Foodie in Friesland wandeltour Leeuwarden streetart foodblog Foodinista

Foodie in Friesland

Deel deze post

Ik heb mij volledig laten verrassen. Het grappige is het was geeneens heel ver reizen. In september ging ik een weekend naar Friesland naar de Alde Feanen. Komt het jou niet bekend voor? Friesland ongetwijfeld wel, maar de Alde Feanen niet, dan denk ik dat je het ook een prachtig stukje Nederland zult vinden. Op uitnodiging mocht ik samen met Eric en Florian een lang weekend komen genieten van alles wat dit prachtige gebied de bieden heeft en dat is veel. Ik moet er wel bij zeggen dat we het heel erg troffen met het prachtige weer. Ik denk dat als het zonnetje niet schijnt, het minder dan 18 graden is het in Friesland direct een stukje minder leuk is. Zoals overal eigenlijk. Hoe leuk ik het er vond kan ik je denk ik het beste land zien door veel foto’s in deze Foodie in Friesland. Ik beloof je het is niet alleen eten, maar heel veel varen, water en gewoon leuke dingen doen.

Foodie in Friesland: Genieten in de Alde Feanen

Inchecken bij Casa Bella Porto foodie in Friesland blogger Foodinista

Het weekendje Friesland in de Alde Feanen is begonnen! Wij overnachten in Eernewoude in Casa Bella Porto. Eerst moet natuurlijk het appartement ontdekt worden!

Complete keuken in appartement casa bello porto in de Alde Faenen foodie in Friesland blogger Foodinista

Een complete keuken en voldoende ruimte om te zitten. Daarnaast ook nog een zithoek en voor als de kindjes op bed liggen er is een tv aanwezig. Compleet met Netflix en alles. Het appartement is ook boven pizzeria Bello Porto, makkelijk! Geen zin om te koken haal een Italiaanse maaltijd of ga nog even op het terras zitten voor een drankje.

Meer reistips in Friesland? Wij gingen nog een keer naar de Alde Feanen en Leeuwarden. 

Pontjes Alde Feanen fantastisch voor kinderen foodie in Friesland

Na de autorit vanuit Brabant en het inchecken in het appartement hadden wij honger! Tijd om de omgeving te verkennen en het eerste pontje. Om bij het eerste restaurant in de omgeving te komen moesten wij met een pontje. Een ontdekken voor de peuter! Sowieso een beleving voor kinderen! Een tip koop een strippenkaart.

Lunchen in de Alde Feanen aan het water foodie in Friesland foodblog Foodinista

Tijd voor de lunch aan het water! Een snelle hap, basis, maar goed en met een prachtig uitzicht!

Spelen in de speeltuin

Tijd om verdiend te spelen in de speeltuin.

Bezoekerscentrum Alde Feanen speeltuin foodie in Friesland reizen met kinderen
Spelen in de speeltuin Alde Feanen foodie in Friesland foodblog Foodinista kidsproof

De Alde Feanen hebben wij als heel kindvriendelijk ervaren met veel speeltuinen, maar de mooiste en grootste was toch wel bij het bezoekerscentrum. Wat een paradijsje!

Nachtvaren door de Alde Feanen

Eric ging nachtvaren. Een aparte ervaring. Het maken van foto’s was moeilijk, maar de ervaring was het waard. Dieren die je overdag niet hoort of ziet komen dan juist tot leven.

Foodie in Friesland: Dag 2

Ontbijt in het appartement Alde Feanen Friesland foodie in Friesland foodblog Foodinista

De dag begon perfect. In de ochtend werd het er een volle ontbijtmand gebracht bij ons appartement! Wat een service. Het appartement heeft een complete keuken en je kunt er ook voor kiezen om zelf je ontbijt te verzorgen. Het ontbijt boek je namelijk wel extra bij.

Ontbijt in het appartement Alde Feanen Friesland foodie in Friesland foodblog Foodinista

Alleen dit is toch ideaal! Iedere ochtend vers brood van de bakker, suikerbrood en nog meer dingetjes. Je kunt je favorieten door geven. Basis, maar goed.

Sloepvaren in de Alde Feanen foodie in Friesland blogger Foodinista

Na het ontbijt was het tijd om te gaan varen! Wij gingen met een schipper van Verhuur en Bemiddelingsbedrijf Alde Feanen de Freek Vonk route varen. Prachtig over de Friese meren en ondertussen ook nog veel uitgelegd kregen over wat we zagen. Zowel door de schipper als digitaal door de Freek.  Gezellig met de gezinnen en dus de kleine kindjes. Ontspannen en leuk! Wat een ontdekkingen.

Sloepvaren in de Alde Feanen foodie in Friesland blogger Foodinista

Wat een lol en wat een plezier! De kleintjes mochten even zelf sturen! Nee, één is niet opeens twee, gezellig met Isis van Gezinopreis.

Daphne en Florian varen in Friesland Weekend Alde Feanen September dagboek Foodblog Foodinista

Verder hadden we veel plezier!

Spelen met de tractor bij de ijsboerderij Alde Feanen foodblog Foodinista

Na het varen, lunch in ons appartement was het toch echt wel even tijd om te gaan spelen. Waar kan dat beter dan bij een echte boerderij! Een ijsboerderij! Naast het bezoekerscentrum aan het water kon het niet worden overgeslagen.

Spelen bij de IJsboerderij kidsproof foodblog Foodinista foodie in friesland

En natuurlijk klimmen en klauteren.

Ijs van de ijsboerderij in de Alde Feanen foodie in Friesland foodblog Foodinista

Waarna er van het heerlijke ijs geproefd moet worden van Boereiis. Op de boerderij zijn ze all-round; van melk naar ijs, speeltuin, ijs proeven, kinderfeestjes de complete beleving! Heel erg leuk.

In de Alde Feanen bezochten wij ook een activiteitenboerderij in Friesland met eigen kaas, mosterd en meer lokale producten.

Foodie in Friesland wandeltour Leeuwarden streetart foodblog Foodinista

Om vervolgens in de avond naar Leeuwarden te gaan. Het bezoek in Leeuwarden trapte ik af met een wandeltour begeleid door een a guide to Leeuwarden langs de streetart in Leeuwarden. Erg tof! Voor mij eigenlijk de eerste keer dat ik een streetart tour wandelde, maar het proefde wel naar meer. De tour begon direct met een echt typisch kunstwerk uit Leeuwarden.

Streetart tour leeuwarden rijstvelden foodie in Friesland foodblog Foodinista

Tijdens de tour kregen we veel illegale en legale street art te zien. Deze streetart is legaal, maar wel prachtig. Rijstvelden geschilderd op een winkel. Grappig, want normaal zou ik er zo voorbij wandelen. In ieder geval niet even voor stil gaan staan.

Streetart tour leeuwarden koeien in het veld foodie in Friesland foodblog Foodinista

Net als bij de koeien in het veld. Al is deze in het echt nog veel indrukwekkender dan op de foto.

dineren bij Restaurant Postplaza in Leeuwarden foodie in Friesland foodblog Foodinista

Na de drukke dag met het varen, spelen met de peuter en wandelen door Leeuwarden had ik honger! Tijd voor het dineren bij het verrassende restaurant Postplaza! Ik ben een keer eerder in Leeuwarden geweest, wat voor mij niet op de route is, en dit is weer een pareltje.

Het Laatste Tafeltje
dineren bij Restaurant Postplaza in Leeuwarden foodie in Friesland foodblog Foodinista

Restaurant is Postplaza is een verbouwd oud Postkantoor, waar daadwerkelijk van ieder hoekje op een knusse of juist indrukwekkende manier heel mooi gebruik is gemaakt. Bij Postplaza restaurant is ook het Post Plaza hotel. Een leuk idee voor een foodie in Friesland weekendje Leeuwarden.

dineren bij Restaurant Postplaza in Leeuwarden foodie in Friesland foodblog Foodinista

Het restaurant is ook open voor lunch tot diner, maar voor een drankje of koffie kun je ook binnenlopen. Qua uitstraling doet het mij ook denken aan dit restaurant in Leiden wat ook zo mooi verbouwd is een jaar terug.

Zalm tartaart bij Postplaza in Leeuwarden foodie in Friesland foodblog Foodinista

De tafel werd volgezet met diverse voorgerecht om met de hele groep te delen, zoals deze heerlijke en zachte zalm tartaar. Als ik alleen deze als voorgerecht of hoofdgerecht met frietjes had gekregen was ik ook tevreden geweest.

Vitello Tonato restaurant Postplaza Leeuwarden foodie in Friesland

Ook de Vitello Tonato is het proeven waard.

Postplaza hoofdgerecht zeebaars foodie in Friesland leeuwarden foodblog Foodinista

Als afsluiter van mijn Foodie in Friesland weekendje genoot ik van het hoofdgerecht bij Restaurant Postplaza. Een gegrilde zeebaars. Nog een koffie voor de rit terug naar het appartement en de volgende ochtend ging ik weer richting huis.

Foodie in Friesland: de volgende keer weer!

Friesland en met name de Alde Feanen hebben mij ontzettend verrast! Ik zou er zeker voor een afwisselend kidsproof weekendje zo weer naartoe gaan. Voor een langere vakantie lijkt het mij lang, maar dat komt misschien daar mijn reislustige bloed. Dan reis ik liever buiten Nederland. Wel vind ik het belangrijk dat het mooi weer is, wanneer je De Alde Feanen bezoekt. Dan komen de terrasjes, wandelingen, het varen en eigenlijk alles wat dit gebied te bieden heeft echt tot zijn recht. Wel begrijp ik de liefde voor Friesland volkomen.

Overnachten in De Alde Faenen

Wij hebben overnacht in Friesland bij appartement Casa Bella Porto een echte aanrader! Zowel studio’s als twee-kamer appartementen. Met en zonder kinderen ideaal. Veel op loopafstand en eigenlijk alles op fietsafstand, behalve Leeuwarden naar mijn idee. Ook hebben wij in het voorjaar overnacht in de Alde Feanen en daar over vertel ik je meer in een nieuw Friesland vakantie blog.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts  like  Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

1Reactie
  • Henk
    Geplaatst op 20:27h, 07 november

    Hoi, Leuk artikel! Leuk dat je ook een aantal foto’s van Charlotte’s Street ARt Tour hebt gebruikt!

Geef een reactie