
13 sep Foodie in Tirol Genieten in alle rust
De laatste jaren begin ik steeds meer een Oostenrijk fan te worden. En ik kan je vertellen dat ik Oostenrijk pas drie jaar terug heb ik ontdekte. Aangezien ik nu 32 kan ik het echt een hele nieuwe ontdekking noemen van een ontzettend veelzijdig land. Dat mocht ik deze zomer uitgebreid beleven. Toen ik eigenlijk nog in Italië aan het nagenieten was van mijn dagen Salzburg ontving ik een mailtje of ik in juli Mayrhofen in Tirol wilde komen ontdekken. Voor mij werd dat een Foodie missie, want wat heeft Oostenrijk nog meer te bieden dan schnitzels, wijn en goed bier? Dan komt de Foodie in Tirol om de hoek kijken. Voor deze ontdekkingen neem ik je mee naar Tirol, de omgeving van Mayrhofen, in een zomerse setting en alles wat ik daar heb mogen beleven, ervaren en proeven. Natuurlijk geef ik je de leukste tips mee.
Foodie in Tirol en heerlijke Oostenrijkse eettips
Ontdek het Schmancklerfest in Hippach Tirol
Ieder jaar is het een groot eetfeest in Hippach Tirol. Kijk er niet raar van op als de lokale bevolking de dirndls en de lederhosen uit de kast haalt, want het hoort er allemaal bij. Een feest van muziek, dansen, drankjes en natuurlijk lokale lekkernijen en lange tafels. Wat je moet doen? Gewoon aanschuiven en de lokale lekkernijen bestellen. Als je niet weet wat je moet bestellen dan ga ik je nu helpen, want voor een keer kun je de braadworst en de schnitzel overslaan. Juist bij dit feest komen de echte lokale lekkernijen op tafel.
Deze gerechten worden meestal alleen in de thuiskeukens bereiden en worden nu op het lokale feest bereiden en gegeten. Een kans als je in de eerste week van juli in Tirol bent en een reden om naar Hippach te gaan. In 2017 vond het Schmancklerfest plaats van 3 tot 9 juli.
Lekkernijen tijdens het Schmanckerfest in Tirol
Hartige gerechten om te delen. De Zillertaller Krapfen gevuld met zure room en verse kruiden en Erdapfelblattlang een aardappelkoek, een beetje vergelijkbaar met tortilla, maar dan gecombineerd met zuurkool en zoete jam.
En Holzknechtkrapfen een aardappelpannenkoek gevuld met kaas en nog meer kaas!
Het Schmancklerfest sluit je af met een Melhermuas een zwaar dessert van een stroperige pannenkoek met zoet zurige bessenjam, maar abosluut een aanrader een dessert dat je moet delen.
Wellicht is het duidelijk dat alle gerechten goed combineren met een halve liter bier of wijn en daar moet je gewoon gezellig in mee gaan! Het festival is een aanrader tussen de bergen en de gerechten wandel, mountainbike of gaan er op een andere manier wel weer af in Oostenrijk. Voldoende te beleven. Het schmacklerfest is vanuit velen kleine plaatsjes goed te bereiken met de trein en met Zillertal Activcard reis je beperkt gratis door Tirol. Wat voor diverse een bestemmingen een aanrader is.
Een rit naar de Schlegeis Dam
Op diverse manieren kun je de Schlegeis Dam bezoeken. Na het smakelijke Schmancklerfest stapen wij op maandag op de mountainbike. Een fietstocht die niet voor kleine kinderen geschikt is en voor mij al een overwinning was, maar met een grote beloning aan het einde van de rit en prachtige uitzichten tijdens de rit. Oké nee we kregen hulp op de mountainbike in Oostenrijk fiets je, gelukkig, op e-mountainbikes. Dat is overigens al pittig genoeg. Maar je gaat door de bergen en fietst langzaam omhoog. Met als beloning een prachtig uitzicht over de bergen, een bezoek aan de immense Schlegeis Dam en een bezoek aan het prachtig gelegen restaurant Adler Blick. Een aanrader! Wil je niet gaan mountainbiken? Dat kan je kunt met de bus ook naar de Schlegeis Dam, een flinke rit en je eigen auto of huurauto en deze parkeren bij de laatste bushalte, want je mag niet helemaal met de auto de dam op. Lopen is geen aanrader, want je moet door een donkere tunnel.
Onderweg naar de dam door de Oostenrijkse bergen en het eten kunnen we wel zeggen.
Trots dat ik het einddoel heb gehaald! En bijzonder blij mee, want het is prachtig!
En tijd voor de lunch bij Adler Blick. Tijd voor Oostenrijkse Spatzle!
En Kaiserschmarnn om te delen!
Eetbeleving in het Zillertal in Oostenrijk
Waar komt eigenlijk een groot gedeelte van het Oostenrijkse eten vandaan en waar kom je meer te weten over de eetcultuur? Dan heb ik een leuke tip voor het hele gezin. Ga naar de Erlebniss Sennerei. Een beleving van eten, drinken met als de basis zuivelproducten. Van kaasmakerij, yoghurt en melk. Kindvriendelijk, restaurant, museum en kijken hoe alle producten in de basis hun bereiding krijgen.
Bij binnenkomst ga je het museum in en krijg je uitleg over het museum. Dit gebeurt op de digitale manier. Je krijgt een telefoontje mee en daar kun je kiezen wat je wilt weten. Heel fijn het kan ook in het Nederlands!
Leuk! Het museum is ook kidsproof en ontwikkelt steeds meer activiteiten. Zo komt er in de zomer van 2018 een kidsproof rondleiding. Deze koeien zijn opgehangen voor de kidsproof uitstraling.
Bekijk hoe de Graukäsen gemaakt worden in de Erlebniss Senerei een echt Oostenrijks product.
En ga yoghurt proeven bij de Erlebniss Sennerei. Hier proef ik de blauwe bessenyoghurt, maar mijn echte favoriet? De koffieyoghurt! Wat een ontbijtcombinatie.
En na een bezoek moet je natuurlijk de lokale producten proeven bij het restaurant van de Erlebniss Sennerei. Wij waren best wel vroeg, dus nog rustig, maar langzaam aan werd het steeds drukker.
Kaasknodel in Bouillon werden geproefd.
Een uitgebreide Kaasplank.
En een gebonden kaassoep.
Om vervolgens het buitengebied te ontdekken waar het helemaal kidsproof is! Met een leuke speeltuin, kinderboerderij en selfiehoek. Heel veel vermaak en eetbeleving.
Dineren in de bergen
Dineren met een geweldig uitzicht dat willen we allemaal als we in Oostenrijk zijn, want hoe kom je toch bij de berghutten. Een welbekend geheim. Bij de meeste berghutten kom je alleen als je gaat wandelen in de zomer. Niet iedereen kan dat of wilt dat. Je hebt te kleine kinderen bij je, bent niet mobiel of wilt dat niet iedere dag. Met het OV zijn deze berghutten ook niet bereikbaar dus een auto heb je wel nodig. Ben je met de eigen auto dan is snel geregeld. Ben je komen vliegen of met de trein dan is een huurauto sowieso een aanrader in Oostenrijk, want dan ben je voor veel bestemmingen toch echt veel mobieler. Om met tempo van stadje naar stadje te gaan en om de bergen in en door te rijden op eigen gelegenheid. Berggasthaus Steinerkogle is zo’n voorbeeld. Een heerlijk restaurant met prachtig uitzicht waar je naartoe kunt op eigen gelegenheid, maar niet zonder auto. Je auto kun je bijvoorbeeld huren in Innsbruck als je in de regio Tirol wilt verblijven. Bij de Steinerkogel lunch of dineer je op 1270 meter hoogte en ben je met kleine kinderen dan is er een kinderstoel aanwezig.
De Penkenbahn
Als je in Mayrhofen ben ga dan de bergen in met de Penkenbahn. Niet alleen omdat het leuk is om de bergen in te gaan, maar ook omdat het een mooie tocht is met de Penkenbahn zelf. Als je dan boven bent ga dan naar één van de restaurants boven op de bergen en geniet van een maaltijd met een prachtig uitzicht. Een mogelijkheid is vanaf de rit met de Penkenbahn een wandeling door de bergen te maken.
Heb jij nog meer leuke tips in Mayrhofen en Tirol dan lees ik het graag! Ben jij er al een keer in de zomer geweest? Ik vind het een absolute aanrader.
Oostenrijk reistips van Foodinista
Meer Oostenrijk reistips van Foodblog Foodinista of je nog verder laten inspireren? Kijk dan ook eens verder naar wat bijvoorbeeld Innsbruck je te bieden heeft de stad in Tirol. Ga anders naar de andere kant van het land, maar het prachtige Salzburg zal je verrassen als de stad van The Sound of Music en de bierhoofdstad van Oostenrijk, maar dat is nog maar het begin. En alvast weten wat je gaat eten? Bekijk dan de eettips in Tirol.
Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.
Lianne
Geplaatst op 14:36h, 18 septemberOhh ziet er prachtig uit daar! Die keizerschmarren ziet er ook goed uit, dat moeten we ook thuis kunnen maken. :)
admin
Geplaatst op 17:28h, 18 septemberJa Oostenrijk is, voor mij, echt verrassend genieten. Mooi sowieso tussen de bergen! Blijf de blog maar volgen, want het recept ga ik binnenkort met je delen voor de kaiserschmarrn.