
18 mrt Lasagne tricolore met bolognaisesaus en pesto
Ben je in Italiaanse sferen en dan bedoel ik vooral zin in een gulzige Italiaanse maaltijd? Dan blijft lasagne toch je beste vriend? Voor ons thuis eigenlijk wel of een goed stoofpotje, daar moet ik eerlijk in zijn. Maar wil ik de kinderen echt lekker groente laten eten, zonder dat ze zeuren, dan komt er een grote schaal comfort food op tafel in de vorm van lasagne. Deze keer was het lasagne tricolore! Lasagne met rood, wit en groen a la Italia! Ik had een lading aan tomaten liggen en deze moesten op dus ik maakte de tomatensaus helemaal zelf ‘from scratch’ en zo zag ik de vitamines zo de lasagne schaal in gaan. Ongeveer 2,5 kilo tomaten moesten een gebonden saus worden. Tijd voor smoren en koken. Daarvoor had ik natuurlijk een goede hapjespan of stoofpan nodig. Beiden kan prima. Kook je op gas of inductie voor beiden is geduld en goede pannen. Zoals de beste pannenset inductie met een uitgebreid assortiment aan pannen. Voor de bolognaisesaus het gehakt nog even rullen en deze ging door de tomatensaus. Nou ja ik ga natuurlijk het hele recept met je delen. Uiteindelijk gaat de lasagne de oven in, maar eerst even koken. Alvast eet smakelijk! Want deze schaal met Italiaanse comfort food wil je!


Ingrediënten Tricolore lasagne met bolognaisesaus en pesto 8 personen
- 2,5 kilo gemengde tomaten
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 grote ui
- 2 knoflookteentjes
- 1 eetlepel oregano
- theelepel zoete geroosterde paprikapoeder
- 500 gram half om half gehakt
- 100 gram groene pesto
- 1 grote bol mozzarella van 200 gram
- 250 gram mascarpone
- 250 gram verse lasagnevellen
- handje geraspte Parmezaan
- olijfolie, snufje peper en zout
Tips voor de bereiding van de tricolore lasagne met zelfgemaakte bolognaisesaus, pesto en mascarpone
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 1 uur en 15 minuten en 45 minuten in de oven
Benodigdheden: stoofpan of hapjespan, ovenschaal, spatel, snijplank, mes, lepel, rasp
Recept lasagne met gehaktsaus, pesto en mascarpone
Maak de bolognaisesaus
Verhit in de hapjespan een eetlepel olijfolie. Snipper de ui en knijp de knoflook uit. Snijd ondertussen de tomaten grof. Laat de tomaten pruttelen met ui en de knoflook. Breng op smaak met de oregano en paprikapoeder. Laat alles sudderen voor een half uur. Meng het blok tomatenblokjes door de tomaten en 100 ml water. Laat de tomaten nog 15 minuten sudderen en het water verdampt. Rul ondertussen in een andere pan met het gehakt. Verhit één eetlepel olijfolie en rul het gehakt. Wanneer dit gedaan is mag de verhitting van de tomatensaus laag en meng de gehakt door de tomatensaus. Meng alles door elkaar en laat nog 10 minuten binden.
Verwarm de oven voor op 180 graden en smeer de ovenschaal alvast ligt in met olijfolie of spray met bakspray.
Tricolore lasagne bouwen
Als eerste mag er een dun laagje bolognaisesaus in de schaal. Dek af met de lasagnebladen. Smeer deze één keer in met de mascarpone. Dek af met een laagje bolognaisesaus. Bedek met de lasagnebladen. Smeer de lasagnebladen in met mascarpone en nog één keer met bolognaisesaus. Dek af met lasagnebladen. We creëren nu de laatste laag. Bedek met de laatste laag bolognaisesaus. Bedek met lepeltjes mascarpone en pesto. Verdeel dit waar je wilt. Breek de mozzarella en verdeel deze over de lasagne. Rasp pecorino of parmezaan over de mozarella. Klaar is de lasagne. De lasagne mag in de oven voor 45 minuten op 180 graden. Eventueel daarna nog 5 minuten onder grill voor een mooie goudbruine laag.
Lasagne recepten van Foodblog Foodinista
Nog een lasagne recept van Foodinista? Maak dan ook eens de lasagne met truffel en spinazie.
Meer recepten van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Vorkjeprik
Geplaatst op 17:14h, 18 maartWat ziet het er leuk uit met die drie kleuren! Ik ga dit recept volgende week meteen proberen.
Daphne van Aken
Geplaatst op 21:35h, 20 maartWat leuk! Ik ben benieuwd!