29 aug Kebab gehaktballetjes uit Kookboek Zoete Spruiten
Niet alle kinderen eten even makkelijk mee. Ik ben de eerste om toe te geven dat het bij ons ook niet altijd feest is, eerlijke gezegd, meestal is het geen feest aan tafel, maar we hebben er mee leren leven. Dat klinkt heel zwaar natuurlijk, maar in het begin wilde ik alles perfect doen en ik heb het los gelaten. Uiteindelijk komt het echt wel goed. Ik had mijn eigen moeder nodig om mij daar op te wijzen, want zo makkelijk was ik vroeg ook niet. Avondeten was bij mij vroeger eigenlijk geen probleem op een paar dingen na, maar brood was een ramp! Ook zij bleef er op aandringen. Werd het er leuker op? Nee. Ben ik uiteindelijk brood gaan eten; ja. Dus komt het goed, ja. Dit heb ik ondertussen op mijn vizier staan. We houden het dan ook voornamelijk gezellig. Maar proberen we de bijna kleuter bij het eten te betrekken? Natuurlijk! Ga ik met de kleine dingen weer nieuwe pogingen ondernemen? Zeker weten! Maar mijn grenzen zijn wel duidelijk geworden. Onlangs ontving ik het kookboek Zoete Spruiten geschreven door tv-chef Roberta Pagnier en kindervriend Jochem van Gelder en daaruit maakte ik het recept voor kebab gehaktballetjes en in dit blog vertel ik je er meer over.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Zoete spruiten
Ja zelfs spruitjes kun je lekker maken. Ik moet eerlijk zeggen spruitjes zijn bij ons als één van de weinige groente niet zo’n heel groot probleem. Daar worden er wel een aantal van gegeten. Soms moet je de tips van ‘het bureau’ gewoon negeren en echt je eigen koers varen. Zo geniet mijn kleuter van bittere smaken een per ongeluk slokje tonic wordt als heerlijk ervaren en zo was een spruitje ook best wel lekker. Wat alleen overbrugt moest worden, en wat nog steeds een uitdaging is, is het eten met de ogen, daarna is tongetje heilig en dan komen we best ver. Was ik als kind dol op alles gemengd en werd het ook geadviseerd op het consultatiebureau, zoals bijvoorbeeld chili con carne, wenst mijn kind juist alles apart. Hij wenst te weten wat hij eet. Opzich niet gek en best wel logisch. Een bentobox is voor hem dan ook ideaal. Met koken zorg ik er dan ook voor, wanneer wij iets gemengd eten dat ik de groente en het vlees er alvast uit haal voordat er kruiden of saus bij gaan en leg het voor hem klaar op zijn bord. Niet zo’n probleem en zo eet hij uiteindelijk gewoon het zelfde als wij. Opgelost!
Het groente dilemma
Alleen worden niet alle groente gegeten en zou ik het nog graag iets gezonder. Het kookboek Zoete Spruiten denkt daar het zelfde over en geeft tips naar mate de kinderen oude worden Dit in de vorm van leuke kindvriendelijke recepten die voor het hele gezin lekker en toegankelijk zijn. Niet apart koken! Dat is fijn! En toch een lekkere en creatieve maaltijd op. Denk daarbij aan diverse recepten met vers fruit in ijsjes verwerkt, verstopte groente, maar ook groente open en wel in gerechten die populair zijn bij kinderen. Het kookboek is leuk voor kinderen van vijf tot elf jaar, want ze kunnen naarmate ze ouder worden de recepten ook leuk zelf maken. Mijn kinderen zijn dus eigenlijk nog iets te jong en ik heb het gerecht dan ook lekker aangepast voor hem met succes!
Kebab gehaktballetjes uit kookboek Zoete Spruiten voor kinderen
In het kookboek Zoete Spruiten kun je het recept voor de Kebab gehaktballetjes vinden als gewone kebab, maar dan op spiesen. Daar is de peuter van drie jaar nog iets te klein voor. De gehaktballetjes eet hij zo weg. Ik wil hem uiteindelijk kennis laten maken met de smaken. Zij palet uitbreiden aan smaken en groente laten eten! Dat is gelukt met dit recept in combinatie met de Griekse salade en tzatziki. In het kookboek is de tip ook om de kebab lekker te eten met een rauwkostsalade en yoghurtdip met turks brood.
Ingrediënten Kebab gehaktballetjes 12 stuks
- 350 gram rundergehakt of lamsgehakt
- 50 gram pijnboompitten
- 1 ui
- 1 bosje peterselie
- halve theelepel kaneel
- halve theelepel komijnpoeder
- snufje zout en peper
- klontje roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel paneermeel, voeg ik extra toe
Tips voor de bereiding van de kebab gehaktballetjes
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten
Benodigdheden: snijplank, mengschaal, mes, lepel, hapjespan, vleestang en maak je de kebab toch als spiesen dan 8 spiesen of houten prikkers, zorg dat je de houten spiesen eerst nat maakt, zodat ze niet verbranden.
Kebab gehaktballetjes recept
Snipper de ui fijn, snijd de peterselie fijn. Meng in een kom de ui, peterselie, pijnboompitjes, gehakt, kaneel, komijn, zout en peper.
Verdeel het paneermeel over de snijplank en rol de gehaktballetjes er doorheen tot gladde balletjes. Verhit in de hapjes pan de boter en de olie en braad de gehaktballetjes in 15 minuten om en om tot mooie goudbruine kebab gehaktballetjes.
Maak je kebab spiesen? Kneed dan het gehakt rond de spiesen. Verwarm de ovengrill op 200 graden en grill de spiesen om en om binnen tien minuten.
Meer over Zoete Spruiten
Het kookboek Zoete Spruiten staat vol met diverse kindvriendelijke recepten, waarmee ze op een leuke manier hun smaken leren uitbreiden, meer groente en meer fruit leren eten. De gerechten zijn, afhankelijk van de leeftijd, makkelijk te bereiden en dus ook eventueel door de kinderen zelf te bereiden, waardoor ze weten wat ze eten en er wellicht wel achter dat het allemaal niet zo erg is. Een leuk kookboek voor het hele gezin, wanneer je vers wilt eten en de smaakontwikkeling wilt stimuleren.
Gehaktballetjes recepten van Foodblog Foodinista
Meer recepten voor gehaktballetjes? Maak dan ook eens deze Indische gehaktballetjes in sojasaus, Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus of de Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met feta.
Meer recepten en kookboekentips ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's