Recept gehaktballetjes in saffraansaus van Foodblog Foodinista

Gehaktballetjes in saffraansaus

Deel deze post

De gehaktballetjes in saffraansaus kun je wel één van mijn favoriete tapas recepten noemen. Alleen moet je wel echt goed de saffraan proeven. Dan komt het er eigenlijk op neer dat je deze gehaktballetjes echt bij een goed Spaans restaurant moet eten of dit gehakballetjes recept met saffraan roomsaus gewoon lekker zelf moet maken. Het recept voor gehaktballetjes in saffraansaus stond al heel lang op mijn receptenlijstje eindelijk heb ik het gemaakt. Waarom het zo lang duurde? Geen idee, want deze gehaktballetjes in saffraansaus zijn helemaal niet moeilijk om te maken. Ja door de saffraan klinkt het iets luxer, maar dan heb je het ook wel gehad. Natuurlijk wil je weten hoe je deze zalige gehaktballetjes moet maken en dat ga ik je ook gewoon vertellen. Zo dat jij ook van deze gehaktballetjes in saffraansaus kunt smullen bij een tapasdinertjes, als borrelhapjes of gewoon lekker met rijst en groente als avondmaaltijd, want dat is ook een heel goed idee en weer eens iets anders.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Recept gehaktballetjes in saffraansaus van Foodblog Foodinista

Ingrediënten voor gehaktballetjes in roomsaus met saffraan 16 stuks

 • 500 gram half-om-half gehakt
 • 2 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • één ei
 • stuk of 6 draadjes saffraan
 • 2 eetlepels water
 • 20 ml gekookt water
 • 1 blokjes rundvlees bouillon
 • 250 ml kookroom light
 • 25 ml witte wijn
 • snufje peper
 • handje verse peterselie
 • 1 eetlepel olijfolie
 • snufje gerookte zoete paprika poeder
 • klontje roomboter
 • 25 gram paneermeel
Recept gehaktballetjes in saffraansaus van Foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding van het recept

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten
Benodigdheden: 2 snijplanken, mes, een hakmolen is makkelijk, mengschaal, lepel, sauspan, hapjespan, schaaltje

Recept gehaktballetjes in saffraansaus

Voorbereiding voor het recept

Verdeel in een schaaltje de saffraan met twee eetlepels water en laat het water de smaak van de saffraan onttrekken. Kook 20 ml water en los in de 30 ml water het rundvlees bouillon blokje op zet dit apart.

Bereiden van de gehaktballetjes

Snipper één ui en twee teentjes knoflook. Dit kan met een mes, maar een hakmolen is ook makkelijk. Meng het gehakt vervolgens met de gesnipperde ui en knoflook. Breng op smaak met een snuf peper, snufje geroosterde zoete paprika poeder en een handje verse peterselie. Meng dit alles door elkaar. Meng door het gehakt een ei en twee eetlepels paneermeel. Verdeel over een snijplank twee eetlepels paneermeel en rol daar de gehaktballetjes door van ongeveer drie tot vier cm. doorsnede. Herhaal het strooien van paneermeel, totdat alle gehaktballetjes zijn gerold. Zelf bewaar ik ze op de tweede snijplank. Verhit in de hapjespan één eetlepel olijfolie en een klontje boter. Verdeel de gehaktballetjes voorzichtig in de pan en laat deze rustig braden. Draai ze na een minuut of 10 om en om en laat de gehaktballetjes rustig door sudderen. Tijdens het braden maak je de saffraansaus.

Recept gehaktballetjes in saffraansaus van Foodblog Foodinista

Zelf saffraansaus maken

Snipper één ui en één teentje knoflook. Dit kan met een mis of in de hakmolen. Verhit één theelepel olijfolie in de sauspan. Laat de knoflook en de ui sudderen in de pan voor één minuut en blus af met de witte wijn en de bouillon. Haal de draadjes uit het saffraanwater en het water mag bij de saus in de pan. Blus de saus, op laag vuur, af met de roomsaus en de wijn. Klop dit alles met een garde. Bij de saffraansaus mag een snufje paprikapoeder. Laat dit voor één minuut op laag vuur inkoken. Blijf ondertussen met de garde kloppen. De verhitting mag uit.

De gehaktballetjes in saffraansaus zijn bijna klaar

Haal vervolgens alle gehaktballetjes uit de pan en giet de saffraansaus over de gehaktballetjes heen. Eet de gehaktballetjes als tapa, borrelhapje of met rijst en groente. Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook erg lekker. Wat dacht je van de volgende recepten?

Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie