Snelle en simpele witte chocolademousse budget kerstmenu recept Foodblog Foodinista

Budget Kerstmenu – 3 gangen genieten

Deel deze post

Het is helemaal niet nodig om met de kerstdagen een duur kerstmenu op tafel te zetten. Je kunt perfect een budget kerstmenu op tafel zetten en genieten van je kerstdiner. Is het tenslotte allemaal al niet duur genoeg. Eerlijk gezegd pak ik zelf graag uit tijdens de feestdagen, maar ik moet ook toegeven dat ik zelf vaak schrik van de uitgaven. Uit eten gaan is prijzig en dat zit er natuurlijk echt niet voor iedereen in. Bij ons ook niet. Dat zou betekenen dat wij met de kerstdagen drie keer uit eten gaan en sowieso vind ik dat met kleine kinderen niet heel prettig. Daarbij geniet ik er ook niet wanneer ik drie dagen achter elkaar naar een restaurant ga voor een uitgebreid kerstdiner. Wil je een beetje op de uitgaven letten dan weet ik zeker dat je tijdens de feestdagen een heel lekker menu op tafel kunt zetten. Met dit kerstmenu geef je niet meer uit dan 5,50 Euro per persoon, maar geniet je van een heerlijk drie gangen diner.

Budget Kerstmenu voor 4 personen – Genieten tijdens de kerstdagen

Genieten kan gewoon en wij hebben alle gerechten zelf gegeten. Wij hadden totaal niet het idee dat dit een budget kerstmenu moest zijn, maar we vonden dat we gewoon heerlijk hebben gegeten. Toch hebben we meer aandacht besteed aan het kerstmenu dan dat we normaal zouden doen.

Kerstmenu voor een klein budget

3 – gangen kerstdiner: Paddenstoelensoep, Gevulde kip in Rauwe ham en witte chocolademousse

Het kerstdiner bestaat uit een zachte paddenstoelensoep die perfect bij de winter past. Deze soep maken we af met een feestelijk bladerdeegster met kaas en kruiden. Voor het hoofdgerecht maken we gevulde kip met tapenade, ingerold in rauwe ham. Bij de kip eten we diverse groente en als dessert witte chocolademousse die wel heel simpel is om te maken. Naast dat het budget kerstdiner voordelig is is het kerstdiner ook nog eens simpel om te maken. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Budget Kerstdiner – Gang 1 – Paddenstoelensoep met Bladerdeegster

Bospaddenstoelensoep met bladerdeegster budget kerstmenu recept van Foodblog Foodinista

Ingrediënten bospaddenstoelensoep

250 gram champignons
250 gram boschampignons
500 ml groentebouillon
75 gram rucola
2 rode uien
1 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
4 vellen bladerdeeg
4 handjes geraspte kaas
2 eetlepels oregano kruiden
1 ei

Tips voor de bereiding van de bospaddenstoelensoep

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, kwastje, bakpapier, pan, staafmixer, spatel, lepel

Bospaddenstoelensoep met bladerdeegster budget kerstmenu recept van Foodblog Foodinista

Recept voor bospaddenstoelensoep met bladerdeegster

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Snipper de uien en de knoflook en snijd de champignons in plakjes. Laat de groente even liggen en ga verder met het bereiden van de bladerdeegsterren.

Snijd het bladerdeeg uit in stervorm. Wat daar eventueel altijd bij helpt is een uitsteekvorm in stervorm, maar je kunt de stervorm ook uittekenen op papier en vervolgens uitknippen. Deze kun je op het bladerdeeg leggen. Zo kun je vervolgens de bladerdeegster uitsnijden. Wel zo budgetproof! Kluts het ei en smeer de ster in met ei. Strooi de kaas over de ster en de helft van de oregano. Plaats de bladerdeegsterren in de oven voor tien minuten op 210 graden.

Verhit in de pan de olijfolie. Fruit de uien en de paddenstoelen aan voor twee minuten. Meng de oregano door de groente. Blus de groente af met groentebouillon. Laat de soep voor vijf minuten koken. Zet de soep op laag vuur en meg de rucola door de soep. De verhitting mag uit. Pureer de soep met de staafmixer. Schep de soep in de soepkommen en maak de soep af met de bladerdeegster.

Budget kerstdiner – Gang 2 – Gevulde kip met olijventapenade in rauwe ham

Kip gevuld met olijventapenade in rauwe ham budget kerstmenu van Foodblog Foodinista

Ingrediënten gevulde kip met olijventapenade in rauwe ham

2 kipfilets
200 gram rauwe ham
3 eetlepels zwarte olijven
1 rode ui
2 teentjes knoflook
100 gram philedelphia (light) of andere roomkaas met bieslook
snuf peper en zout
2 eetlepels olijfolie

Als garnituren snijboontjes en cherrytomaatjes en natuurlijk zijn frietjes of gebakken aardappeltjes heel lekker!

