Kookboek Meesterlijk Brood

Kookboek van de week: Kookboek Meesterlijk Brood

Deel deze post

Net zoals gemiddeld 1,6 miljoen andere Nederlanders kijk ik ook iedere zondag naar Heel Holland bakt. Wanneer je naar Heel Holland Bakt kijkt dan ken je Robèrt van Beckhoven. Robèrt is iedere week weer aanwezig als vast jurylid bij Heel Holland bakt. Ròbert van Beckhoven is een waar begrip in de Nederlandse bakkerswereld. Hij mag zich in Nederland als enige zowel meester patisserier als meester boulangier noemen.  Met deze grote bekendheid, Ròberts enthousiasme en passie voor kennisdeling kon het kookboek Meesterlijk brood niet uitblijven.

Perspresentatie Kookboek Meesterlijk Brood

Bij de perspresentatie van het kookboek Meesterlijk brood, daar mocht ik bij zijn. Wat was dat ontzettend leuk! Ik mocht namelijk niet alleen aanwezig zijn bij de grote perspresentatie, maar ook bij de sneak perspresentatie met een workshop van Ròbert van Beckhoven zelf. Deze workshop had ik voor geen goud willen missen. Wat een enthousiasme en wat heb ik door dit enthousiasme veel geleerd over brood bakken. De mooiste zin tijdens de workshop van Ròbert: Kennisoverdracht is het leukste wat er is. Een mooie basis voor een kookboek, lijkt mij zo.

Vertrouwen in brood bakken

Heel af en toe bakken wij namelijk brood thuis, maar het blijf, naar onze mening veelal bij proberen en beetje vals spelen. Dankzij deze workshop en het kookboek van Ròbert heb ik er vertrouwen in gekregen en gaan wij het in de toekomst zeker vaker proberen. Ròbert heeft ons laten zien wat het verschil is tussen handmatig brood kneden en brood kneden in de keukenmachine. Zo proberen wij het vaak met de hand, maar stoppen toch echt te snel en gebruiken in de keukenmachine, de deeghaak, maar kunnen veel beter de klopper gebruiken voor meer lucht. Praktische tips, waar ik wel veel mee kan.

workshop Robert van Beckhoven

Bolussen

Zo is ook duidelijk geworden dat de bolussen naar mijn idee een echte guilty pleasure zijn van Ròbert. Heel eerlijk dat begrijp ik heel goed! Een goede smeuïge bolus maken vind ik heel moeilijk, maar ik ben benieuwd of Ròbert ons de gouden tip heeft gegeven. Rol de bolus in een natte doek. Dit houdt in strooi het suiker en kaneel over een natte doek en rol hier je deeg doorheen. Dan wordt je bolus klef en niet droog. Dit ga ik proberen.

Kookboek

Boekpresentatie Kookboek Meesterlijk brood

Na de workshop was het zo ver. Het kookboek Meesterlijk brood werd overhandigd door Gijs Staverman aan Ròbert van Beckhoven. Gijs Staverman schijnt ook nogal van bakken en eten te houden en tijdens het radioprogramma van Gijs bleek er een ware klik te zijn. Het kookboek  werd overhandigd bij het nieuwe project van Ròbert, waar je later nog meer over kunt lezen. Ròbert gaat namelijk in Oisterwijk een nieuwe bourgondische bakkerij openen met één en al beleving. Terug naar pure producten, bourgondische levensstijl, ambacht en meesterwerk. Ik ben heel benieuwd en weet wel zeker dat ik daar een keer de worstenbroodjes, vers brood en wat zoetigheid ga halen.

Het kookboek Meesterlijk Brood bestel je hier

Kookboek Meesterlijk brood mijn mening

Het begin is direct goed. Hoe gebruik je dit kookboek. Bij brood bakken heel praktisch. Vanaf de start worden de beste tips direct uitgelegd en dan ga je pas door naar de aparte brood bak recepten. Hierdoor kun je, wanneer je alles goed leest een volleerde broodbakker worden. Kom je er met het broodbakboek alleen niet helemaal uit, dan is er geen probleem, want op de website meesterlijk brood kun je diverse filmpjes bekijken en wordt ook alles uitgelegd. Zonder het boek gaat het trouwens niet lukken hoor, je hebt wel de recepten nodig.

In het kookboek Meesterlijk brood staan naast de bekende broden, zoals wit brood, bruine bolletjes, volkoren broodjes ook recepten voor puddingbroodjes, pizzadeeg met desem en natuurlijk de bolussen!

Het kookboek Meesterlijk Brood bestaat in totaal uit 176 pagina’s met ongeveer 50 brood bak recepten.

Boek Meesterlijk Bakken

Direct de nieuwste blogs ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

1Reactie
  • Juni kookboek tips van foodblog Foodinista
    Geplaatst op 17:25h, 03 juni

    […] eerder heb ik geschreven over het eerste kookboek of bakboek van Robèrt van Bekhoven Meesterlijk Brood. Toen ik bij de presentatie was, was Robèrt al heel enthousiast over het schrijven van het […]

Geef een reactie