Foodpairing workshop in Leuven zalmsalade met blanche de namur

Leuven en de biertjes ga foodpairen

Deel deze post

Tijdens een reisje als een Foodie in Leuven is er iets wat niet mag ontbreken. Een bieractiviteit. Dit kan een bezoek een bierbrouwerij, een bierfestival bezoeken of een kookworkshop waarbij je bier met food gaat pairen en dus ook zelf gaat koken. Deze activiteiten kan ik je alle drie aanraden. Leuven is tenslotte, naast studentenstad, een echte bierstad. Denk aan alle spciaalbieren, maar ook aan de Stella Artois die trots in de stad is gevestigd.

Tijdens deze stedentrip werd het anders aangepakt. Wij gingen deze stedentrip dan ook niet echt uitgebreid uit eten. We bezochten het Hapje Tapje food festival en we gingen zelf koken, wat ontzettend leuk was! Oké niet direct schrikken als je op zoek bent naar een leuk restaurant met foodpairing bier en eten, want dit concept is echt de moeite waard en extra je hebt echt een avondvullend programma met vrienden, familie of collega’s. De recepten waren niet heel ingewikkeld, maar je leert echt heel veel over de bier-spijs combinaties en je onthoud het ook heel goed. Ik ben enthousiast en ik ben heel benieuwd of jij het er ook van kunt worden.

Wanneer je in Leuven bent dan kun je tenslotte niet zonder Leuven en de biertjes.

Gedekte tafel foodpairing workshop Leuven foodblog Foodinista
Leuven en de biertjes een biertjes om mee te beginnen foodpairing kookworkshop foodblog foodinista

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en volgt altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief voor up-dates.

Zelf koken in Leuven – Bieren met gerechten combineren

Je kunt een leuk restaurant opzoeken in Leuven en daar gaan dineren of een biercafé en heerlijke biertjes proeven. Mij hoor je ook niet klagen. Tijdens een weekend in Leuven is dit een heel goed en logisch idee. Een actieve avond en meer te weten komen over speciaalbier is ook een aanrader. Dus hoe kan het beter dan actief met bier? In een stad als Leuven hoort het er bij. Niet zo’n bierliefhebber? Ga het dan ook gewoon proberen, want uiteindelijk is bier en foodpairen daar ook voor bestemd. Ga bier ontdekken, combineer met heerlijke gerechten en ontdek de smaken van bier. Echt proeven en combineren.

Wij volgende de bier-spijs avond thuis in de kookstudio bij Diane Bolle, alleen is zij gestopt met haar activiteiten. Wil je een soort gelijke avond in Leuven? Kijk dan eens bij de workshops van de Maaltafel in Leuven. Daar heb ik geen ervaring mee, maar wellicht kunnen zij ook iets betekenen.

Ik wil je wel een beeld geven van zo’n avond bierspijs combineren.

Koken tijdens de foodpairing kookworkshop Leuven foodblog Foodinista

Leuven en de biertjes en de gerechten

Het was een uitgebreid diner, maar eigenlijk stond het met een groepje van zes zo op tafel en de gezelligheid helpt natuurlijk ook mee. Daarom is het denk ik ook zo leuk om te doen. Je bent actief bezig in de keuken. Je zit niet met elkaar aan tafel op je bord te wachten. Wanneer je elkaar niet zo goed kent dan is een activiteit meer verbindend. Ondertussen werd er het één en ander verteld over de gerechten, de Belgische bieren en we kletsten zelf nog het één en ander af over de dag die we in Leuven hadden beleefd, zoals onze fietstour. Voordat we het wisten stond het eten op tafel en konden we echt gaan proeven. Ook als je geen ster in de keuken bent zijn de gerechten niet heel moeilijk.

Zalmtartaar salade met Blanch de Namur foodpairing bier workshop Leuven foodblog Foodinista

Wij begonnen met een zalm tartaar salade met grapefruit gecombineerd met Blanche de Namur. Één van mijn lievelingsbieren dus een goed begin. Beiden pasten ook goed bij elkaar door het zuurtje. Kleine gerechtjes, zodat je diverse gerechten kunt proeven en halve flesjes bier, zodat je niet overvol raakt en natuurlijk het één en ander kunt proeven.

Witlofsalade met appel en kip foodpairing met bier foodblog foodinista

Ons tweede gerechtje witlofsalade met kip. Een beetje bitter en ik ben niet echt een witlofeter, maar iedereen natuurlijk een eigen voorkeur. Deze werd gemengd met het biertje een Zure van Tildonk en erbij gedronken werd een Geuzebier extra zuur en bitter. Daar moet je echt van houden. Een ervaring rijker en iets wat je zelf een keer moet proberen, want de echte smaak kon ik niet omschrijven en je vind het smakelijk of niet. Ik niet, niet mijn combinatie.

PSSSST JE KUNT DIT DINER NATUURLIJK KOPIËREN! DE BIERTJES ZIJN GELINKT. JE KUNT ZE MAKKELIJK BESTELLEN EN ZO ZELF JE EIGEN SPECIAALBIERAVOND ORGANISEREN.

geuzebier foodpairing workshop Leuven foodblog Foodinista
Haring aardappelsalade foodpairing met bier workshop foodblog Foodinista

Het volgende hapje. Een kleine aardappel haring salade met roomkaas. Heel smakelijk! Je moet er natuurlijk van houden. Je kunt overigens vooraf wel je voorkeuren opgeven, mocht je geen visliefhebber zijn. Daarbij werd een blond Jambe de bois gedronken. Een beetje rokerig bij de haring en perfect.

Varkenshaas zoete aardappelpuree en paddenstoelen foodpairing bier workshop foodblog Foodinista

Als hoofdgerecht varkenshaas met zoete aardappelpuree en paddenstoelen. Perfect met een amberbier.

Dessertkaas gedrenkt in amberbier foodpairing bier workshop Leuven foodblog Foodinista

Als tussengerecht voor het dessert sloten wij af met een romige kaas overgoten met een amberbier die vier uur in de koelkast heeft gestaan. Echt zo smeuïg! Van mij had deze kaas ook het dessert mogen zijn. Oh wacht het dessert was chocolade en merengue.

Chocolade merengue dessert foodpairing bier workshop Leuven foodblog Foodinista

Merengue, slagroom, chocoladesaus en rood fruit dessert gecombineerd met een framboise als afsluiter. Na een lange avond tafelen gingen we vol weer naar huis. Alles werd trouwens uitgeserveerd en tijdens het diner konden we heerlijk blijven zitten en werden de bierspijs combinaties toegelicht. Weer net even iets anders.

Hotel in speciaalbierstad Leuven

Ook zin in een bierweekendje in speciaalbierstad Leuven? Ik zocht de leukste hotels voor je uit. Bij een lang weekend Leuven hoort ook een leuk hotel.

Budget: Design en helemaal gestyled het Pentahotel Leuven, je loopt ook nog zo de stad in, waar veel cafeetjes en restaurantjes zijn.
Luxe: Het Martin’s klooster is een oud Klooster omgebouwd tot luxe klooster en voor wat je krijgt, dan valt de prijs eigenlijk wel mee.

Meer foodie in Leuven? Bekijk dan ook eens mijn foodie in Leuven met de leukste tips in Leuven, waarin ik heel veel leuke tips geef of het verslag van mijn weekendje naar het Zythos Festival in Leuven.

Meer culinaire reis tips van Foodblog Foodinista?

Lees verder en lees bijvoorbeeld mijn tips voor een citytrip naar Leeds of tips voor een weekendje Maastricht.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram en Pinterest.

1Reactie
  • Jolien
    Geplaatst op 11:00h, 14 oktober

    Liefste Daphne,

    Heel leuke blog met fantastische foto’s!
    Bedankt om ons als aanrader te vermelden. Heel fijn!
    Als je volgende keer nog eens op bezoek in Leuven komt, geef me gerust een seintje, dan kunnen we samen een cocktailtje drinken met een lekker hapje in onze pentalounge!

Geef een reactie