Zoete rabarber zonder suiker maken foodinista foodblog recept

Zoete rabarber zonder suiker maken

Deel deze post

Wij zijn midden in het rabarberseizoen en de rabarber is echt het allerbeste in mei. Dan wordt het toch echt tijd om de rabarber te gaan bereiden en dan natuurlijk de rabarber zo te bereiden dat deze nog een tijdje bewaard kan worden, zoals in een lekkere zoete rabarber compote zonder suiker. Rabarber is tenslotte een seizoensgroente met een heerlijke smaak van fruit en wat is er nog beter dan zoete rabarber zonder suiker, want het is toch zonde om de gezonde rabarber zoet te maken met een pot suiker? Ik vind rabarber helaas altijd iets te zuur smaken en ik vind het heel lekker om de rabarber natuurlijk zoeter te maken en om de rabarber compote dan nog een tijdje te kunnen bewaren in de zomer, want is rabarber tenslotte fris zoet zuur voor desserts, bakrecepten en ook bij ijs is zoete rabarber zonder suiker een heel goed idee! Gezond snoepen van een lekker rabarber recept.

Benodigdheden voor zoete rabarber zonder suiker 1 weckpot 500 ml

 • 1 verse stronk rabarber (1 kilo versta ik onder een stronk, eigenlijk een bos!)
 • 100 ml water
 • 1 vanillestokje
 • kaneel

Tips voor de bereiding van de zoete rabarber

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: Voorbereiding 10 minuten en koken 45 minuten
Benodigdheden: Steelpan, snijplank, mes, dunschiller, sudderplaatje en een weckpot om de rabarber in te bewaren.

* Gebruik voor de verhitting een sudderplaatje of vlamverdeler. Daardoor kan de rabarber in 45 minuten worden verhit en zal deze langzaam gaar worden. De smaken kunnen langzaam intrekken, zodat de rabarber ook echt zoet wordt.

Zoete rabarber maken zonder suiker recept

Recept voor Zoete Rabarber maken zonder suiker

Maak de rabarber schoon. Als de rabarber heel vers is dan zijn er geen bittere stukken aan de rabarber, wanneer de rabarber iets ouder is schil dan de rabarber met bijvoorbeeld een dunschiller. Dit is heel belangrijk aan de onderkant. Je merkt dit snel, want de onderkant is iets harder, grover en taaier. Snijd sowieso de onder en de bovenkant van de stengels af en deze mogen weg.
Snij de rabarber in stukken van ongeveer drie centimeter. Deze stukken mogen in een pan met de 100 ml water. Laat dit rustig aan, aan de kook komen. Ook het vanillestokje mag erbij en het kaneelstokje. Snijd het vanillestokje niet open. Het gaat namelijk om de smaak en niet om de merg. Bij het rustig koken en de hitte komt er voldoende smaak van het stokje af.
Laat dit ongeveer 45 minuten rustig koken op een sudderplaatje en roer het rustig door, totdat de rabarber pap is. De rabarber is, namelijk al veel eerder klaar, maar de smaken van de kruiden moeten goed in de rabarber trekken. Door het gebruik van een sudderplaatje kookt de rabarber rustig verder en niet op hoge temperatuur. Laat nu de rabarber in de pan afkoelen.

De zoete rabarber bewaren

De compote mag met het vanillestokje in een schone weckpot. Hierin blijft de rabarber nog ongeveer 6 tot 8 weken goed. Het vanillestokje laat nog meer zoetheid los.

Recepten met rabarber op Foodblog Foodinista

Op de blog koken en bakken we natuurlijk ook met rabarber!

Bekijk bijvoorbeeld eens de tiramisu in glas met rabarber.
Bak een heerlijke taart met rabarber en ruby roze chocolade.
Of maak zelf frisse rabarber limonade.

Foodinista heeft nog meer seizoensrecepten met rabarber, asperges en stamppotten.

Direct de nieuwste blogs ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

7 Reactie's
 • Marjan
  Geplaatst op 11:36h, 30 mei

  Hallo,
  Kun je me zeggen hoeveel gram 1 stronk rabarber (ongeveer) is? Of bedoel je met 1 stronk 1 stengel??? Ik wil graag je recept gaan proberen.
  Groetjes, Marjan

 • Foodinista
  Geplaatst op 12:35h, 30 mei

  Hoi Marjan,

  Wat leuk! Inderdaad het is verwarrend. Voor 1 stronk kun je 1 kilo aanhouden, de rabarber slinkt goed en natuurlijk het schoonmaken. Ik ga het aanpassen in het recept voor meer duidelijkheid, bedankt voor de tip.

  Groetjes,

  Daphne

 • Rabarber recepten: 5 x lekker & gezond! | Followfitgirls.com
  Geplaatst op 07:07h, 15 mei

  […] deze rabarber compote heb je maar 4 ingrediënten nodig: rabarber, vanille, kaneel en water. Ik zeg: easy […]

 • Rens
  Geplaatst op 16:21h, 22 mei

  Waar komt het zoete vandaan? Rabarber is vanzichzelf zurig. Op deze manier wordt het echt niet zoet

 • Daphne van Aken
  Geplaatst op 21:30h, 26 mei

  Vanille????

 • Ellen
  Geplaatst op 12:15h, 31 augustus

  Ik vond het een interessante vondst en heb het uitgeprobeerd. Ik heb de rabarber schoongemaakt maar pas 2 dagen later gekookt (wel in de koelkast bewaard). Ik heb het langer dan 45 minuten laten koken en nog 2 cm krijtgruis toegevoegd (was vroeger de manier om het zurige eruit te halen). Helaas is het echt niet zoet geworden..

  Heb er nu een beetje poedersuiker doorgegaan maarja, geen idee hoeveel..

 • Daphne van Aken
  Geplaatst op 11:23h, 02 april

  Uhm wat jammer.. Geen idee waardoor.. krijtgruis ken ik niet.. Misschien toch een beetje gebotst. De zuring kan ook erger zijn geworden doordat de rabarber al was schoongemaakt? Dan gaan de sappen werken.

Geef een reactie