Kerstdiner met Amarula

Verrassend Kerstdiner met Amarula

Deel deze post

Een cream likeur als ingrediënt voor kerstgerechten, dat ligt misschien niet heel erg voor de hand. Maar met Amarula, de zachte cream likeur, vallen heerlijke gerechten te bereiden. Speciaal voor de feestdagen heeft culinair expert Janny van der Heijden (Heel Holland Bakt) een heerlijk kerstdiner met Amarula samengesteld. Smullen!

Kerstdiner met Amarula

Cranberrysaus en wild, bij menig kerstmenu horen ze erbij. Met het speciaal voor Amarula bedachte kerstdiner worden kerstgasten prettig verrast. Janny van der Heijden, het bekende jurylid van Heel Holland Bakt, bedacht een kerstdiner met Amarula waar het ingrediënt Amarula als een rode draad doorheen loopt.

Het Amarula Kerstmenu

Heerlijk kerstdiner met Amarula

Aperitief: Amarula on the rocks

Voorgerecht: Salade met gorgonzola en Amarula-vijgen

Hoofdgerecht: Lamshaasjes met couscous en Amarulasaus

Dessert: Amarula panna cotta

After dinner: African koffie met Amarula -mokkatruffels

Kerstdiner met Amarula

De recepten voor het kerstdiner met amarula

Voorgerecht: Salade met gorgonzola en Amarula-vijgen (voor 4 personen)

Ingrediënten:
6 rijpe  vijgen
3 eetlepels Amarula
150- 200 gram gemengde salade met red chart en rucola
3 eetlepels olijfolie
1 mespunt Dijon mosterd
1 eetlepel witte balsamicoazijn
150 g zachte gorgonzola
3 eetlepels pecannoten

Recept:
Maak de vijgen schoon en snijd ze elk in vier parten. Leg ze in een schaal en bedruppel ze met Amarula. Was en droog de sla indien nodig.. Roer voor de dressing eerst de azijn en mosterd dooreen en voeg hier al roerend de olijfolie bij. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de kaas in stukjes. Meng de sla met de dressing en verdeel over 4 bordjes. Verdeel hierover de kaas en noten. Laat de parten vijg uitlekken en schik ze op de salade.

Hoofdgerecht: Lamshaasjes met couscous en Amarulasaus (voor 6 personen)

Ingrediënten:
200 gram couscous
200 ml bouillon
1 eetlepel olijfolie
2 lente uitjes
3 eetlepels gele rozijnen
enkele takjes peterselie
enkele takjes koriander
2 eetlepels gerookte amandelen
8 lamshaasjes
zout, peper
ketoembar (gemalen korianderzaad)
boter om te bakken
200 ml Amarula
3 eetlepels sojasaus
150 gram peultjes of sugarsnaps

Recept:
Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking. Laat al het vocht opnemen. Snijd de lente-uitjes in ringetjes, wel de rozijnen in wat lauw water, hak de kruiden fijn en de amandelen grof. Meng door de afgekoelde couscous.
Kruid de lamshaasjes met zout, peper en ketoembar. Bak de haasjes om en om en laat ze rosé van binnen. Neem ze uit de pan en hou warm. Schenk de boter uit de pan en blus de bodem met een klein scheutje water, de Amarula en de soja. Laat zachtjes inkoken en een beetje indikken.
Kook intussen de peultjes of sugar snaps beetgaar.
Snijd het vlees in stukken. Schep de couscous op het bord in een ringvorm. Druk aan en trek de ring omhoog. Leg het vlees hier op en drapeer de peultjes er omheen. Druppel een streep van de saus hier omheen.

Dessert: Amarula panna cotta (voor 6 personen)
Ingrediënten:
4 gelatineblaadjes
500 ml slagroom
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
150 ml Amarula
3- 4 cantuccinikoekjes
Gemengd rood fruit (rode bessen, blauwe bessen, bramen of frambozen, eventueel granaatappel)
Eventueel plukje tuinkers

Recept:
Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm de slagroom met de basterdsuiker. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze één voor één op in de hete room. Voeg de Amarula toe en laat afkoelen en stevig worden in kommetjes of in een schaal. Verkruimel de cantuccini. Leg op het bord een gestort bolletje, een lepel of rondje pannacotta, leg hier wat fruit bij en een bergje kruim. Garneer met tuinkers.

Amarula Panna Cotta LR

After dinner: African koffie met Amarula-mokkatruffels
African koffie
Ingrediënten:
1 deel Amarula
1 deel koffie
Geschaafde pure chocolade

Recept:
Schenk hete koffie in een glas en top af met Amarula. Garneer met geschaafde pure chocolade.

Amarula-mokkatruffels
Ingrediënten:
100 ml espresso
250 gram pure chocolade (70 %)
4 eetlepels Amarula
125 gram boter
Cacaopoeder

Recept:
Verwarm de espresso au bain marie met de in stukken gehakte chocolade. Roer tot alles is opgelost en meng er de Amarula door. Laat enigszins afkoelen en meng er dan beetje bij beetje de zachte boter door. Laat stevig worden in de koelkast. Rol hiervan balletjes ter grootte van een stuiterbal en rol ze door cacaopoeder. Serveer altijd gekoeld.

Fan van Heel Holland Bakt? Dan vind je dit blog ook leuk!

Meer blogs van Foodinista ontvangen? Like Foodblog Foodinista en volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.

1Reactie
  • Koffiecocktail met Amarula
    Geplaatst op 17:08h, 11 mei

    […] het foodblog staat ook nog een heerlijk diner compleet gemaakt met Amarula. Het diner is echt om te […]

Geef een reactie

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: