Foodpairing workshop in Leuven zalmsalade met blanche de namur

Leuven en de biertjes ga foodpairen

Deel deze post

Ik nam je vorige maand al mee in mijn Foodie in Leuven blog en vatte een beetje alles samen wat ik heb gedaan tijdens een weekendje Leuven, vooral wat ik heb gegeten en gedronken. Leuven is de bierstad en dan kun je denken aan een diner in een biercafé, een leuke bierproeverij met een aantal hapjes of nou ja snel iets eten in de stad en daarna biertjes proeven. Tijdens deze citytrip werd het anders aangepakt. Wij gingen zelf koken, wat ontzettend leuk was! Oké niet direct schrikken als je op zoek bent naar een leuk restaurant met foodpairing bier en eten, want dit concept is echt de moeite waard en extra je hebt echt een avondvullend programma met vrienden, familie of collega’s. De recepten waren niet heel ingewikkeld, maar je leert echt heel veel over de combinaties en je onthoud het ook heel goed. Ik ben enthousiast en ik ben heel benieuwd of jij het er ook van kunt worden. Als je in Leuven bent dan kun je tenslotte niet zonder Leuven en de biertjes.

Gedekte tafel foodpairing workshop Leuven foodblog Foodinista
Leuven en de biertjes een biertjes om mee te beginnen foodpairing kookworkshop foodblog foodinista

Zelf koken in Leuven

Ja, je kunt natuurlijk een leuk restaurant opzoeken in Leuven en daar gaan dineren of een biercafé in. Als je een weekend in Leuven bent dan heb je daar voldoende tijd voor, maar uiteindelijk is het ook heel leuk om actief te zijn. Hoe kan het beter dan actief met bier? In een stad als Leuven hoort het er bij. Niet zo’n bierliefhebber? Ga het dan ook gewoon proberen, want uiteindelijk is bier en foodpairen daar ook voor bestemd. Ga bier ontdekken, combineer met heerlijke gerechten en ontdek de smaken van bier. Echt proeven en combineren. Wij begonnen de avond bij Diane Bolle van Cameleon Events thuis in haar keuken, maar het kan ook op locatie met een groter gezelschap. Alleen haar huis is er zeker voor geschikt en met een klein gezelschap perfect. Wat ik leuk vond is dat je een herenhuis komt in Leuven en dat je aan de voorgevel niet weet wat er eigenlijk voor moois achter een voordeur schuil gaat. Diane had al veel voorbereidingen getroffen, waardoor wij ontspannen en gezellig konden koken en al van een biertje tijdens het koken konden genieten.

Koken tijdens de foodpairing kookworkshop Leuven foodblog Foodinista

Leuven en de biertjes en de gerechten

Het was een uitgebreid diner, maar eigenlijk stond het met een groepje van zes zo op tafel en de gezelligheid helpt natuurlijk ook mee. Daarom is het denk ik ook zo leuk om te doen. Je bent actief bezig! Ondertussen werd er het één en ander verteld over de gerechten, de biertjes en we kletsten zelf nog het één en ander af over de dag die we in Leuven hadden beleefd. Voordat we het wisten stond het eten op tafel en konden we echt gaan proeven. Ook als je geen ster in de keuken bent zijn de gerechten niet heel moeilijk.

Zalmtartaar salade met Blanch de Namur foodpairing bier workshop Leuven foodblog Foodinista

Wij begonnen met een zalm tartaar salade met grapefruit gecombineerd met Blanche de Namur. Één van mijn lievelingsbieren dus een goed begin. Beiden pasten ook goed bij elkaar door het zuurtje. Kleine gerechtjes, zodat je diverse gerechten kunt proeven en halve flesjes bier, zodat je niet overvol raakt en natuurlijk het één en ander kunt proeven.

Witlofsalade met appel en kip foodpairing met bier foodblog foodinista

Ons tweede gerechtje witlof salade met kip. Een beetje bitter en ik ben niet echt een witlofeter, maar iedereen natuurlijk een eigen voorkeur. Deze werd gemengd met het biertje een Zure van Tildonk en erbij gedronken werd een Geuzebier extra zuur en bitter. Daar moet je echt van houden. Een ervaring rijker en iets wat je zelf een keer moet proberen, want de echte smaak kon ik niet omschrijven en je vind het smakelijk of niet. Ik niet, niet mijn combinatie.

geuzebier foodpairing workshop Leuven foodblog Foodinista
Haring aardappelsalade foodpairing met bier workshop foodblog Foodinista

Het volgende hapje. Een kleine aardappel haring salade met roomkaas. Heel smakelijk! Je moet er natuurlijk van houden. Je kunt overigens vooraf wel je voorkeuren opgeven, mocht je geen visliefhebber zijn. Daarbij werd een blond Jambe de bois gedronken. Een beetje rokerig bij de haring en perfect.

Varkenshaas zoete aardappelpuree en paddenstoelen foodpairing bier workshop foodblog Foodinista

Als hoofdgerecht varkenshaas met zoete aardappelpuree en paddenstoelen. Perfect met een amberbier.

Dessertkaas gedrenkt in amberbier foodpairing bier workshop Leuven foodblog Foodinista

Als tussengerecht voor het dessert sloten wij af met een romige kaas overgoten met een amberbier die vier uur in de koelkast heeft gestaan. Echt zo smeuïg! Van mij had deze kaas ook het dessert mogen zijn. Oh wacht het dessert was chocolade en merengue.

Chocolade merengue dessert foodpairing bier workshop Leuven foodblog Foodinista

Merengue, slagroom, chocoladesaus en rood fruit dessert gecombineerd met een framboise als afsluiter. Na een lange avond tafelen gingen we vol weer naar huis. Alles werd trouwens uitgeserveerd en tijdens het diner konden we heerlijk blijven zitten en werden de bierspijs combinaties toegelicht. Weer net even iets anders.

Hotel in speciaalbierstad Leuven

Ook zin in een bierweekendje in speciaalbierstad Leuven? Ik zocht de leukste hotels voor je uit. Bij een lang weekend Leuven hoort ook een leuk hotel.

Budget: Design en helemaal gestyled het Pentahotel Leuven, je loopt ook nog zo de stad in, waar veel cafeetjes en restaurantjes zijn.
Luxe: Het Martin’s klooster is een oud Klooster omgebouwd tot luxe klooster en voor wat je krijgt, dan valt de prijs eigenlijk wel mee.

Meer foodie in Leuven? Bekijk dan ook eens mij foodie in Leuven blog, waarin ik heel veel leuke tips geef of het verslag van mijn weekendje naar het Zythos Festival in Leuven.

Meer culinaire reis tips van Foodblog Foodinista?

Lees verder en lees bijvoorbeeld mijn tips voor een citytrip naar Leeds of tips voor een weekendje Maastricht.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

1Reactie
 • Jolien
  Geplaatst op 11:00h, 14 oktober

  Liefste Daphne,

  Heel leuke blog met fantastische foto’s!
  Bedankt om ons als aanrader te vermelden. Heel fijn!
  Als je volgende keer nog eens op bezoek in Leuven komt, geef me gerust een seintje, dan kunnen we samen een cocktailtje drinken met een lekker hapje in onze pentalounge!

Geef een reactie