Aspergetompoes recept met romige aspergesaus foodblog Foodinista

Romige aspergetompoes met zalm

Deel deze post

In het aspergeseizoen kan ik eigenlijk iedere dag wel asperges eten, maar wanneer het aspergeseizoen is afgelopen dan vind ik het ook altijd weer mooi geweest. Ken je dat gevoel ook een beetje. Blij, wanneer de asperges er weer zijn en dat het ook weer goed is als het voorbij is? Misschien heb je dat wel met iets anders? Met eten tijdens je vakantie, een andere seizoensfavoriet of met iet anders waar je ontzettend naar uitkijkt. Bij mij gaat het er eigenlijk om dat je seizoensproducten eet in het seizoen waar de producten voor bedoeld zijn. Het enige waar ik het eigenlijk niet mee heb is met reizen. Daar mag van mij eigenlijk nooit een einde aan komen.

Seizoensproducten

Alleen de lente en zomer dan is het wel een beetje mijn groente en fruit seizoen. Ik denk ook, doordat ik geen citrusfruit eet en ik in de zomer veel meer keuze heb en ik zomergroente gewoon veel lekkerder heb en alles echt verser is. Buiten eten maakt alles natuurlijk ook veel feestelijker en het is langer licht buiten. De groentes zijn frisser en het eten lichter. Nou ja, deze asperges heb ik misschien wel zwaar bereid in een aspergetompoes of ook wel een asperge mille feuille, maar het was ook echt een koude lente dag, dus een romige aspergetompoes ging er bij ons goed in. Hoe je de tompoes maakt? Met een romige asperge ragout (voor variatie staat er nog een recept voor asperge ragout op de blog) en bladerdeeg. Het recept voor aspergetompoes precies dat ga ik je nu vertellen.

Aspergetompoes recept met romige aspergesaus foodblog Foodinista

Ingrediënten aspergetompoes met zalm 4 personen

6 vellen bladerdeeg
5 eieren
200 gram gerookte zalm
1 flesje light kookroom
50 gram roomboter
2 eetlepels bloem
0,5 l groentebouillon
1 kilo aspergestukjes (dit mag B-kwaliteit zijn)
handje fijn gesneden verse bieslook

Tips voor de bereiding van de aspergetompoes met zalm

Tijdsduur: 50 minuten
Moeilijkheid 1-5: 3
Benodigdheden: Oven, grote pan, snijplank, mes, aspergeschiller, steelpan, schaaltje, kookkwastje, vork, kruidenschaar, garde, bakpapier

Aspergetompoes recept met romige aspergesaus foodblog Foodinista

Recept voor aspergetompoesen met zalm

Start met het hard koken van de vier eieren. Het vijfde ei bewaar je om de bladerdeeg mee in te smeren.
Verwarm de oven voor, zoals op de verpakking van het bladerdeeg aangegeven.
Als de asperges nog niet schoon zijn, maak ze dan schoon en verdeel ze in stukjes van ongeveer drie centimeter.
Verdeel de vellen bakpapier door de helft in stroken. Je hebt nu twaalf plakjes bladerdeeg. Plaats deze op het bakpapier op de ovenplaat en prik de vellen bladerdeeg licht in met een vork. Smeer het ei over de velletjes en plaats ze zo lang als nodig in de oven en bak het bladerdeeg af, zodat het luchtige vellen bladerdeeg zijn geworden.

Verhit in een grote pan de roomboter en als deze is gesmolten schep dan de bloem erbij. Klop de boter met de bloem tot een gladde roux. Blus af met de room en blijf kloppen met de garde voor één minuut totdat de roux goed verdeeld is. Giet nu ook rustig de bouillon erbij en blijf rustig kloppen voor ongeveer vijf minuten en op laag vuur. De saus zal vanzelf weer dikker worden. De asperges kunnen erbij en laat de asperges nog tien minuten mee koken op laag vuur. Ondertussen kunnen de eieren in kleine stukjes gesneden worden. Dit mag ook met de zalm, snijd de zalm in kleine stukjes. Meng de zalm door de ragout en laat deze nog twee minuten pruttelen. Schep nu ook de eieren en de bieslook erbij met eventueel een snufje peper. De asperge ragout is nu klaar. Test wel even of de asperges beetgaar zijn.

Stapel de aspergetompoes

Plaats eerst klein beetje saus op het bord, zodat het onderste bladerdeegkoekje blijft liggen. Schep de eerste ragout er overheen en herhaal dit nog twee keer en maak zo vier borden met een bladerdeegtompoes.

Aspergerecepten van Foodblog Foodinista

Op de blog deel ik diverse aspergerecepten waar je diverse inspiratie uit kunt halen tijdens het aspergeseizoen. Ieder voorjaar zit ik er klaar voor om weer nieuwe aspergerecepten te verzinnen. Nieuwsgierig naar meer aspergerecepten. Kijk dan ook eens naar de volgende recepten met asperges op de blog, zoals de frittata met groene asperges, eiersalade met ham en asperges of de lasagne met asperges.

Voor meer aspergerecepten kijk bij de seizoensrecepten van foodblog Foodinista.

Meer recepten ontvangen van Foodblog Foodinista: Like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie