Spaanse Tapas Eten en drinken tips in Manchester Foodhal Foodblog Foodinista

Totale horeca beleving – Bestek en pannen in de horeca

Deel deze post

Sta je er wel eens bij stil hoe belangrijk bestek en pannen in de horeca zijn? Natuurlijk kijken we naar het servies, de glazen, de algemene sfeer en hoe je tafel is ingedekt. Logisch het is het eerste wat je ziet. Maar onderschat ook de kwaliteit van het bestek en de pannen niet. Ik ga in dit blog een aantal leuke en minder leuke horeca herinneringen met je delen, waarbij ik denk dat zowel kwalitatieve horeca pannen als bestek heel belangrijk zijn in de horeca en waarbij naar mijn mening dit de eet ervaring kan maken of breken. Maar over het algemeen zijn het van die kleine dingen. Goed horeca bestek en kwalitatieve pannen zijn gewoonweg belangrijk.

Bestek belangrijk voor de eet beleving?

Wanneer bestek niet fijn in de hand ligt dan eet je niet prettig en een juiste pan is onmisbaar voor de perfecte bereiding. Denk aan de kwaliteit, maar ook aan het oog. Tegenwoordig zijn er zo veel open keukens in restaurants waarbij het eten al begint met een blik in de keuken. Niet alleen voor de bereiding is de kwaliteit tegenwoordig belangrijk, maar je moet dus ook denken aan de duurzaamheid en hoe iets er in het totaalplaatje uit ziet. Meer weten? Daarvoor deel ik drie praktijkvoorbeelden met je.

3x Het belang van het juiste bestek en pannen in de horeca

1. Die keer dat het niet zo goed ging

Ik zal voor de vriendelijkheid de exacte locatie niet noemen en het is ook al weer bijna tien jaar geleden. Maar op een doordeweekse avond gingen Eric en ik een hapje eten voordat we naar carré gingen. Ik weet zeker dat het beruchte eetcafé er nog is. Vooraf even een snel hapje eten na het werk. Want wij woonden toen nog in Haarlem, ik werkten toen nog in Amsterdam en Eric studeerde toen nog vrijdag nog aan de UvA. Even een makkelijke maaltijd. Biefstuk met friet. Niet te moeilijk, moet toch lukken zou je zeggen. Aan de bovenkant zag de biefstuk er prima uit. Binnenkant was medium. Niks mis mee. Toch zat er een aparte smaak aan. Ik draaide de biefstuk om en deze was aan de onderkant zwart. Super zonde van het vlees! Dat zou niet mogen gebeuren, maar ook nog eens heel ongezond. Ook knap dat dit kan gebeuren bij een medium biefstuk. Naar ons inzicht de kwestie van een pan die de anti-aanbak laag mist. Kortom een goede pan doet het halve werk, een goede chef ook natuurlijk en dan nog de juiste bereiding. We vonden het geeneens de moeite waard om er iets van te zeggen. Zo erg was het. Door naar het theater.

2. Opdienen aan tafel – Pannen op tafel

Amsterdams genieten bij The Corner restaurantblog Foodinista

Maak je er in de horeca graag een feestje van op tafel? Geen probleem! Er zijn gerechten die daarom vragen. Denk aan mosselen, paella’s die moeten in een pan geserveerd worden. Maar bedenk dan wel dat het er ook echt mooi en verzorgd uit ziet. De pannen mogen dan niet alleen praktisch zijn, maar het ook wenst ook een verzorgde uitstraling. Pannen krijgen hierbij in de horeca meerdere functies.

Restaurant opporto rotterdam ervaring foodblog Foodinista

3. Bereiding aan tafel – Kies voor het juiste bestek

Ga je nog een stapje verder dan alleen serveren aan tafel, maar gaat de chef ook bereiden aan tafel? Dat is wel gewaagd en dan moet het ook perfect verlopen. Bestek en vooral messen krijgen in dit geval een nog belangrijkere functie alles moet soepel verlopen en het mag totaal geen stress opleveren. Je gaat eigenlijke teamwork creëren. Daarbij dient het ook nog een mooie uitstraling te hebben en wil je in de horeca laten zien dat je met schoon en kwalitatief materiaal werkt, wat de gast natuurlijk ook verwacht.

Chinees dineren bij Restaurant Zheng in Den Haag Restaurant tip Foodblog Foodinista

Meer leuke horecatips ontvangen van Foodinista, zoals deze die ik in samenwerking met HorecaRama verzamelde. Volg Blog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie