Orzotto met geitenkaas, pesto en geroosterde tomaatjes - Recept van Foodblog Foodinista

Orzotto met geitenkaas, pesto, geroosterde tomaatjes en groene asperges

Deel deze post

Waarom orzo of riso een ideaal ingrediënt is voor je maaltijd? Met orzo kun je heel veel kanten op! Sowieso is orzo heel erg lekker, maar je kunt er ook eindeloos mee variëren. Op de blog heb ik al regelmatig gekookt met orzo en deze keer maakte ik een orzotto met geitenkaas, pesto en geroosterde tomaatjes. Een frisse Mediterrane orzotto. Een orzo recept wat doet lijken op risotto, maar met meer een pasta bite. Komt orzo je niet direct bekend voor denk dan ook aan riso onder deze naam kun je de kleine pasta ook vinden in de winkel. Een beetje divers en verwarrend. De pasta kook je namelijk in dit geval een beetje als een risotto en de orzo of riso neemt het vocht op en zet daarna uit. Geen doorsnee pasta, maar ook geen risotto. Het zit er tussenin. Op deze manier maakten we al eerder saffraan orzotto met halloumi, waarvoor je het recept hier gaat vinden en ik maakte ook een klassieker in een ander jasje, zoals deze orzotto bolognese die je hier kunt vinden. Deze keer ging ik voor een vegetarische orzotto met geitenkaas, pesto en tomaatjes. Waarvoor ik nu het recept met je ga delen.

Orzotto recept met geitenkaas, pesto en tomaat van Foodblog Foodinista
Vegetarisch Orzo recept met geitenkaas, pesto en tomaat van Foodblog Foodinista

Ingrediënten Orzotto met geitenkaas, pesto, geroosterde tomaatjes en groene asperges voor 2 personen

120 gram orzo of riso, zoals deze
1 theelepel gedroogde oregano
1 knoflookteentjes
handje pijnboompitjes
handje verse basilicum
1 rode ui
100 gram groene asperge tips
125 gram geitenkaas naturel, zoals deze
750 ml groente bouillon
400 gram rivolo cherry tomaatjes
Olijfolie
zout
100 gram groene pesto, kun je kopen of zelf maken
snufje peper en zout
klontje boter
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel geraspte pecorino kaas

Tips voor de bereiding van de orzo met geitenkaas, pesto en zoete tomaatjes

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten (TIP! Maak de geroosterde tomaatjes een dag eerder: Lekker en makkelijk)
Benodigdheden: snijplank, mes, een hakmolen is makkelijk, lepel, theelepel, pan, 2 spatels, maatbeker, bakpapier, ovenplaat, koenpan

Vegetarisch Orzo recept met geitenkaas, pesto en tomaat van Foodblog Foodinista

Recept Orzotto met geitenkaas, pesto en gegrilde tomaatjes

Tomaatjes roosteren

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Voor de orzotto zorgen we als eerste dat de tomaatjes zijn geroosterd in de oven. Verdeel de Cherry tomaatjes op het bakpapier over de bakplaat. Bestrooi de tomaatjes met zout en bedruppel met olijfolie. Schuif de ovenplaat voor 30 minuten in de oven op 210 graden. Laat de tomaatjes daarna rustig afkoelen in de oven. Doe dit minimaal 1 uur. Ik vind het ideaal om de tomaatjes een dag vooraf te maken. Maar het kan ook op dezelfde dag natuurlijk.

Orzotto maken

Start met het maken van de risotto met orzo. Snipper de rode ui en de knoflook. Ik doe dit meestal in een hakmolen en kan eigenlijk niet meer zonder. Verhit de olijfolie in de pan en smoor eerst de ui en de knoflook voor één minuut. Breng het verder op smaak met de oregano. Dan mag vervolgens de orzo erbij meng alles goed door elkaar en blus af met de eerste 250 ml groentebouillon. De eerste groentebouillon zal snel worden opgenomen door de orzo. Blus dus na 3 minuten weer af met 250 ml bouillon. Laat de orzo pruttelen, totdat deze bijna is droog gekookt. Moet je de pesto nog maken? Dan kan het prima nu. Grill ook de pijnboompitjes in een koekenpan.

Vegetarisch Orzo recept met geitenkaas, pesto en tomaat van Foodblog Foodinista

Orzo met geitenkaas, pesto, groene asperges en tomaatjes bereiden en opdienen

Giet voor de laatste keer 250 ml bouillon bij de orzo en laat de orzo bijna droogkoken. Snijd de kontjes van de groene asperges en kook de groene asperges mee met de orzo. Breek ondertussen alvast de geitenkaas in stukjes. De orzo of riso mag nog een beetje vochtig zijn. Meng de boter, helft van de pesto, bijna alle geitenkaas en de pecorino door de orzotto. Het overige blijft voor de garnering. Ga op lage verhitting roeren, totdat het een smeuïge orzotto is. Meng de tomaatjes, basilicum en geroosterde pijnboompitjes door de orzotto. Verdeel de orzotto over de borden. Garneer de orzotto, maar ook voor veel smaak, met geitenkaas, pesto en de laatste tomaatjes. Eet smakelijk!

Meer Orzotto recepten van Foodblog Foodinista

Dan heb ik meer recepten voor je op de blog staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de orzo risotto met halloumi en spinazie? Een totaal anders orzo gerecht? Dan is misschien deze tomatenorzo met Italiaanse smaakmakers iets voor jou.

Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie