Foodie in Salzburg eettips en reistips op Foodblog Foodinista in Oostenrijk

Foodie in Salzburg – Culinair reizen met kinderen in Oostenrijk

Deel deze post

De stad van The Sound of Music! Dat is Salzburg, maar het is voor mij gebleken dat Salburg zo veel meer is en dat we sowieso veel te weinig tijd hadden. Wij gingen naar Salburg als tussenstop op onze reis naar Italië. Een citytrip eigenlijk, want we hadden gewoon twee dagen de tijd om de highlights te bezoeken, maar wat is er veel te doen. Wij hebben geprobeerd om het beste uit deze twee dagen te halen. Met zijn drietjes gingen we op pad; Eric, ik en Florian. Salburg ontdekken en beleven. The Sound of Music natuurlijk, de kastelen, prachtig uitzicht vanuit de bergen en als Foodie in Salzburg de heerlijkheden proeven die de stad te bieden heeft in twee dagen.

On the road naar Salzburg

Dit jaar gingen we voor de tweede keer naar Italië met ons gezin. De eerste keer reisden we naar Toscane en maakten we een tussenstop in Innsbruck ook een ware verrassing in Oostenrijk. Sowieso voor mij de eerste keer dat ik Oostenrijk beleefde. We kregen de smaak te pakken en besloten dit jaar weer naar Italië te reizen. Deze keer de kust bij Venetië, dat was misschien qua vakantiebestemming een klein teleurstelling op culinair gebied. Al genoten we van alles wat de regio Venetië te bieden had aan pracht en praal. Alleen de reisroute veranderde ook. Het advies was om via Salburg te reizen. Salburg is sinds mijn kinderjaren een al een bucketlist bestemming, onbewust denk ik. Maar de Sound of Music is gewoon één van mijn lievelingsfilms, noem het maar fout, kinderachtig of gewoon stom: I LOVE THE SOUND OF MUSIC! Dus Salzburg it is al was Innsbruck misschien tien minuten langer rijden. Soms moet je je kans grijpen. Met een peuter maken wij ook nog graag een tussenstop onderweg. Op zoek naar een kindvriendelijk hotel met voldoende ruimte en met voldoende parkeerruimte kwamen wij uit bij het Meininger hotel in Salzburg. Iets buiten de stad, maar wel voordelig parkeren en in een parkeergarage. Prettig in verband met veel bagage. Ik haal er dan liever alleen het nodige uit en reis dan in de stad met het Openbaar Vervoer. Daarvoor hadden we vooraf al de Salzburg Card geregeld. Een aanrader voor kinderen niet nodig en voor volwassenen beschikbaar vanaf 24 Euro. Dan is al je openbaar vervoer betaald en veel entree voor diverse activiteiten of je krijgt een grote korting.

Genieten in Salzburg met het Gezin reistips in Oostenrijk
Aperol Spritz drinken in de bergen Salzburg tips Foodie in Salzburg Foodblog Foodinista

Foodie in Salzburg

Eerlijk door de eerdere ervaringen keek ik best wel uit naar onze aankomst in Salzburg. In Tirol genoten we echt van de rust, een Oostenrijks biertje en tussen de bergen. Dat is natuurlijk een beetje anders in Salzburg, je gaat naar de stad. Maar het valt mij op dat alles heel rustig verloopt in de stad. Wij checkten in bij ons hotel en hadden honger! Eigenlijk was onze gedachte alleen maar na een lange dag, we waren toch voor de autorit om 5 uur opgestaan, even een dutje doen met z’n drietjes en daarna proosten op de vakantie in een biergarten, een schnitzel en genieten dat we er zijn. Even een rondje wandelen en de volgende dag vroeg op en alles uit de dag halen. Dat hebben we gedaan. De eerste avond zijn we gestart bij Brauhaus Fürbergs in Salzburg. Met een goede maaltijd. Eigenlijk kozen we voor dit Brauhaus, omdat het dicht bij ons hotel was, wij moe waren, het 30 graden was en we honger hadden. Maar het viel niet tegen. In Salzburg en overigens in Oostenrijk zijn volop Brauhausen, waar ze meestal ook een eigen bier brouwen.

Weizen bier bij Brauhaus Fürbergs in Salzburg Foodie in Salzburg Foodblog Foodinista
Soep met Knoedel en knoflooksoep Foodie in Salburg Foodblog Foodinista reistips in Oostenrijk

En als voorgerecht soep met spek knoedel en knoflooksoep. Ja, daar was ik gewoon super nieuwsgierig naar en dat was een partijtje lekker!

Spekknoedel gegeten door de peuter in Salzburg

De peuter was met name geïnteresseerd in de knoedel. Dat kan natuurlijk ook.

Hoofdgerechten bij Brauhaus Fürstberg in Salzburg foodblog Foodinista reistips in oostenrijk
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Om vervolgens de biefstukreepjes in paddenstoelensaus en de cordon blue goed te laten smaken! En een kinderschnitzel natuurlijk.

Salzburg ontdekken reistips met kind

We waren een klaar voor. Vroeg op, misschien herkenbaar, maar dat ben je sowieso wel met een peuter op je kamer. Koffie halen en broodjes en de stad in. De plannen? Een korte stadswandeling door het centrum, naar Schloss Hellbrunn, met de Untersbergbahn de bergen in en Stiegl Brauwelt bezoeken. Eventueel ook nog een bezoek aan de dierentuin, maar dat was geen prioriteit. Even kijken hoe kindvriendelijk Salzburg verder is. Mij was al verteld heel kindvriendelijk! Dat begon eigenlijk al direct bij de korte stadswandeling. Naast de pracht en praal en de klassieke uitstraling kwamen direct het grote schaakspel tegen. Uit de buggy dus.

Salzburg in de vroege ochtend Foodblog Foodinista op reis in Salzburg Oostenrijk reistips
Salzburg in de vroege ochtend Foodblog Foodinista op reis in Salzburg Oostenrijk reistips
Salzburg in de vroege ochtend Foodblog Foodinista op reis in Salzburg Oostenrijk reistips

Na de wandeling was het even tijd voor een broodje en koffie. We hadden een beetje moeite met een kindvriendelijk plekje en wilde even in de airco zitten met dertig graden dus het werd niet heel spectaculair de airconditioning. Ook wifi tijd om het één en ander uit te zoeken. Vervolgens tijd om de bus te nemen naar Schloss Hellbrunn. Eigenlijk is het heel makkelijk net buiten de autovrije zone van Salburg vertrekken twee tot drie bussen die je naar de meest mooie plekken van Salzburg brengen zo kun je deze achter elkaar bezoeken.

Schloss Hellbrunn Foodblog Foodinista reist in Oostenrijk Salzburg
Schloss Hellbrunn Foodblog Foodinista reist in Oostenrijk Salzburg
Al 50 jaar alles voor de buitenmens. Voor 17:00 besteld = zelfde dag verstuurd!

Ons bezoek startte bij Schloss Hellbrunn in de paleistuinen. Een highlight waarvan we hadden verwacht dat we deze niet wilden missen, maar wat een aanrader en vooral met kinderen op een warme dag! Florian was niet in de buggy te houden en dat is ook niet nodig. Hellbrunn verklapt het eigenlijk al. De paleistuin is vol met fonteinen die op leuke en speelse manieren worden gestart. Pas op je camera en als je niet nat wilt worden let goed op, maar anders gedraag je zeker als kinderen! Wij hadden de grootste lol en waren heerlijk afgekoeld midden op de dag. Entree voor Schloss Hellbrunn en de rondleiding was overigens gratis met de Salzburg Card. Voor de rondleiding moet je ook wel op gezette tijden aanwezig zijn en de rondleiding zijn populair even wachten kan gebeuren, maar zeker de moeite waard. De tuinen zijn prachtig en de rondleiding is leuk. Ik vroeg nog wat er in de winter gebeurt. Dan is er tot de teleurstelling van de guide een kerstmarkt. Wel mooi verlicht. Het lijkt mij zelf ook de moeite waard.

Schloss Hellbrunn Foodblog Foodinista reist in Oostenrijk Salzburg

Vervolgens gingen we met de bus door naar de volgende highlight. Voor prachtig uitzicht over Salzburg en omgeving de Untersbergbahn. Een leuke rit naar boven en ook wederom met de Salzburgcard kostenloos. Na twee attracties en het openbaar vervoer heb je een Salburg Card er voor twee dagen al uit. Ik vind het echt een aanrader. Onderaan de berg was het ruim dertig graden en bovenop de berg heerlijk twintig graden. Leuk was dat er ook eeuwige sneeuw lag. Een beetje maar. Alleen voor kinderen echt geweldig! Je kunt er wandelen, mooie foto’s maken en er is ook een restaurantje voor drankje en een hapje. Een drankje is een goed plan, maar het eten vonden wij niet geweldig. Wij hadden alleen apfelstrudl, maar die was matig.

Uitzicht over Salzburg en omgeving met de Untersberghbahn

Het prachtige uitzicht begon al vanuit de lift van de Unterbergbahn.

Om de dag af te sluiten gingen wij voor een audiotour naar de grote en bekende Stiegl Brouwerij. Ook wel de Brauwelt. Het entree en de tour waren voor ons inclusief op de de Salzburgcard. Ook kun je de brouwerij met de bus bezoeken, wel kozen wij ervoor om de brouwerij met de auto te bezoeken aangezien Florian moe aan het worden was met alleen maar een dutje in de buggy. Iets minder proeven dan maar. Het parkeren bij de brouwerij is gratis en het was druk! Wij gingen op een vrijdag naar de brouwerij rond vijf uur en dan start natuurlijk voor de Oostenrijkers ook het weekend. Duidelijk was al snel dat de Stiegl Brauwelt niet alleen een toeristische attractie is, maar ook populair bij de Oostenrijkers. Een goede reden om dan ook te blijven eten. Wij wandelde de vituele tour die mooi was weergegeven en je meenam. Voor iedereen was er een cadeautje aanwezig en ook voor de kinderen in de shop superleuk en dit is inclusief de entree! Die bij de SalzburgCard inclusief was en we kregen aan het einde van de tour drie proefglazen Stiegl Bier. Voor Florian werd dat biologische appelsap. Heel attent en een aanrader.

Bezoek bij Stiegl Brauwelt in Salzburg Foodie in Salzburg Foodblog Foodinista

Proeven bij Stiegl Brauwelt de brouwerij van Salzburg

De biertjes proefden we tijdens het eten. Dat was een goede keuzen, want wij hebben echt goed en ontspannen gegeten bij Stiegl Brauwelt. Het eten was zoals altijd bij de Oostenrijkse keuken veel. Geen probleem, want de volgende dag stond er nog een autorit op de planning.

Bier Proeverij bij Stiegl Brauwelt in Salzburg

Tijd om te proeven! Drie bieren van Stiegl. 

Huis specialiteit de schotel met drie soorten vlees en Oostenrijkse kaas Foodie in Salzburg Oostenrijk

En te eten na een drukke dag. De huis specialiteit en het pannetje. Met drie soorten vlees, Oostenrijkse kazen en groente. Superlekker en heel veel!

Grote cordon blue bij Stiegl Brauwelt

Een grote cordon blue bij Stiegl Brauwelt met de typische besjes saus die heel lekker zoetzuur is!

Kinderschnitzel met frietjes Stiegle Brauwelt Salzburg

En een kinderschnitzel met frietjes natuurlijk! Om vervolgens afscheid te nemen van Salzburg. Terug naar het Meininger hotel en om de volgende dag door te rijden naar Italië. Waar ik binnenkort ook nog diverse leuke tips over ga delen.

Ben jij al wel eens in Salzburg geweest? Hoe heb jij het ervaren? Heb je nog leuke tips of ga je binnenkort naar Salzburg? Zelf zou ik als Florian groter is bijvoorbeeld nog naar de zoutgrotten willen dat is ook echt een avontuur, alsnog naar de dierentuin tussen de bergen en meer brouwerijen en restaurants willen bezoeken. Wij vonden het in ieder geval een mooie en gemoedelijke stad waar veel te zien valt.

Meer reiservaringen in Oostenrijk van Foodinista

Lees dan mee en ga verder met de reistips in Innsbruck of lees welke gerechten je naast de schnitzel je echt moet eten in Oostenrijk.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

2 Reactie's
  • citytrip
    Geplaatst op 11:47h, 11 april

    eerst een stevige bergwandeling in de Oostenrijkse bergen en nadien een heerlijke maaltijd, hemels

  • admin
    Geplaatst op 09:18h, 12 april

    De Oostenrijkse combinatie! Heerlijk hoor

Geef een reactie