Kerstkoekjes met vanille en kaneel versieren - Kunstwerkjes maken in de keuken - Foodblog Foodinista

Kerstkoekjes met vanille en kaneel versieren – Kunstwerkjes maken in de keuken

Deel deze post

Regelmatig duiken wij de keuken in. Ik sowieso natuurlijk, maar ik doe dit ook regelmatig met de kinderen. Samen met Florian, maar ook Philou is ook een echte lekkerbek en vooral heel erg nieuwsgierig in de keuken. Heel erg leuk natuurlijk! De favorieten? Het blijven kinderen dus: koekjes, bakken, cake bakken, cupcakes. Allemaal lekkere dingen. Wel gezellig! Nu het kerstvakantie is de kinderen sowieso heel lang thuis zijn kunnen we wel entertainment gebruiken. Laten we de kerst nog maar even verlengen, want kerstkoekjes bakken is heel erg leuk, lekker en ideale handenarbeid. Naast het bakken kun je heel erg leuk gaan tekenen. Want kerstkoekjes met vanille en kaneel versieren is een werkje, maar ik beloof je wel dat iedereen het kan. Ik ben zelf namelijk niet zo’n kunstenaar, maar toch zijn alle kerstkoekjes wel leuk geworden en vooral lekker. Tijd dus voor kerstkoekjes kunstwerkjes maken in de keuken. Ik zal je stap voor stap uitleggen hoe je de kerstkoekjes maakt maakt leuke tekeningen, glitter en versieringen.

Tip! Het is natuurlijk ook erg leuk om de kerstkoekjes cadeau te geven. Bijvoorbeeld in een leuke weckpot, dan blijven de koekjes ook nog vers.

Kerstkoekjes met vanille en kaneel versieren - Kunstwerkjes maken in de keuken - Foodblog Foodinista

P.s. dit is niet het eerste kerstkoekjes recept op de blog. Hier ga je vanille kerstkoekjes vinden met glitter! Ook heel leuk om te maken.

Met deze kerstkoekjes maakten we ook al een lekker kidsproof toetje in het kerstmenu voor kinderen, ook volwassenen worden blij van het dessert, want wie lust er geen koekjes en room? Maar dit toetje kan natuurlijk ook met deze koekjes!

Kerstkoekjes bakken - koekjes bakken voor de kerstdagen - Recept van Foodinista

Ingrediënten Kerstkoekjes met vanille en kaneel en dan versieren! – 40 stuks

300 gram bloem
2 gram bakpoeder
140 gram suiker
1 vanillestokje
1 theelepel kaneel of speculaaskruiden, zoals deze
1/2 theelepel amandelaroma
120 gram roomboter
2 eieren + 1 ei extra
50 ml melk
snufje zout
Koekjes decoratiestiften in diverse smaken en kleuren
kerstversierselen, zoals glitters en snoepjes voor op de koekjes

P.s. Haal de roomboter zo snel mogelijk uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Is dit niet gebeurt, plaats deze dan op een schaaltje voor vijf seconde in de magnetron.

Kerstkoekjes bakken en versieren - koekjes bakken voor de kerstdagen - Recept van Foodinista

Tips voor de bereiding van de kerstkoekjes

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten en 1 uur rusten en 30 minuten oven tijd
Benodigdheden: weegschaal, lepel, mengkom, mesje vork, kommetje of kopje, drie vellen bakpapier, bakkwast, deegrol, snijplank, uitsteekvormpjes in kerstvorm, huishoudfolie

Kerstboom koekjes bakken en versieren - koekjes bakken voor de kerstdagen - Recept van Foodinista

