salmorejo Spaanse koude tomatensoep recept van foodblog Foodinista

Salmorejo de koude tomatensoep uit Spanje

Deel deze post

In Spanje vind ik het echt één van de gerechten die ik moet eten. Salmorejo.. een koude tomatensoep afgetopt met alioli, ei en Spaanse ham. De koude tomatensoep vol smaak. Die naar mijn mening net iets specialer is dan gazpacho. Gazpacho is smaakvol, maar salmorejo is een stap hoger. Zelf doe ik dan weer iets wat eigenlijk niet helemaal de bedoeling is, al zie ik Spanjaarden in Madrid het stiekem ook doen; knoflookaardappeltjes dippen in de salmorejo. Yum dat maakt het echt extra feestelijk. Dan is je maaltijd ook direct klaar. Brood dippen natuurlijk ook. Op een warme dag zo’n heerlijke salmorejo eten is een echte aanrader. Maar voor nu het recept voor mijn salmorejo nog even een heerlijk zomers koud tomatensoepje voor de warme dagen.

Volg Foodinista op InstagramFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

salmorejo Spaanse koude tomatensoep recept van foodblog Foodinista

Ingrediënten voor 4 borden salmorejo de koude Spaanse tomatensoep

  • 500 gram romatomaten (net iets meer smaak dan normale tomaten)
  • 2 witte geroosterde boterhammen
  • 1/2 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 hardgekookte eieren
  • 6 plakken serranoham
  • 50 ml olijfolie
  • snuf zout en peper
salmorejo Spaanse koude tomatensoep recept van foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding van de salmorejo

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 1 uur

Benodigdheden in de keuken

P.s. Om de salmorejo echt mooi glad te maken heb je een sterke blender nodig naast de tomaat pureer je ook het brood. Je wilt geen stukjes eten. 

salmorejo Spaanse koude tomatensoep recept van foodblog Foodinista

Recept voor salmorejo met Spaanse ham en ei

Start met het verwarmen van het water in de steelpan in de normale pan. Kook in de steelpan in de eieren hard en laat deze vervolgens afkoelen. De andere pan met water hebben we later nodig als het water éénmaal kookt mag je deze op middelmatig zetten.

Ingrediënten grillen in de oven

Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200 graden. Rooster het brood goudbruin in 10 minuten en rooster de ham krokant in 20 minuten op 200 graden.

Salmorejo maken

Snijd aan de bovenkant van de tomaten een klein kruisje, zodat het vel van de tomaten er straks makkelijk af komt. Dompel de tomaten voor ongeveer twee minuten in het kokend water. Pel vervolgens de tomaten en bewaar deze even apart in een kom. Snipper de ui en snijd het brood in grove blokjes. Pureer nu in de blender de tomaten, brood, ui, knoflook, tomatenpuree, rode wijnazijn, peper, zout en de olijfolie tot een koude soep – de salmorejo. De koude tomatensoep is best wel dik, maar alles moet wel glad gepureerd worden.

Spaanse salmorejo opdienen

Verdeel de Spaanse salmorejo over de borden of kommen. Druppel nog een beetje olijfolie over de salmorejo heen. Snijd de eieren fijn, verkruimel in een hakmolen de serranoham en verkruimel deze anders zelf. Verdeel de serranoham en de ei over de salmorejo. Serveer er bijvoorbeeld extra stokbrood bij of krielaardappeltjes in olijfolie gebakken.

Tomatensoep recepten

Meer variëren met tomatensoep? Dan kan Italiaanse tomatensoep of gegrilde paprika tomatensoep ook een goed idee zijn.

Als eerste de nieuwste recepten van Foodinista ontvangen? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie