15 mrt Bloemkoolschotel met gehakt
Het is denk ik voor niemand echt vreemd, we hebben het tegenwoordig druk en alles moet tegenwoordig snel. Toch willen we een gezonde maaltijd op tafel zetten. Vooral één waar het gezin de dagelijkse vlees, aardappels en groente eet en een maaltijd die ook nog eens lekker is. Soms ook nog net iets lekkerder gemaakt dan anders, zodat de kinderen het allemaal net iets smakelijker vinden en zodat er weinig gezeur is aan tafel. Ovenschotels zijn dan altijd een favoriet, maar is het niet zonde om er een pakje of zakje voor te gebruiken vol met zout en andere onbekende nummertjes? Eigenlijk is het allemaal zo simpel om een ovenschotel met bloemkool zelf te maken en het sausje is ook zo gemaakt. Even in de oven de bloemkoolschotel met gehakt en klaar ben je.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Bloemkoolschotel met gehakt uit de oven voor 4 personen
- 1 bloemkool
- 1 rode ui
- 1 zakje aardappelschijfjes
- 100 gram geraspte kaas
- 1 eetlepel bloem
- 200 ml melk
- 25 gram boter + 4 dobbelsteentjes boter extra
- 300 gram rundergehakt
- 1 eetlepel honingmosterd
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel olijfolie
Tips voor de bereiding van de bloemkoolschotel met gehakt
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en oven 30 minuten
Benodigdheden: 2 kleine pannen, koekenpan, ovenschaal, spatel, snijplank, mes, garde
Recept Bloemkool ovenschotel met gehakt
Verwarm de oven voor op 190 graden en start met het koken van voldoende water om de bloemkool in te koken.
Snij de bloemkool in roosjes en als het water kookt, kook dan de bloemkool bijna gaar, deze gaart namelijk nog verder in de oven.
Verhit in de koekenpan de olijfolie en rul het gehakt kort en bak de gesnipperde rode ui mee, totdat het gehakt niet meer rood is en draai de verhitting uit.
De volgende stap is de saus. Verhit in de pan de boter en smelt deze de bloem kan er bij en roer deze tot een gladde roux. Giet de melk er op en klop deze met de garde tot een gladde saus, langzaam wordt de saus dikker en zet nu de verhitting uit. Meng de mosterd, kerriepoeder en de helft van de kaas er doorheen.
De laatste stap de ovenschotel maken. De helft van de aardappelschijfjes gaan onderin de ovenschaal, vervolgens de bloemkool, gerulde gehakt, tweede laag aardappeltjes en schenk de saus er overheen. Maak het af met de tweede helft van de kaas en de dobbelsteentjes boter, zodat de aardappeltjes mooi bakken. Plaats de bloemkoolschotel met gehakt 30 minuten in de oven op 190 graden.
Ovenschotel recepten van Foodblog Foodinista
Nog een ovenschotel maken of kidsproof recept? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
* Wat dacht je van een zoete aardappel gratin?
* De gezinsfavoriet macaroni met een heerlijke hamkaas saus uit de oven. Simpel en snel zelf gemaakt.
* Smullen van geroosterde groene asperges uit de oven met mozarella.
Meer recepten ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief in de zijbalk.
Iris
Geplaatst op 19:29h, 16 maartZiet er erg lekker uit, ik ben dol op bloemkool! Dit recept geef ik aan mijn moeder.
Terri
Geplaatst op 00:10h, 08 juliVanavond gemaakt, viel zelfs bij mijn kleine zusjes goed in de smaakt! Ik vroeg me alleen af waar de rode ui toegevoegd moest worden? Of heb ik hier gewoon compleet overheen gelezen?
Foodinista
Geplaatst op 09:28h, 08 juliHoi Terri. Wat leuk! Ik zie het inderdaad en ik heb het aangepast. Even meebakken met het gehakt. Het maakt het net ietsje pittiger.