28 dec Zuurkoolstamppot met gehaktballen in ketjapsaus
Lekker even stamppot eten na de kerstdagen. Weer een normale maaltijd op tafel. Het is natuurlijk wel koud en kerstvakantie dus dan mag er wel een lekker stamppot recept op tafel of niet soms? Daarvoor maakte ik deze suurkooltamppot met gehaktballen in ketjapsaus. Het is weer eens iets anders dan zuurkool met rookworst en ik beloof je dat deze combinatie je ook heel goed bevallen. Een lekkere klassieke zuurkoolstamppot met een kleine twist en lekkere Nederlandse jus, dankzij de ketjapsaus bij de gehaktballen. Dit wil je hoor. Al eerder maakte ik de Indonesische zuurkoolstamppot met rookworst die heel erg populair is op de website en een variatie daarop die je ook makkelijk kunt bereiden is een mooi idee. Eet je liever een bal gehakt in plaats van rookworst, maar wel dezelfde smaken? Dan is dit zuurkool recept met gehaktballen in ketjapsaus voor jou.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Variëren met zuurkool recepten
P.s. Nog een lekker zuurkoolrecept? Maak ook eens een hartige taart met zuurkool. Zoals dit hartige taart recept met zuurkool, rozijnen en gehakt. Ook dat is weer eens iets anders.
Ingrediënten Zuurkool stamppot met gehaktballen in ketjapsaus voor 4 personen
Ingrediënten zuurkoolstamppot
- 10 middelgrote aardappels
- 1 pak zuurkool
- 100 ml witte wijn
- snuf zwarte peper
- klontje roomboter
- 50 ml melk
Gehaktballen in ketjapsaus ingrediëntenlijst
- 500 gram rundergehakt
- 1 knoflookteentje
- 1 ui
- 7 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels sojasaus
- 50 ml water
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- snufje paprikapoeder
- 2 eetlepels sambal
- 1 klontje roomboter
- 1 ei
- stukje gemberwortel
- 1 theelepel citroengras puree
- 1 eetlepel ketchup
- paneermeel
- snuf peper en zout
Meer recepten met zuurkool? Wat dacht je van deze hartige zuurkoolbroodjes met rookworst of deze koolhydraatarme frittata met zuurkool en rookworst?
Tips voor de bereiding van de zuurkoolstamppot
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten
Benodigdheden voor het bereiden van zuurkoolstamppot met gehaktballen in ketjapsaus
- snijplank
- mes
- hakmolen is makkelijk
- grote stamppotpan
- hapjespan of braadpan
- steelpan, spatel
- aardappelstamper
Recept zuurkoolstamppot met gehaktballen in ketjapsaus
Kook het water voor de aardappelen met een snufje zout. Schil de aardappelen. Spoel de aardappelen schoon. Kook de aardappelen beetgaar in de stamppot pan en giet af. Kook de aardappelen vervolgens nog even droog. Wacht, totdat we kunnen stampen! Kook de zuurkool volgens de verpakking met wijn en zwarte peper. Draai ondertussen de gehaktballen.
Gehaktballen in ketjapsaus maken
Start met het maken van de gehaktmix. Maal in de hakmolen de knoflook, ui en gember fijn. Meng deze met het ei door het gehakt. Breng het gehakt op smaak met één eetlepel ketjap, één eetlepel ketchup, 1 eetlepel sojasaus en één theelepel sambal. Meng door het gehakt twee grote eetlepels paneermeel. Verdeel paneermeel over een snijplank. Rol de gehaktballen dit zijn er ongeveer zeven. Na het rollen, rol de gehaktballen nog een keer door de paneermeel.
Ketjapsaus maken voor de gehaktballen
Laat de gehaktballetjes even rusten start met het maken van ketjapsaus. De ketjapsaus zal een iets dikkere ketjapsaus worden een soort jus voor de stamppot. Meng in een maatbeker de overgebleven ketjap, sojasaus, water, sambal, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en citroengraspuree. Meng dit door elkaar.
Gehaktballen braden met ketjapsaus
Smelt in een hapjespan of braadpan in een klontje roomboter. Verdeel de gehaktballen in de roomboter en braad de gehaktballen rondom op hoge hitte, zodat ze rondom bruin zijn. Zet de verhitting laag en blus de gehaktballen af met de ketjapsaus. Laat de gehaktballen op lage verhitting sudderen in de ketjapsaus voor 15 minuten. Maak de zuurstamppot.
Zuurkoolstamppot maken
Giet de aardappelen en de zuurkool af. Zet de verhitting laag van de stamppot pan. Schenk de melk bij de aardappelen en het klontje boter. Stamp de zuurkoolstamppot.
Zuurkoolstamppot met gehaktballen in ketjapsaus opdienen
Lekker makkelijk zoals het hoort. De zuurkoolstampppot op de borden met een kuiltje erin. Gehaktbal in het kuiltje en de ketjapsaus over de gehaktbal en een beetje extra voor bij de zuurkoolstamppot.
Meer recepten en food musthaves van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Dario
Geplaatst op 12:19h, 28 decemberLijkt me erg lekker, dank je wel voor het delen, dit gerecht ga ik binnenkort maar eens maken.