03 aug Springrolls met tartaar en gemengde groente
Springrolls zijn altijd een goed idee! Ja deze springrolls heten dan wel springrolls, maar als je het mij vraagt dan zij het zomerrolls, want in de zomer dan krijg ik pas echt trek in deze heerlijke rolletjes gevuld met allerlei lekkers. Springrolls zijn tenslotte een lichte zomers maaltijd en je kunt ze zo lekker weg snacken. Zo kun je hier al een lekker recept vinden voor springrolls met mango en rivierkreeftjes en heb ik hier ook al een lekker recept voor je klaar staan met garnalen. Maar nu kwam ik op een nieuw idee voor springrolls! Een pittig en hartiger gerecht, maar smullen absoluut! Nog steeds mager, want ik heb niet voor gehakt gekozen, maar voor tartaar en een combinatie van champignongehakt. Dat leerde ik een tijdje terug tijdens een kookworkshop in de Dordogne, waar ik je alles nog over ga vertellen. Sowieso deel ik al een tipje in dit recept over hoe geniaal je een 50% gehakt kunt maken of zelf helemaal zelf een groente gehakt zou kunnen maken van champignons. In dit geval koos ik voor het magere tartaar gehakt en 50% champignons. Lekker en dit natuurlijk op smaak gebracht met kruiden voor die Aziatische smaken. Dat werd smullen! En het is weer eens iets anders dan een vis of vegetarische combinatie. Iets meer pit en beet. Daarbij heb ik daar wel en handje van, want we kennen het recept wel voor mijn poké bowl met hoisin eend. Een ware favoriet op de blog en nieuwsgierig kijk dan eens hier? Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig naar het recept voor de springrolls met tartaar en gemengde groente en daar komt het recept aan!
Ingrediënten springrolls met tartaar en gemengde groente 8 stuks
Ingrediënten voor de springrolls
- 8 vellen volkoren rijstpapier voor springrolls, ik kies volkoren, maar je kunt ook gewoon rijstpapier kiezen
- 300 gram tartaar
- snufje gemalen komijnzaad
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 rode ui
- ijsbergsla
- 200 gram champignons
- 1 knoflookteen
- 100 gram geraspte worteltjes
- 2 bosuitjes
- handje verse koriander
- 1 cm verse gember
- snuf peper en zout
- 1 eetlepel olijfolie
Ingrediënten voor de sojadip
- 3 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel zwarte bonen knoflooksaus
- halve limoen uitgeknepen
- theelepel sesamzaad
Tips voor de bereiding van springrolls met tartaar en gemengde groente
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten
Benodigdheden: hakmolen, 2 snijplanken, mes, koekenpan, pan, bord, spatel
Recept Springrolls met gekruid tartaar, champignons, koriander en frisse groente
Bereiden van de tartaarvulling voor de springrolls
Maak de champignons schoon, maak de gember schoon, maak de knoflook schoon en maak de rode ui schoon. Snijd de rode ui en vier delen. Deze groente en kruiden mogen met een snuf peper, zout en komijnzaad in de hakmolen. Pulseer dit in het geheel ongeveer vijf keer, totdat het een fijn geheel is. Controleer de groente en kruiden en meng alles eventueel een keer en pulseer nog een keer. Verhit in de koekenpan één eetlepel olijfolie. Rul vervolgens de tartaar en rul het champignonsmengsel mee. In het geheel duurt dit ongeveer vijftien minuten. De champignons verliezen veel vocht en we willen geen vocht meer in de koekenpan. De laatste minuut kun je de sesaamzaad mee bakken. Terwijl in de koekenpan de vulling wordt bereid kunnen de koude ingrediënten worden bereid. Rul ondertussen afentoe wel de ingrediënten met de spatel.
Koude ingrediënten voor de springrolls
Kook ondertussen in een ruime pan water voor het weken van de rijstvellen voor de springrolls.
Maak de hakmolen schoon. Hak vervolgens in de hakmolen de wortels en bosui fijn. Bewaar deze apart in een bakje. Snijd de koriander fijn en bewaar deze apart. Snijd zelf ongeveer een kwart ijsbergsla fijn voor de vulling.
Dipsaus maken voor de springrolls met gekruid tartaar
Meng in een schaaltje de sojasaus, zwarte bonensaus met knoflook en knijp ene halve limoen uit. Maak de dipsaus af met sesamzaadjes. Zet de dipsaus apart.
Rollen van de springrolls
Je hebt warm water gekookt in een ruime pan. Het water kookt niet wanneer je de springrolls gaat koken. Eventueel giet je het water over in een ruime schaal. Je haalt de vellen voorzichtig door het water, totdat ze zacht zijn. Leg het rijstpapier op een snijplank. De volgorde van de vulling is koriander, wortel met bosui, handje ijsbergsla, 1 grote eetlepel warme vulling. De onderkan en de bovenkant vouw je naar binnen en vervolgens maak je een rolletje van de springroll. Dit herhaal je, totdat vooral de warme vulling op is. Vervolgens is het tijd om te eten en vooral om te dippen! Eet smakelijk!
Meer frisse Aziatische recept inspiratie van Foodblog Foodinista?
Maak dan ook eens één van de volgende Aziatische recepten? Ga roerbakken met de rijst met krab of minder tijd, maar wel lekker eten? Maak dan bijvoorbeeld deze heerlijke pokébowl met zalm!
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Zarina
Geplaatst op 11:31h, 08 augustusOh dat ziet er lekker uit! Krijg er spontaan honger van ;-) Ik vind zelfgemaakte springrolls echt heerlijk, maar maak het niet zo vaak omdat het snij- en hakwerk zoveel tijd kost. Ik maak dan ook altijd de meer standaard vulling ervoor, maar dit recept lijkt me heerlijk en geeft me ook inspiratie om meer te variëren! Helaas is manlief vegetarisch dus ik zal het wel moeten tweaken, maar het is wel een eye-opener in ieder geval. Bedankt voor het delen!
admin
Geplaatst op 20:10h, 09 augustusLeuk! Je kunt eventueel ook de tartaar vervangen door twee keer zo veel champignons en extra rood uitje dan heb je een hele lekkere vegetarische variant met veel groente. Misschien de springrolls iets steviger maken door 50 gram rijst te koken. Of de tartaar vervangen door vegetarisch gehakt, maar daar moet je wel echt van houden. Dan kun je beiden eten van de zelfde springrolls ;-).