18 dec Bieten stamppotje met gravad lax en dillesausje
Een bieten stamppotje met gravad lax en dillesausjes ziet er mooi uit. Een bietjes stamppot recept wat op het kerstmenu kan. Gravad lax eet je niet iedere dag bij de stamppot. Zalm en bietjes combineren perfect. Een mooi hoofdgerecht met vis voor de feestdagen, waarbij een gravad lax zelf maken met een gravad lax recept altijd een leuk idee is. Met gravad lax kun je meerdere gerechten creëren, zoals dit kerst stamppot receptje. Dit stamppot recept met bietjes en zalm is ook nog simpel om te maken. Voor een gelegenheidsdiner of voor de feestdagen hebben we de gravad lax zalm ook nog gedrapeerd in een mooie roos vorm. Zo maak je een mooi torentje met bietjes en zalm. Kook een beetje creatief tijdens de feestdagen of omdat het gewoon mooi is. Het geeft het extra lieve gevoel, maar dit kan natuurlijk altijd. Zo maak je dit stamppot recept.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Gravad Lax recepten
Ik creëerde meerdere recepten voor gravad lax op de blog een klassieke gravad lax en een gravad lax met de Aziatische 5 spices en gravad lax met gin tonic. De gravad lax met gin tonic en cranberry is gebruikt voor dit stamppot recept met bietjes. Natuurlijk komt er een klassiek dille mosterd sausje bij wat ik in de recepten voor gravad lax met je deel. Ook een voorgerecht maken met gravad lax en bietjes? Bekijk dan de frisse tartaar met bietjes en gravad lax en nu maken we een Bieten stamppotje met gravad lax en dillesausje.
Ingrediënten rode bietjes stamppot met gravad lax voor 4 personen
Ingrediënten rode bietjes stamppot
- 6 middelgrote aardappels
- 4 rode bietjes voorgegaard
- 1 appel
- 1 theelepel olijfolie
- snuf zwarte peper
- klontje roomboter
- knoflookteentje
- rode ui
- snuf zout
- handje verse dille
- snufje kaneel
- 25 ml melk
Gravad lax recepten tips:
Maak één van de volgende gravad lax recepten van Foodinista:
- Klassieke gravad lax met dille-mosterdsaus
- Gin-tonic gravad lax met cranberry en dille mosterd (dit recept is gebruikt bij de stamppot, maar je kunt variëren).
- 5 spices gravad lax
Tips voor de bereiding van de bieten stamppot met gravad lax
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden voor het bereiden van de bietjesstamppot met gravad lax
- snijplank
- fileermes
- ovenplaat
- mes
- hakmolen is makkelijk
- grote stamppotpan
- aardappelstamper
- garneerring voor de stamppot opmaak
Recept bietjesstamppot met gravad lax
De gravad lax maken twee dagen vooruit, natuurlijk kun je de gravad lax ook kant-en-klaar kopen, maar dan krijg je wel een ander resultaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en kook de aardappelen met een snuf zout.
Bietjes grillen in de oven
Verwarm de oven voor 200 graden. Snijd de bietjes en ui in stukken van ongeveer 1 tot 2 cm en verspreid over de bakplaat. Schil de appel en snijd in blokjes. Knijp het teentje knoflook uit. Druppel 1 eetlepel olijfolie over de bietjes, ui en knoflook met een snuf zout. Strooi de kaneel over de groente. Grill de groente 20 minuten in de oven op 200 graden.
Bietjesstamppot maken
Giet de aardappelen af. Schenk de melk bij de aardappelen en het klontje boter. Stamp de aardappelen. Meng met een spatel de gegrilde groente door de aardappelen.
Gravad lax fileren
Fileer de gravad lax van de huid af. Snijd in dunne linten.
Bietjes stamppot gravad lax torentje maken
Vul als eerste de garneerring met de bietjesstamppot. Druk deze aan met een lepel. Niet te hard, want dan druk je het fijn. Verdeel vervolgens de zalm op de bietjesstamppot. Start vanuit het midden en draai de zalm steeds in halve rondjes, zo creëer je een roos. Strooi nog een beetje dille over de rozen. Maak met een kwast of lepel nog een veeg van de dillemosterdcreme op de borden. Eet smakelijk.
Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's