Tips voor de bereiding van de gevulde kip met olijventapenade en rauwe ham

Moeilijheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: een hakmolen of staafmixer is heel makkelijk, ovenschaal, grillpan, snijplank, mes, lepel

Recept gevulde kip in rauwe ham met olijventapenade

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Maak de olijventapenade. Het is makkelijk om dit te doen met een hakmolen of met een staafmixer. Maar dit kan ook met de hand met het oog op een budget kerstdiner. Maak je de olijventapenade in een hakmolen of met een staafmixer pulse dan de olijven, rode ui, 1 eetlepel olijfolie, roomkaas, knoflook en snufje peper en zout grof.  Snijd je alles met de hand snijd dan de rode ui, olijven en knoflook fijn. Meng alles door de roomkaas en olijfolie. Breng alles op smaak met een snufje peper en zout.

Verhit de grillpan met één eetlepel olijfolie op een hoge temperatuur. Grill de kip kort en snel rondom bruin, maar zeker nog niet gaar. We garen de kip later in de oven. Als de kip rondom een kleurtje heeft gekregen dan mag deze uit de grillpan.

Snijd de kip open, maar niet helemaal door. Vul de kip met de olijvenroomkaas tapenade. Wikkel de rauwe ham rondom om de kip heen. Zorg dat de ham altijd aan de onderkant van de kip sluit, zodat deze mooi strak is. Plaats de ovenschaal met de kip in de oven op 160 graden, zodat deze langzaam kan garen en de roomkaas niet weg smelt. De kip mag in de oven voor 20 minuten.

Kook ondertussen de sperzieboontjes en snijd de cherry tomaatjes door de helft.

Als de kip gaar is, dit kan per oven variëren. Controleer dit ook even door de kip in te drukken. Is de kip te zacht dan is deze nog rauw. Plaats de kip ovenschotel dan nog vijf minuten terug in de oven.

Is de kip gaar dan kun je de borden opmaken. Het gerecht is voor vier personen. Snijd de kip in plakjes of rolletjes. Verdeel deze op de borden. Maak van de sperzieboontjes een kersboom. Plaats een lang boontje in het midden en maak met korte en lange boontjes een kerstboom. Versier vervolgens met de cherry tomaatjes. Serveer bij het hoofdgerecht lekkere zelfgemaakte frieten uit de airfryer. Ook lekker is natuurlijk een frisse salade. Eet je tijdens de kerstdagen met kinderen? Dan mag verse appelmoes niet ontbreken bij kip, maar ook kun je inspiratie opdoen in het kerstmenu voor kinderen.

Budget Kerstdiner – Gang 3 – Witte chocolademousse met pistache, hazelnoten en cranberry

Snelle en simpele witte chocolademousse budget kerstmenu recept Foodblog Foodinista

Deze chocolademousse is zo simpel om te maken en ook nog eens heel erg lekker. Het grootste voordeel? Heel erg budget proof en je hebt er maar te twee ingrediënten voor nodig. Een perfect dessert om je kerstdiner mee af te sluiten.

Ingrediënten Witte chocolademousse met pistache, hazelnoten en cranberry voor 4 personen

500 ml ongeklopte slagroom
2 repen witte chocolade pistache, hazelnoot en cranberry
fruit naar keuze

Tips voor de bereiding van de witte chocolademousse

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten, maar bereid de mousse wel een avond vooraf
Benodigdheden: schaal, staafmixer, eventueel een spuitzak, lepel, spatel, afsluitbare bak, steelpan, garde

Snelle en simpele witte chocolademousse budget kerstmenu recept Foodblog Foodinista

Recept voor witte chocolademousse met pistache, hazelnoten en cranberry 

Giet de slagroom in het steelpannetje. Breek de chocoladerecepten in kleine stukjes. Laat de chocolade op laag vuur rustig smelten in de slagroom en blijf rustig roeren met de garde. Als alles gesmolten is giet je de chocoladeslagroom in een bak of schaal die je met een deksel kunt afsluiten. Plaats de chocoladeslagroom minimaal drie uur in de koelkast, zodat deze goed kan afkoelen en kan opstijven.

Klop vervolgens de chocoladeslagroom tot een luchtige witte chocolademousse. Dit kan zeker vijf minuten duren. Het is een grotere hoeveelheid en stug. Het mooiste is het om de witte chocolademousse met een spuitzak in de dessertglazen te spuiten. Dit is netjes, maar het kan natuurlijk ook met een lepel. Versier de witte chocolademousse met lekkere stukjes fruit.

Variëren met het dessert? Meer budget dessertrecepten voor het kerstdiner

De witte chocolademousse is heerlijk om het budget kerstmenu mee af te sluiten, maar je kunt ook variëren met één van de volgende recepten.

– Wat dacht je van een fruitige meloen Romanoff?
– Nog een chocolademousse maken? Wat dacht je van caramel chocolademousse?
– Maak een brownie taart met warme kersen om te delen.

Meer kerst recepten ontvangen van Foodblog Foodinista. Volg Blog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie