Kook inspiratie voor de feestdagen50 kerstrecepten Recept kerstkoekjes met vanille en glitters Foodblog Foodinista kerstrecepten

Glitter kerstkoekjes met vanille (zandkoekjes)

Deel deze post

Op vrijdagmiddag duiken we graag de keuken in om koekjes te bakken. De werkweek en de schoolweek zijn voorbij. Zowel voor mij als voor Florian. Dan is het tijd om iets leuks en vooral lekkers te doen. We kunnen natuurlijk een pak koekjes open trekken, maar het is natuurlijk veel leuker om echt iets samen te doen. Nu het winter is, is het heerlijk om samen de keuken in te duiken en om de koekjes zelf te bakken. Aangezien het bijna kerst is is het tijd voor kerstkoekjes. Kerstkoekjes met vanille en veel kleur en natuurlijk glitters, want dat past bij de kerst. Je kunt denken aan de meest mooie koekjes, maar kinderen vinden natuurlijk alles wat glinstert prachtig. Ook deze kunstwerkjes maak je heel makkelijk zelf en ze zijn nog lekker ook. De kerstkoekjes kun je in alle soorten en maten maken je moet er alleen de juiste kerstvormpjes voor hebben. In dit kerstrecept neem ik je stap voor stap mee hoe je de kerstkoekjes met vanille en glitter zelf maakt.

Recept kerstkoekjes met vanille en glitters Foodblog Foodinista kerstrecepten

Kinderen maak je heel erg blij met koekjes! De kerstkoekjes worden ook gebakken voor het kerstontbijt op school. Heerlijk snoepen, maar wel zelf gemaakt natuurlijk. Florian gaat natuurlijk ook op sjiek naar het kerstontbijt en ook tijdens de feestdagen thuis. Hij is er klaar voor in zijn grote jongens kerstpak. Ziet hij er niet heel mooi uit? Ik vind kerstpakken echt geweldig voor groot en klein.

Recept kerstkoekjes met vanille en glitters Foodblog Foodinista kerstrecepten

Ingrediënten glitter kerstkoekjes met vanille voor 40 stuks groot en klein

300 gram bloem
2 gram bakpoeder
140 gram suiker
1 vanillestokje
120 gram roomboter
2 eieren
snufje zout
kerstversierselen, zoals glitters en snoepjes voor op de koekjes

P.s. Haal de roomboter zo snel mogelijk uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Is dit niet gebeurt, plaats deze dan op een schaaltje voor vijf seconde in de magnetron.

Tips voor de bereiding van de stralende kerstkoekjes met vanille

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten en 1 uur rusten en 30 minuten oven tijd
Benodigdheden: weegschaal, lepel, mengkom, mesje vork, kommetje of kopje, drie vellen bakpapier, deegrol, snijplank, uitsteekvormpjes in kerstvorm, huishoudfolie

Meer koekjes bakken? Bak zelf Brosse lange vingers. Leuk en vooral heel lekker om zelf te doen!

Recept kerstkoekjes met vanille en glitters Foodblog Foodinista kerstrecepten
Recept kerstkoekjes met vanille en glitters Foodblog Foodinista kerstrecepten

Recept voor kerstkoekjes met vanille en glitter

Doe het bloem, bakpoeder, suiker en de merg van de vanille in de mengschaal. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar. Snijd de boter in vierkante blokjes. Prak de boter door de basis voor de koekjes. Het deeg wordt korrelig. Klop de eieren in een apart schaaltje met een goede snuf zout. Giet de eieren bij het deeg. Meng de eieren met een vork door het deeg. Heb je een keukenmachine dan kun je het deeg kneden in de keukenmachine, maar zelf heb ik dit met de hand gedaan. Dat gaat bijzonder simpel. Kneed het deeg tot een grote bal en wikkel deze in het folie. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

Plaats de snijplank bijvoorbeeld op de tafel en leg bakpapier op de snijplank. Leg ook alvast bakpapier op de ovenplaten. Ik heb de koekjes in twee rondes gebakken. Strooi vervolgens een klein handje bloem op het bakpapier op de snijplank. Pak de uitsteekvormpjes en de deegroller erbij. Zet ook alvast de glitters en andere versieringen klaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg uit op het bakpapier op de snijplank. Het deeg moet soepel uitrollen, maar wel stevig zijn. Rol het uit op een dikte van ongeveer 0,5 centimeter. Ik rol het niet helemaal perfect uit, totdat aan de zijkanten, maar het wel het midden. Ik het herhaal het steeds even. En steek tussendoor de koekjes uit en plaats deze op de bakplaat. Het uitsteken is natuurlijk ook heel leuk kinderwerk.

Als je eerste bakplaat vol is. Strooi dan de snoepjes en glitters over de kerstkoekjes met vanille. De snoepjes druk ik er voorzichtig een beetje in, zodat deze blijven plakken. Bak de kerstkoekjes met vanille af in 15 minuten. Herhaal de handelingen voor het bakken van de kerstkoekjes met vanille en glitter in het geheel, totdat je helemaal klaar bent.

Je kunt de kerstkoekjes natuurlijk zo uit het vuistje eten, maar ze zijn ook heel leuk en lekker om een toetje, zoals de caramel cheesecake in een glas mee te garneren en in het kerstmenu voor kinderen maakte ik er een heel leuk en lekker toetje voor kinderen mee wat volwassenen even lekker vinden!

Recept kerstkoekjes met vanille en glitters Foodblog Foodinista kerstrecepten

Meer zoete kerstrecepten maken?

– Wat dacht je van een chocolademousse met maar twee ingrediënten?
– Of een dessert torentje met evenveel chocolade, maar met mascarpone.
Versier zelf een pavlova een heerlijk kerstdessert vol met verrassingen.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie