Zelf Rabarber frambozen siroop en compote maken in 1 recept! - Beiden suikervrij

Zelf Rabarber frambozen siroop en compote maken in 1 recept! – Beiden suikervrij

Deel deze post

Er zijn seizoensproducten waar ik ieder jaar altijd weer heel erg blij van word. Het is je misschien al opgevallen, maar asperges zijn echt mijn lievelings seizoensgroente en ondertussen hebben we van de witte asperges voor dit jaar afscheid moeten nemen. Een andere groente of fruit, het blijft altijd een beetje onduidelijk waar ik iedere keer weer heel gelukkig van word is rabarber. Alleen de kleur al; Roze! Geweldig! Ik bakte met de rabarber al een roze taart met de ook mooie roze ruby chocolade de taart ga je hier vinden. Maar er kant nog veel meer. Rabarbercompote ken je natuurlijk al heel lang. Zelf maak ik ook altijd een mooie roze en suikervrije rabarbercompote die je hier op de blog kunt vinden. Rabarber is van nature zuur en als het er op aankomt zijn wij toch wel een zoetekauw. Ik weet nog dat onze buurman vroeger een volkstuintje had en hij altijd heel veel rabarber verbouwde. Wij kregen dan ook altijd veel rabarber. Mijn moeder maakte de rabarber dan lekker zoet met suiker. Tegenwoordig weten we wel beter en proberen we de suiker op een natuurlijke manier zoeter te maken. Deze keer combineer ik de rabarber met fruit, zoals zoete frambozen, maar ook met specerijen. Bij het maken van rabarber komt er altijd veel vocht vrij en dan kun je direct een mooie felle roze rabarber frambozen siroop en compote maken in één keer. Hoe? Ik vertel het je direct. Het is zo simpel, maar vooral heel lekker.

Pssst met de rabarbercompote maakt ik deze rabarbertiramisu. Bekijk het recept voor rabarber tiramisu.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Zelf Rabarber frambozen siroop en compote maken in 1 recept! - Beiden suikervrij
Zelf Rabarber frambozen siroop en compote maken in 1 recept! - Beiden suikervrij

Ingrediënten voor Rabarber frambozen siroop en Rabarber frambozen compote zonder suiker

 • 1 bos rabarber
 • 450 gram frambozen
 • 1 takje vanille
 • 1 limoen
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 200 ml water

Tips voor de bereiding van de rabarber frambozen siroop en rabarber frambozen compote

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 40 minuten en een uurtje geduld
Benodigdheden: 2 Steelpannetjes, snijplank, sudderplaatje, mes, zeef met steel, lege fles, spatel, schone weckpot, kleine trechter

Zelf Rabarber frambozen siroop en compote maken in 1 recept! - Beiden suikervrij

Recept voor rabarber frambozen siroop en rabarber frambozen compote zonder suiker

Zelf rabarber frambozen limonade maken

Maak de rabarber eerst even goed schoon. Snijd eventuele lelijke stukken in de rabarber weg. Snijd de rabarber in kleinere stukken. Zet de steelpan op een sudderplaatje, dan gaat het bereiden van de rabarber langzamer. De rabarber kan in de pan met het water, de frambozen en kaneel. Meng alles door elkaar. Snijd het vanillestokje open en meng ook het vanillestokje door de rabarber. Laat de rabarber rustig sudderen en meng het af en toe door elkaar. Knijp de sap van één limoen uit. Limoensap bewaart de kleur, maar het zorgt ook voor langere houdbaarheid. Wanneer je rabarber op hoog vuur kookt dan is het binnen tien minuten klaar, maar dat willen we niet. De siroop moet sterk van smaak zijn met de kruiden en daarom kiezen we voor een lagnzame bereiding. Na ongeveer 30 minuten heb je een vochtige compote.

Rabarber frambozen siroop laten trekken

De compote is nu heet. Giet de compote in de zeef met steel. Laat de compote uitlekken in de schone steelpan. Het vocht is je rabarber frambozen siroop. Laat het maar rustig een uurtje hangen. Meng de compote een aantal keer door en druk het af en toe even aan. Uiteindelijk heb je ongeveer 200 ml siroop. Ondertussen koelt alles ook af. Haal het vanillestokje uit de compote.

Rabarber frambozen siroop en compote bewaren

Is de siroop klaar? Giet steek dan het trechtertje in de de bewaar fles. Giet de siroop in de fles. De siroop is bijvoorbeeld heerlijk over toetjes, door de yoghurt met granola of gewoon met sprankelend water of in een gin tonic of bij een glas mousserende wijn. Bewaar vervolgens de compote, die wel een beetje kleur kwijt is maar geen smaak in een schone en goed af te sluiten weckpot. De siroop kun je ongeveer goed afgesloten en gekoeld 2 weken bewaren en de weckpot goed afgesloten wel één maand, ook goed gekoeld.

Nog een rabarberrecept?

Meer recepten met rabarber? Bak dan ook eens de rabarbercake met witte chocolade. Genieten maar! Het recept voor de cake met rabarber en witte chocolade ga je hier vinden.

Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

2 Reactie's
 • Hannelore
  Geplaatst op 07:56h, 24 juni

  Dank voor je recept! Dat ga ik zeker dit weekend maken. Ik maak geregeld rabarbercompote met aardbeien in de slowcooker. Ik ga deze variant dit weekend in de slowcooker proberen!

 • Daphne van Aken
  Geplaatst op 17:19h, 29 juni

  Wat leuk! Ik ben benieuwd hoe het is geworden.

Geef een reactie