05 nov Mexicaanse stamppot met bonen en gehakt
De herfst is goed op gang en het vraag om lekkere stamppotrecepten. We blijven natuurlijk variëren. Met klassiekers, zoals Hete Bliksem en een lekkere pittige Indonesische stamppot, gaan we nu weer even af van het klassieke pad. Ook vandaag kiezen we voor een kruising tussen de Nederlandse keuken en keuken met rijke smaken: De Mexicaanse keuken! We gaan naar Mexico voor een Mexicaanse stamppot met bonen en gehakt, natuurlijk moeten we ook paprika, avocado en de meest rijke kruiden niet vergeten. Een stevige maaltijd en lekker gestampt met de smaken van een Mexicaanse maaltijd. We maken deze stamppot nu voor de herfst en winter, maar wanneer je het hele jaar wel stamppot kunt eten dan vertel ik je alvast dat deze stamppot een aanrader is voor het het hele jaar. De gevarieerde groente maken het een aanrader en een gezondere gevarieerde maaltijd. Maar hoe maak je de Mexicaanse stamppot met bonen en gehakt? Lees snel verder!
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Variëren met stamppot recepten
P.s. Nog een lekker stamppot recept? Maak ook eens de stamppot met andijvie, geitenkaas en Iberico worst. Ook dat is weer eens iets anders.
Ingrediënten Mexicaanse stamppot met bonen en gehakt voor 4 personen
- 8 middelgrote aardappels
- 400 gram kidneybonen
- 150 gram mais
- 2 rode paprika’s
- 1 rode peper
- 1 ui
- 2 knoflookteentje
- 1 avocado
- 500 gram (mager) rundergehakt
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 eetlepel olijfolie
- 50 ml melk
- 1 theelepel komijnzaad, zoals deze
- 1/2 theelepel geroosterde zoete paprikapoeder, zoals deze
- 2 handjes cheddarkaas geraspt, zoals deze
- 50 gram tortillachips
- 1/4 theelepel gemalen korianderzaad, zoals deze
- handje verse koriander
- klontje roomboter
- snuf peper en zout
Recepten met zuurkool? Wat dacht je van deze hartige zuurkoolbroodjes met rookworst of deze koolhydraatarme frittata met zuurkool en rookworst?
Tips voor de bereiding van de bruine bonen stamppot met Mexicaanse smaken
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten
Benodigdheden: wok, snijplank, mes, hakmolen is makkelijk, knoflookpers, grote stamppotpan, spatel, aardappelstamper
Geen stamppot zonder aardappelstamper:
Recept Mexicaanse stamppot met bonen, gehakt, avocado en nacho’s
Aardappelen en bonen koken
Kook het water voor de aardappelen met een snufje zout. Schil de aardappelen. Spoel de aardappelen schoon. Kook de aardappelen beetgaar in de stamppot pan. Giet af. Kook de aardappelen vervolgens nog even droog. Wacht, totdat we kunnen stampen! Terwijl de aardappelen koken.
Bonen en mais
Maak ook de ui schoon. Kook in een steelpan de ui, bonen en mais voor 5 minuten. Breng op smaak met een snufje peper, zout en paprikapoeder. Laat dit even staan.
Gehakt met paprika wokken
Verhit in de wok één eetlepel olijfolie. Rul het gehakt. Snijd de stukjes paprika in kleinere stukken. Wok deze mee. Breng het gehakt met paprika op smaak met de tomatenpuree, fijn gesneden rode peper zonder de zaadlijsten, komijn, 2 uitgeknepen teentjes knoflook en korianderzaad. Na 15 minuten is dit ongeveer klaar.
Voor de garnering van de Mexicaanse stamppot
Snijd de koriander fijn en de avocado in kleine stukjes. Breek een aantal tortilla chipjes in stukjes.
Stampen en serveren van de TexMex stamppot
Giet bij de aardappels de melk, één handje cheddar kaas en de boter. Stamp tot aardappelpuree. Meng met een spatel de bonen en het gehakt door de aardappelpuree. De stamppot is klaar. Garneer de Mexicaanse stamppot met de tortilla chipjes, avocado, koriander en cheddarkaas.
Meer Mexicaanse inspiratie met een twist op doen van Foodinista? Lees dan hier het Mexicaans weekmenu. Ook deze Mexicaanse Shakshuka is een heel lekker en simpel recept.
Meer recepten en leuke tips ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's