Paella uit de oven met kip en Iberico worst - Foodblog Foodinista

Paella uit de oven met kip en Iberico worst

Deel deze post

Paella een heerlijk zomer recept. En ik weet het, een klassieke paella maak je in een paellapan en niet in een stoofpan, maar we gaan het doen met dit recept paella uit de oven met kip en Iberico worst en daar krijg je geen spijt van. Een simpel paella recept en een bereiding als een ovenschotel, maar wel met heel veel smaak!

Paella recept van de Wereldse Bakplaat

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het kookboek De Wereldse Bakplaat. Een gevarieerd kookboek vol met recepten die je makkelijk in de oven maakt. Voor deze paella raakte ik ook geïnspireerd. In ieder geval voor de basis, want de ingrediënten heb ik veranderd. Meer groente en wat extra smaakmakers. Er wordt bij paella veelal gedacht dat het het ultieme visrecept is en dat het ook met alleen vis gemaakt moet worden.

Paella is koken met restjes

Eigenlijk is paella een restjes recept, een maaltijd ontstaan uit armoede. Heel vroeger ging er alleen maar wild vlees in paella, gevangen bij de jacht en werd er zo een rijke maaltijd gecreëerd. Toen de paella de kust bereikte claimde de stad Valencia de paella en werd het een vismaaltijd. Zo dat was een geschiedenislesje. Natuurlijk zijn er altijd basisingrediënten. Maar zie in Spanje maar eens een klassieker te eten. Overal kun je kiezen uit diverse paella gerechten en gelukkig maar! Oké paella komt in Spanje niet snel uit de oven, maar de ingrediënten variëren.

Zelf paella maken

Eerder creëerde ik al deze populaire paella met kip, chorizo en garnalen en ook de paella met kip, mosselen zeevruchten hier. Nu is het tijd voor een paella uit de oven. Een paella recept met vlees. Dit is het recept voor paella uit de oven met kip en iberico worst.

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Paella uit de oven met kip en Iberico worst - Foodblog Foodinista
Paella uit de oven met kip en Iberico worst

Ingrediënten paella uit de oven met kip en iberico worst voor 4 personen

  • 250 gram paella rijst (gebruik echte paella rijst, zoals deze)
  • 250 gram kipfilet
  • 150 gram Iberico worst (harde worst), zoals deze
  • 2 rode paprika’s
  • 300 gram tuinbonen
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 600 ml kippenbouillon met 2 blokjes kippenbouillon
  • 50 ml passata
  • theelepel saffraandraadjes
  • 1 theelepel geroosterde zoete paprikapoeder, zoals deze
  • handje verse peterselie
  • snufje peper
  • 1 citroen of limoen
  • 2 eetlepels olijfolie

Tips voor de bereiding van de paella kip, iberico worst, paprika en tuinbonen

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: Voorbereiding 20 minuten en oven tijd 1,5 uur
Benodigdheden: snijplank, mes, spatel, stoofpan met deksel, lepel, theelepel, klein glas

Paella uit de oven met kip en Iberico worst - Foodblog Foodinista
Paella uit de oven met kip en Iberico worst - Foodblog Foodinista

Recept oven paella met kip en Iberico worst

Start met de saffraan apart te zetten in een bakje met 50 ml kokend water, zodat deze de smaak en kleur los kan laten in het water. Zet de kippenbouillon klaar.

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Basis voor de paella uit de oven bereiden

Verdeel de olijfolie in de stoofpan. Snijd de kip in grotere stukken. Snijd de worst in de kwart stukjes. Snijd de uien in ringen. Snijd de paprika in kleinere stukken. Druppel nog extra olijfolie over de kip, Iberico en groente. Strooi zout en peper over de kip, worst en groente. Knijp ook de knoflook uit. Meng alles goed door elkaar en plaats de pan met de deksel op de pan in de oven voor 25 minuten.

Paella met kip, Iberico, paprika en tuinboontjes bereiden in de oven

Haal de pan uit de oven. Laat de oven afkoelen naar 180 graden. Meng de paella rijst door de basis voor de paella. Giet de saffraan en het saffraanwater over de paella. Dit zorgt voor een mooie kleur en smaak. Breng op smaak met de tomatenpuree en paprikapoeder. Meng alles door elkaar. Meng de tuinbonen door de paella. Blus af met de kippenbouillon. Meng alles nog een keer door elkaar. Plaats de pan met de deksel op de pan in de oven voor 1 uur op 180 graden.

Na 1 uur is de paella helemaal klaar!

Paella uit de oven met kip en Iberico worst - Foodblog Foodinista

Paella met kip en Iberico worst opdienen en garneren

Maak de paella af met extra limoen of citroen knijp ook zeker uit, zodat alle smaken naar boven komen. Zout, zuur, zoet en pittig! En maak voor verfrissing af met peterselie. Eet smakelijk!

P.s. de paella uit de oven is wel iets anders dan uit een pan, natuurlijk!, maar zeker heel erg smaakvol!

Inspiratie voor oven recepten?

Meer recepten volledige bereiden in de oven? Bekijken dan de volgende ovenschotel recepten op Foodblog Foodinista.

  • Risotto altijd in een pan maken? Ook risotto kun je in de oven bereiden! Maak bijvoorbeeld deze ovenrisotto met zalm.
  • Zo simpel, maar zo lekker! Maak een traybake recept! Zoals het recept van de ovenplaat met zalm wat je hier gaat vinden.
  • Of nog een Spaans recept stoven wat je ook in de stoofpan de oven in kunt schuiven? Maak dan het Spaanse stoofvlees met chorizo wat je hier gaat vinden.

Meer rijst gerechten van Foodblog Foodinista? Volg foodblog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

2 Reactie's
  • marijke van Straten
    Geplaatst op 11:13h, 10 mei

    Het was heel lekker. Maar moesten er 2 blokjes bouillon in? Kleine? Ik vond het wel zout.

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 13:56h, 19 mei

    Ja eigenlijk wel, paella is ook wel redelijk zout. Maar ik kan mij voorstellen dat het te veel is.

Geef een reactie