23 aug Salmorejo de koude tomatensoep uit Spanje
In Spanje vind ik het echt één van de gerechten die ik moet eten.. En gelukkig van alles is het ook nog niet zo heel slecht, best wel gezond eigenlijk. Salmorejo. De koude tomatensoep. Die naar mijn mening net iets specialer is dan gazpacho. Al vind ik een goede gazpacho ook heel lekker, maar salmorejo is wel een soort feestrecept. Waarom? Meer gebonden door het brood dat er in gaat en het feestje is nog iet af de toppings van de soep zijn ook geweldig! Zelf doe ik dan weer iets wat eigenlijk niet helemaal de bedoeling is, al zie ik Spanjaarden in Madrid het stiekem ook doen; knoflookaardappeltjes dippen in de salmorejo. Yum dat maakt het echt extra feestelijk. Maar voor nu het recept voor mijn salmorejo nog even een heerlijk zomers koud tomatensoepje voor de warme dagen.
Ingrediënten voor 4 borden salmorejo de koude Spaanse tomatensoep
- 500 gram romatomaten (net iets meer smaak dan normale tomaten)
- 2 witte geroosterde boterhammen
- 1/2 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 2 hardgekookte eieren
- 6 plakken serranoham
- 50 ml olijfolie
- snuf zout en peper
Tips voor de bereiding van de salmorejo
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 1 uur
Benodigdheden: snijplank, mes, steelpan, pan, sterke blender, oven, schaal, hakmolen (bij voorkeur).
P.s. Om de salmorejo echt mooi glad te maken heb je een sterke blender nodig naast de tomaat pureer je ook het brood. Je wilt geen stukjes eten.
Recept voor salmorejo met Spaanse ham en ei
Start met het verwarmen van het water in de steelpan in de normale pan. Kook in de steelpan in de eieren hard en laat deze vervolgens afkoelen. De andere pan met water hebben we later nodig als het water éénmaal kookt mag je deze op middelmatig zetten.
Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200 graden. Rooster het brood goudbruin in 10 minuten en rooster de ham krokant in 20 minuten op 200 graden.
Snijd aan de bovenkant van de tomaten een klein kruisje, zodat het vel van de tomaten er straks makkelijk af komt. Dompel de tomaten voor ongeveer twee minuten in het kokend water. Pel vervolgens de tomaten en bewaar deze even apart in een kom.
Snipper de ui en snij het brood in grove blokjes.
Pureer nu nu in de blender de tomaten, brood, ui, knoflook, tomatenpuree, rode wijnazijn, peper, zout en de olijfolie tot een koude soep. De soep is best wel dik, maar alles moet wel glad gepureerd worden.
Verdeel de soep over de borden of kommen. Druppel er nog een beetje olijfolie overheen. Snij de eieren fijn, verkruimel in een hakmolen en verkruimel deze anders zelf de serranoham.
Verdeel de serranoham en de ei over de salmorejo. Serveer er bijvoorbeeld extra stokbrood bij of krielaardappeltjes in olijfolie gebakken.
Meer variëren met tomatensoep? Dan kan Italiaanse tomatensoep of gegrilde paprika tomatensoep ook een goed idee zijn.
Als eerste de nieuwste recepten van Foodinista ontvangen? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's