12 dec Romige kipragout met kipfilet en kip gehaktballetjes
Wanneer je het aan mij vraagt dan vind ik een ragout die je zelf maakt het lekkerst. Daarbij mag ragout tijdens de feestdagen ook echt niet ontbreken. Met deze reden deel ik misschien ook wel een aantal recepten voor ragout met je op de foodblog, zodat je lekker kunt variëren voor de vleeseten, visliefhebber en ook voor de vegetariër. Voor iedereen is er wel een ragout recept te vinen. Een klassieker blijft toch kipragout. Al lange tijd staat er een basis kipragout recept op mijn website, maar wanneer je website langer bestaat dan kan het zijn dat je met nieuwe content komt en dat je een bestaand recept luxer maakt, uitgebreider maakt of er een recept van creëert waarbij het simpele recept iets uitgebreider wordt, waardoor je zelf mag kiezen welke je favoriet is. De simpele versie of de uitgebreide versie, zoals deze romige kipragout met kipfilet en kip gehaktballetjes.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten voor kippenragout met kipfilet en gehaktballetjes voor 6 personen
- 2 grote kipfilets
- 500 gram kipgehakt
- 2 bosuitjes
- handje verse platte peterselie en bieslook
- 500 ml kippenbouillon
- 250 ml ongeklopte slagroom
- klont roomboter
- 1 kleine ui
- 2 eetlepels bloem
- snuf peper
- 2 eetlepels paneermeel
Voor bij de kipragout heb je ragoutbakjes nodig om deze te vullen.
Tips voor de bereiding van ragout met kipfilet en kipgehaktballetjes
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten
Benodigdheden: steelpan en pan, snijplank, mes, waterkoker, maatbeker, garde, lepel en vork
Recept kippenragout met kipfilet en kipgehakt balletjes
Kipfilet bereiden
Kook in de steelpan water en als het water kookt leg dan de kip erin. Plaats de pan op een klein en laag vuur. Laat de kip voor 15 tot 30 minuten garen.
Kippenbouillon maken
Maak ondertussen de kippenbouillon, ik deed dit door water te koken en in een maatbeker te mengen met twee bouillonblokjes, de simpele manier dus. Klinkt als veel, maar de bouillon mengt ook nog met de slagroom. De kippenbouillon mag afkoelen.
Kip gehaktballetjes rollen
Rol de gehaktballetjes. Strooi over een snijplank paneermeel, een fijngesneden uitje, peper en zout en rol gehaktballetjes van 1,5 cm doornsee, totdat je de gehele 500 gram gehakt hebt gerold. Leg de gehaktballetjes even apart.
Start met het maken van Kippenragout
Verhit in de pan de boter. We gaan nu de roux en de ragoutsaus maken. Meng de gesmolten boter met de bloem. Klop deze met de garde tot een gladde roux. Blus op laag vuur af met de bouillon giet de bouillon in drie keer bij de roux, zodat deze goed dik kan worden. Blijf ondertussen kloppen met de garde. Giet ook de slagroom erbij en klop alles tot een gladde ragoutsaus. Meng een goede snuf peper door de saus. De verhitting mag even uit.
Ragout opdienen
Snijd de bosui, de peterselie en de bieslook fijn. Meng deze door de ragout. En laat op laag vuur al roerend weer sudderen. Haal de kip uit de pan en pluk deze met een mes en vork uit elkaar. Meng de kip door de ragout. Laat voorzichtig de gehaktballetjes in de ragout. Laat al roerend nog 20 minuten garen en de kippenragout met kipfilet en gehaktballetjes is klaar. Serveer natuurlijk met bladerdeeg als een tompouche of in pasteibakjes.
Nog een leuk kerstrecept?
Bekijk dan ook een deze saffraansoep met coquilles en Hollandse garnalen.
Meer recepten ontvangen van Foodinista: Like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.
Geen reactie's