Recept Versierde kerstkoekjes met vanille en kaneel

Basis beslag voor de kerstkoekjes

Doe de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en de merg van de vanille in de mengschaal. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar. Snijd de boter in vierkante blokjes. Prak de boter door de basis voor de koekjes. Het deeg wordt korrelig. Klop de eieren in een apart schaaltje met een goede snuf zout en de amandel extract. Giet de eieren bij het deeg. Meng de eieren met een vork door het deeg. Heb je een keukenmachine dan kun je het deeg kneden in de keukenmachine, maar zelf heb ik dit met de hand gedaan. Dat gaat bijzonder simpel. Kneed het deeg tot een grote bal en wikkel deze in het folie. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

Kerstkoekjes maken

Plaats de snijplank bijvoorbeeld op tafel en leg bakpapier op de snijplank. Leg ook alvast bakpapier op de ovenplaten. Ik heb de koekjes in twee rondes gebakken. Strooi vervolgens een klein handje bloem op het bakpapier op de snijplank. Pak de uitsteekvormpjes en de deegroller erbij. Zet ook alvast de glitters en andere versieringen klaar. De glitters zijn alleen voor de koekjes die je met glitters wilt versieren, want je gaat ook nog tekenen en versieren natuurlijk, maar je kunt van alles combineren.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg uit op het bakpapier op de snijplank. Het deeg moet soepel uitrollen, maar wel stevig zijn. Rol het uit op een dikte van ongeveer 0,5 centimeter. Ik rol het niet helemaal perfect uit, totdat aan de zijkanten, maar het wel het midden. Ik het herhaal het steeds even. En steek tussendoor de koekjes uit en plaats deze op de bakplaat. Het uitsteken is natuurlijk ook heel leuk kinderwerk.

Kerstkoekjes recept - koekjes bakken en versieren - koekjes bakken voor de kerstdagen - Recept van Foodinista

Kerstkoekjes versieren

Als je eerste bakplaat vol is. Kluts één 1 in de melk. Smeer de koekjes waar je glitters op wilt in met ei. Andere koekjes kunnen ook ze worden dan mooi glimmend. Doe dit bijvoorbeeld met een bakkwast. Strooi dan de snoepjes en glitters over de kerstkoekjes met vanille. De snoepjes druk ik er voorzichtig een beetje in, zodat deze blijven plakken. Bak de kerstkoekjes met vanille en kaneel af in 15 minuten. Herhaal de handelingen voor het bakken van de kerstkoekjes in het geheel, totdat je helemaal klaar bent.

Koekjes versieren

Wanneer alle kerstkoekjes helemaal zijn afgekoeld kun je gaan versieren. Pak de decoratiestiften erbij en de versierparels en snoepjes. Met diverse kleuren kun je mooie versieringen maken. Maak de decoratiestiften een beetje warm met je handen dan komt het er makkelijker en dunner uit. Zet de pareltjes en snoepjes apart in een bakje. Versier bijvoorbeeld een kerstboom door en slingers op te tekenen en met pareltjes kerstballen in de slingers te drukken. Je kunt ook blaadjes tekenen. Kleur bijvoorbeeld met wit en goud en mooie parels en hartjes de engeltjes in en laat vooral je eigen creativiteit het werk doen. Veel plezier!

Zoete kerst recepten van Foodblog Foodinista?

Meer kerstrecepten van Foodblog Foodinista? Wat dacht je bijvoorbeeld van één van de volgende recepten? Dan bedoel ik vooral voor de zoete trek, zoals voor bij de koffie, ontbijt of voor het dessert. Een lekker toetje maken of iets zoets bij de koffie maken is soms helemaal niet moeilijk.

– Wat dacht je van een chocolademousse met maar twee ingrediënten?
– Simpel, maar altijd heel erg lekker? Dat is een Eton Mess en het kerst recept kun je hier vinden.
– Dol op merengue, maar liever een taart? Maak dan dit recept! De merengue taart met chocolade en rood fruit. Je kunt de taart hier vinden.
– Nog een leuk recept bakken wat niet moeilijk is? Bak dan deze amandelspijsbroodjes met chocolade.

Meer foodblog artikelen en recepten ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie