Mac and Cheese side dish

Mac and cheese basisrecept

Deel deze post

Een echte Mac and Cheese heb ik voor het eerst gegeten in Amerika bij een specialist in spareribs als bijgerecht en ik dacht deze mac and cheese ga ik zelf ook maken. En de mac and cheese is te combineren aan een variatie van groente en vlees. Ja de wintergroente worden aangeboden. Heerlijk aan de spruitjes, stoofperen en nog veel meer. In de winter vind ik het af en toe zeker niet erg om de Nederlandse combinatie van groente, aardappels en vlees te eten, maar na een paar keer ben ik wel uitgekeken op de vertrouwde aardappel en vind ik een ander bijgerecht ook wel heel lekker. Welke? Mac and Cheese.

Ingrediënten Mac and Cheese voor 4 personen

250 gram macaroni
200 ml melk
25 gram boter
40 gram blauwe kaas (niet jouw smaak? een cheddar of emmentaler zijn ook goede keuzes)
40 gram pecorino
25 gram Nederlandse oude kaas
1 eetlepel paneermeel
bakspray en anders olijfolie voor het invetten
snufje zout en peper
1 theelepel bloem

Tips voor het maken van de Mac and Cheese 

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: pan, kaasschaaf, ovenschaal, lepel, spatel

Recept Mac and Cheese met vier kazen

De Mac and Cheese is eigenlijk heel snel gemaakt. Dus beginnen en snel opeten maar.
Als voorbereiding olie alvast de ovenschaal in met bakspray of olijfolie.

Start met het opzetten van het water. Als het water kookt, dan mag de macaroni erbij. Kook deze ongeveer 4 minuten mee. Wel iets gekookt, maar niet gaar. Dit gebeurt wel in de oven. Spoel de macaroni af met koud water en giet de macaroni in een mengschaal. Nog niet in de ovenschaal. Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden.

Het maken van de kaassaus, deze lijkt heel veel op een bechamel, alleen iets dunner voor de oven. Smelt de boter op een lage verhitting en giet de melk erbij, wanneer de boter is gesmolten. Meng deze met een garde door elkaar. De bloem mag erbij en zorg dat de saus iets gaat binden. Als je denkt dat de saus gaat binden zet dan de verhitting uit, anders gaat het heel snel en wordt de saus te dik.
Laat de saus even staan als deze is gebonden. De saus is heet dus de kaas smelt toch wel goed.
Rasp de pecorino erdoorheen en doe het zelfde met kleine stukjes blauwe kaas. Meng dit door, zodat de kaas smelt in de saus.

Meng de kaassaus met de macaroni en giet deze vervolgens in de ovenschaal. Voor een goede bite verdeel de paneermeel over de mac and cheese en rasp de oude kaas eroverheen.

De mac and cheese mag nu 15 minuten in de oven en klaar is de mac and cheese.

Mac and Cheese uit de oven
Mac and Cheese uit de oven

Weer eens een ander bijgerecht! Je kunt er ook een maaltijd van maken natuurlijk daar is dit recept zeker wel geschikt voor. Verdubbel de hoeveelheden en doe bij de mac and cheese bijvoorbeeld: ui, prei, spekjes of hamblokjes.

Meer recepten ontvangen van Foodblog Foodinista? Like Foodblog Foodinista op Facebook en volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.

1Reactie
  • Macaroni zonder pakjes en zakjes recept
    Geplaatst op 13:46h, 19 mei

    […] macaroni zonder pakjes en zakjes kun je ook een pittigere macaroni maken zonder de pakjes of een mac and cheese maken uit de […]

Geef een reactie