
16 dec Lasagne met courgette en salami – Comfort food voor bij de tv
In de winter is het weer tijd voor een heerlijk avondje tv kijken en na een lange dag neerploffen op de bank. Ik sta dan vaak overdag al in de keuken als ik thuis aan het schrijven ben, zodat er voor de avond al een lekkere schaal met comfort food klaar staat. Ik weet niet of het herkenbaar is, maar in de winter eten we toch vaak iets steviger. Zo’n favoriete maaltijd is dan bijvoorbeeld een heerlijke en grote schaal lasagne. Je kunt de klassieker lasagne bolognaise maken, ik bedenk mij nu dat deze helemaal niet op de blog staat! Deze komt er dus heel snel aan! Maar een andere favoriet bij ons thuis is de lasagne met courgette en salami. Lekker zacht met gegrilde courgette en pittig door de salami. Smullen! We duiken dan op de bank en zoeken alle series op tv af. Wij hebben al jaren lang onze internet en TV bij KPN een uitgebreid pakket en zelfs met eigen series van KPN, zoals Brussel en Fenix, beiden bloedstollend spannend en alleen te zien bij KPN. Beiden gebinged. Bij het internet en tv laat ik ook mijn mobiel abonnement afsluiten bij KPN, nog nooit spijt van gehad. Door dat alles bij KPN op hetzelfde adres staat krijg je meestal ook nog mooie extra acties. Mooi meegenomen en alles staat aan elkaar geschakeld. Ideaal! Relaxed en altijd goede service dus extra veel tijd voor een relax avondje met inderdaad een mooie schaal lasagne met salami en courgette. Waarvoor je nu natuurlijk het recept wilt.

Ingrediënten Lasagne met salami en courgette voor 4 personen
200 gram lasagne vellen
1 grote courgette of 2 kleintjes
1 pot ver-spil-me-nietjes pastasaus te koop bij de Lidl
350 ml melk
250 gram plakken salami
1 eetlepel oregano
1 snuf
klontje boter van 25 gram
snufje nootmuskaat
1 eetlepel bloem
geraspte pecorino
bol mozzarella
1 eetlepel olijfolie
snuf peper en zout
Extra: voor de garnering een handje rucola

Tips voor de bereiding van de lasagne met gegrilde courgette en salami
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 45 minuten en 45 minuten in de oven
Benodigdheden: pan, ovenschaal, garde, spatel, 2 lepels, grillpan, barbecuetang, kleine schaal

Recept lasagne met courgette en salami
Verwarm de oven voor op 190 graden en smeer de ovenschaal alvast ligt in met olijfolie.
Courgette grillen
Snijd de courgette in dunne plakjes. Verhit de grillpan en smeer de grillpan in met olijfolie. Heb je olijfolie in een spray dan is het nog makkelijker. Grill vervolgens de courgette, totdat je streepjes ziet. Bestrooi tussendoor de courgette met zout, zodat vocht wordt onttrokken uit de courgette. Bewaar de courgette apart in een schaal. Je hebt ongeveer drie rondes nodig om de hele courgette te grillen. Spay of smeer ondertussen wel steeds de grillpan in met olijfolie. Je hebt courgette voor 4 lagen. Bewaar 3 schijfjes voor de topping.
Nog een lekker comfort food recept maak je met de tortillataart
Bechamelsaus maken
Smelt in een pannetje een klontje boter. Klop met een garde de bloem door de boter, totdat je een gladde roux hebt. Klop langzaam in delen de melk door de roux. Start met 100 ml en blijf kloppen, de bechamel is nu dik. Giet al kloppend weer 100 ml bij de bechamel en blijf kloppen, totdat je een gladde bechamelsaus hebt. Herhaal dit nog een keer met de laatste 150 ml. Blijf ongeveer 5 minuten kloppen met de garde. De saus mag niet koken en de saus moet wel dikker worden. De verhitting mag uit. Breng de saus kloppend op smaak met een snufje zout, Pecorinokaas, oregano, snufje zwarte peper en nootmuskaat.
Bouwen van de lasagne met gegrilde courgette en lasagne
Smeer de schaal in met een laagje pastasaus. Bedek de saus met vellen lasagnepasta. Bedek de pasta met pastasaus en courgette. Bedek de courgette met lasagnevellen. Smeer de pastasaus over de lasagne en vervolgens salami. Herhaal beiden stappen nog een keer. Pasta, saus, courgette, pasta, saus, salami, pasta. Dan mag de helft van de bechamel over de pasta met courgette. Dek af met pasta. Pastasaus en salami. Pasta met pastasaus en courgette en salami. Maak af met lasagnebladen met vervolgens de helft van de bechamelsaus. Verkruimel de mozzarella. Verdeel deze over de bechamelsaus. Verdeel 3 courgetteschijfjes op de topping voor de garnering. Plaats de lasagne in de oven voor 45 minuten. Direct uit de oven is de lasagne gloeiend heet. Laat deze dan ook in de oven eerst even 10 minuten afkoelen. Wil je de lasagne later opwarmen doe dit dan in de oven op 150 graden in 30 minuten, zodat de saus niet opdroogt op een lagere temperatuur. Snijd de lasagne uit de schaal maak de lasagne af met nog een handje rucola en extra pecorino.

—- Dit blog is in samenwerking met KPN —-
Ovenschotel recepten van Foodblog Foodinista
Meer smulrecepten van Foodinista voor een heerlijk tv avondje en relaxen? Maak dan eens één van de volgende recepten.
- Heel veel courgette en echt smullen, maar zonder pasta. Dat is het recept voor deze koolhydraatarme lasagne. Het recept kun je hier vinden.
- Ook lekker en met een Griekse twist? De geroosterde aubergines met gehakt en feta.
- Snel en waanzinnig lekker? Maak dan eens de noedels met garnalen en prei.
Meer gezonde recepten van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Thomas Culinair Foodblog
Geplaatst op 17:58h, 16 decemberLekker hoor, heerlijk comfort food!