07 jun Gebakken rijst met groene groente en ei
Op maandag eet mijn zoontje altijd bij mijn schoonmoeder en daarna halen wij hem op. Dat betekent dus ook dat wij gewoon even samen kunnen eten en iets kunnen eten wat de peuter absoluut niet lust. Voor ik hier antwoorden op krijgt, ja wij proberen hem echt alles te laten eten, hij krijgt ook gewoon wij eten, maar even rustig eten is zalig. Dat is denk ik voor veel ouders herkenbaar. Alleen eet hij geen mengsels. Zoals pasta, rijst en al helemaal niet als ik het vooraf heb gemengd. Hij krijgt dus meestal wel alle ingrediënten, maar apart op zijn bord. Het werkt goed, smaken worden ontdekt en benodigdheden worden gegeten. Dan ben ik al lang blij. Alleen met gebakken rijst gaat dat moeilijk. Maandagfavorieten zijn bij ons dan ook meestal risotto, gebakken rijst of een ovenpasta. Makkelijk, snel en lekker. Het is tenslotte wel altijd spits op maandag. Werken, peuter ophallen en er moet altijd wel iemand sporten. Dan is goede voeding natuurlijk ook belangrijk. Deze keer maakte ik gebakken rijst met groene groente en ei. Een lentevariant op de gebakkenrijst recepten.
Ingrediënten gebakken rijst met groene groente en ei voor 2 personen
- 150 gram rijst ongekookt
- handje verse spinazie
- 100 gram groene asperges
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- 1 courgette
- 2 eieren
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sambal
- 2 eetlepels olijfolie
- handje verse koriander
- handje verse peterselie
Je kunt natuurlijk variëren met de groente en kruiden die voor je deze gebakken rijst gebruikt. Een voordeel van deze groente is dat je ze allemaal kunt wokken, zonder eerst te koken.
Tips voor de bereiding van de gebakken rijst met groene groente en ei
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 20 minuten
Benodigdheden: pan en wok, snijplank, spatel, mes, hakmolen of knoflookpers
Recept gebakken rijst met groene groente en ei
Start met het koken van de rijst, zodat deze beetgaar is.
Snipper ondertussen de ui en de knoflook. Ik doe dit snel en simpel in een hakmolen en zou niet meer zonder kunnen. Verhit één eetlepel olie in de wok en fruit vervolgens de ui en de knoflook voor ongeveer drie minuten. Snijd ondertussen de courgette in blokjes. Wok ook de courgette mee. En wok vervolgens de spinazie en de groene asperges mee, zodat alles beetgaar en geslonken is.
Giet de rijst af en laat deze even stomen in een vergiet boven de pan, zodat deze niet meer droog is.
Maak ondertussen een kuiltje in het midden van de wok, zodat de groente er omheen ligt. Giet de sojasaus in het kuiltje en de sambal. Meng vervolgens de rijst door de groente en de smaakmakers en wok alles door elkaar. De rijst wordt geelbruin en rood van de sambal. Anders mag er nog een eetlepel sojasaus bij.
Als alles goed gemengd is maak je wederom een kuiltje in het midden van de wok. Giet daar de olijfolie olie in en breek vervolgens de eieren. Ga direct met de spatel door de eieren heen, zodat deze omeletachtig opbakken. Je mag de eieren ook vooraf even klutsen. Laat het ei voor twee minuutjes zacht stollen en wok vervolgens alles door elkaar, zodat de eieren srambled door de gebakken rijst heen gaan.
Meng koriander en peterselie door de gebakken rijst en bewaar een beetje voor de garnering. De gebakken rijst is nu helemaal klaar.
Meer gebakken rijst recepten?
Meer gebakken rijst recepten maken? Wat dacht je van de gebakken rijst met garnalen en krab? Of maak een verrassende confetti rijst met chorizo en kikkererwten een variant voor zoetzure gebakken rijst staat ook voor je klaar op de blog.
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's