
08 aug Aubergineschuitjes met bechamel en ham
De eerste avond in Chios werden wij verwelkomd in het Almiriki Hotel. Sowieso waren we al ondersteboven van de geweldige suite kamers die we allemaal kregen. Echt een aanrader! Maar vervolgens kwam er een uitgebreid dinerbuffet wat een feest. Alleen na een lange dag reizen via Athene heb je allemaal honger, echt honger. Dan wil je aanvallen. Dan mag het eten soms ook wel een beetje vettig zijn. Griekse kazen, Griekse salade, Griekse pasta en toen waren er ook de Griekse aubergines gevuld met bechamelsaus en ham. Die waren echt heerlijk! Wat ik dacht die ga ik thuis ook proberen te maken. En dat gebeurde dus. Ik heb de smaak best wel kunnen benaderen in ieder geval was het een succes en een heerlijke ovenschotel voor het avondeten met misschien een frisse salade erbij of de schuitjes zijn een lekkere snack voor de lunch. Maar één tip laat je even meenemen naar Griekenland en maak de aubergineschuitjes met bechamel en ham ook een keer zelf.
Ingrediënten aubergineschuitjes met bechamel en ham voor 2 personen
- 1 aubergine
- 75 gram hamblokjes
- 1 blokje roomboter
- 1 eetlepel bloem
- 100 ml melk
- 1 rode ui
- 1 knoflookteen
- snufje zoete gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- snufje peper en zout
- 100 gram geraspte kaas
Tips voor de bereiding van de gevulde aubergines met bechamel en ham
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 1 uur en 15 minuten (waarvan 60 minuten aubergines drogen en oven)
Benodigdheden: Ovenplaat, bakpapier, snijplank, Groot mes voor de aubergines en keukenmesje, knoflookpers, theelepel, pan, garde, lepel
Aubergineschuitjes met bechamel en ham recept
Zo maak je de aubergineschuitjes met ham en bechamelsaus. Start met het snijden van de aubergine in plakken. Ik sneed er vijf. Leg ze op de bakpapier en strooi ze in met zout. Zorg namelijk als eerste dat er veel vocht uit de aubergine verdwijnt. Dat geeft bij het grillen een sappige structuur. Laat de aubergines twintig minuten liggen en dep ze ondertussen een keer met keukenpapier en draai ze een keer om. Gebruik ook gewoon de ronde buitenkanten.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt in een pannetje de boter en klop de bloem door de boter tot een roux. Blus af met de melk en klop met de garde, totdat de saus dikker is geworden als en bechamel. Maak nu van de bechamel een saus. Meng met meen lepel de helft van de geraspte kaas door de bechamel en een snufje peper, zout en de paprikapoeder en de oregano. De verhitting mag uit. De saus gaat nog verder garen in de oven. Verwarm de oven nu ook voor op 210 graden.
Snipper de rode ui, knijp de knoflook uit en meng deze samen met de hamblokjes door de de saus. Plaats de Aubergines op bakpapier op de ovenplaat. Verdeel de saus over de aubergines. Plaats de aubergines voor tien minuten in de oven op 210 graden. De saus loopt een beetje uit. Haal vervolgens de aubergines uit de oven strooi de andere helft van de kaas over de aubergines en plaats de aubergines voor vijftien minuten in de oven. Eet smakelijk met brood of een frisse salade!
Meer aubergine recepten van Foodblog Foodinista
Maak ook eens deze Griekse frittata met aubergine en feta of de auberginetorentjes met mozzarella die je aan pizza doen denken.
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's