napa valley wijn

Foodinista was in Napa Valley wijn district

Deel deze post

Foodinista was in Napa Valley wijn district een heerlijke tijd en tijd voor een verslag van deze wijnvallei en het foodwalhalla van de Verenigde Staten. Tot zover ik het in ieder geval heb kunnen ontdekken en proeven.

Ik ben al weer vier weken thuis al lijkt het wel bijna een half jaar, want wat was onze reis door de Verengide Staten fantastisch. In vier weken hebben we heel veel gezien en geproefd en ook de Napa Valley wijn. Veel reizigers hebben op hun wensenlijst voor de USA staan Las Vegas, Los Angeles en nog veel meer mooie gebieden en steden. Ik ook, maar als foodie wilde ik persé naar Napa Valley wijn district. Het wijn en food mekka van de USA.

Één van de food en met name wijn walhalla’s van de USA en daar hebben we zeker geen spijt van gekregen. Al heel snel als je in Napa bent is het duidelijk dat hier alles om wijn draait en dat het toch net iets idyllischer is dan gemiddeld Amerika. Naast de Napa Valley Wijn is eten hier ook belangrijk, midden in het dorp is er een grote en hele gezellige foodhal die iedere dag van zeven uur in de ochtend tot 12 uur ’s nachts geopend is en bruist.

Het ontbijt zijn wij begonnen bij de Oxbow Markthal midden in het centrum. Waar het geen probleem is om een goed ontbijt samen te stellen voor je wijn gaat proeven. Veel culturen zijn vertegenwoordigd.

Oxbow Markthal

Breakfast Oxbow Public Market Downtown Napa

Koffie uit het Midden Oosten:

Koffie Midden Oosten Oxbow Market Napa Valley

Om zoals in Amerika vaak gebeurt, maar bij ons eigenlijk heel raar is te starten met een breakfast burrito

Breakfast Burrito bij Oxbow Market Napa Valley

En een zoete traktatie te delen de chocolade brownie met caramalized cinnamon. Geen schoonheidsprijs, maar super lekker!

Caramalized sugar and cinnamon brownie

Voor onderweg konden we het niet laten om deze beauties mee te nemen. De cupcakes van Kara’s cupcakes. Naast mooi ook heel erg lekker! Ook de glutenvrije waren heel erg goed. Het leuke is dat ze heel veel cupcakes in mini varianten hebben. Aangezien je ze eigenlijk allemaal wilt proberen is dit echt een super oplossing voor het grote probleem welke cupcakes je moet kiezen. Zo weinig tijd tenslotte en zo veel cupcakes om te proeven. Onze favoriet waren uiteindelijk toch de carot cheesecake (glutenvrij) en de Double chocolate echt pure chocolade smaak.

Kara's Cupcapes Napa Markethall

Na dit heerlijke ontbijt in de Oxbow Market in Napa Valley. Die ook zeer geschikt is voor het avondeten. Waar onder andere een oesterbar, cheesebar, Mexicaanse bar en Argentijnse Steakbar zijn. Zijn we onderweg gegaan naar de wijnhuizen. Het gebied waar Napa Valley toch omheen gebouwd is.

Napa Valley Wijn proeven

Ben je niet bekend met Napa Valley, de ligging van Napa Valley is zonder files (en die zijn er eigenlijk altijd) 1 uur en 15 minuten rijden ten noorden van San Francisco. Dus als je er niet overnacht ook een hele leuke dagtrip voor foodies vanuit San Francisco, alleen in Amerika is er altijd file! Natuurlijk wil je ook de Napa Valley win proeven, waardoor rijden lastiger wordt. Daarbij is San Francisco een hele drukke stad en is Napa even heel erg rustig wat echt heerlijk is en zou ik twee tot drie dagen om even te genieten echt aanraden.

Voor het wijnproeven hadden wij hele wilde plannen en een lange route uitgestippeld langs diverse wijnhuizen, want als je ver van huis bent willen wij altijd veel in heel weinig tijd, maar in Napa ging dit allemaal net even anders.

In Napa hadden wij één afspraak gemaakt bij het exclusieve wijnhuis Chappallet Winery en de overige route zouden wij aan toeval overlaten. Dit wijnhuis wilden we graag naartoe, want zoals ons na wat onderzoek werd beloofd zou dit een bijzonder wijnhuis zijn en ons niet teleurstellen. Alleen de ligging alleen zou al erg bijzonder zijn, en dat moest ook bijna wel, want de rit er naartoe was al anders dan naar de andere wijnhuizen waar we naartoe reden.

Chappallet ligt namelijk hoger in de heuvels gelegen terwijl de overige wijnhuizen met name langs de weg liggen. Niet minder mooi, maar Chappellet is een waar pareltje in Napa Valley. Het uitzicht over de vallei en over het stuwmeer zijn bijzonder mooi. Het allermooist is wanneer je de luxe hebt om buiten aan de picknicktafels de wijnen te proeven.

Winery Chappellet Napa

De gemiddelde prijzen voor proeverijen in Napa Valley zijn rond de 25 Dollar ex. Tax en de bekende Amerikaanse tip. Vervolgens is het afhankelijk hoe uitgebreid je de proeverij of rondleiding wenst en waar je naartoe gaat. Bij Chappellet hebben wij de gehele wijngaard gezien. Het leuke aan Chappellet is dat er naast Amerikanen ook een Nederlander werkt. Misschien vindt jij het niet leuk om Nederlanders tegen te komen tijdens je reis of vakantie, maar hier vonden wij het zowaar een echt voordeel. De Amerikaanse cultuur hebben wij namelijk niet als zeer Europees georiënteerd ervaren en op wijngebied, was dit ook het geval. Bij Chappellet was zeker veel wijnkennis aanwezig, maar door de kennismaking met Pascal zijn wij veel meer te weten gekomen over de verschillen van Californische wijnen met Europese wijnen.

De Amerikaanse wijnen gaan wel op vat.

Wijnvaten Chappellet Napa Valley

Maar ondanks alle supermooie en grote bomen in Californië wordt het hout geïmporteerd uit Frankrijk en Hongarije. De smaak uit Hongarije is heel goed, maar met name worden ze geïmporteerd uit Hongarije, omdat het voordeliger is.

Een ander detail is en die wijnen hebben wij natuurlijk ook in Europa, maar bijna alle wijnen in Californië zijn jong. Dit is een simpele vraag en aanbod kwestie. Alles wordt snel verkocht. Bij het proeven is dit ook snel duidelijk je proeft één witte wijn die goed is, wel zoet, maar iedereen zijn eigen voorkeur. Vervolgens ga je snel door naar de rode wijnen en alle rode wijnen zijn zacht, toegankelijk, hebben karakter, maar geen sterke afdronk. Dit op de laatste van de proeverij na.

Het maakt natuurlijk de sfeer er niet minder op, want het uitzicht en de locatie is fantastisch en de uitleg en het verhaal erbij geeft je veel inzicht in de Amerikaanse wijncultuur die toch heel anders is dan die in Europa en dat tikkeltje cultuur daar ga je toch wel voor. Wij hebben de wijnen ook geproefd met andere Amerikanen wat heel erg gezellig was. Met een glas wijn erbij krijg je snel contact en leer je elkaar toch een beetje kennen. Alleen hierom al een aanrader.

Kijk ook zelf eens rond bij Chappellet. En ja bij ons was het weer in de herfst iets minder mooi, dan op de foto’s op de website. Na gaan als je er in de lente of zomer naartoe gaat.

Tenzing Travel - West-Amerika

Napa Valley Champagne

Na Chappellet konden wij het niet laten om ook het enige champagne huis van Californië te bezoeken. Heel erg leuk, maar zover ik weet, komt Champagne alleen uit Frankrijk uit het district Champagne.

Een hele andere ervaring, maar niet minder leuk. Van witte en rode wijn naar de bubbels bij Mumm.

Champagne Mumm Napa Californië

De bubbels hebben ons goed gesmaakt en alles wordt keurig uitgelegd. Het enige nadeel Mumm was een echte toeristische hotspot. Als je voor de rust komt, ontwijk Mumm. Wil je iets exclusiefs proberen en een product uittesten die eventueel een aantal champagnes in Frankrijk kunnen uitdagen probeer dan Mumm eens.

Champagne Mumm Napa

De volgende dag
Na de proeverijen bij Chappellet en de proeverij bij Mumm was onze dag voorbij. De volgende ochtend zijn we naar een klein bakkerijtje gegaan voor een snoep ontbijt! Bij Sweetie Pies in Napa. What’s in a name.

Ontbeten met heerlijke koffie en heerlijke Lemon Merengue pie, maar ja wat wil je nog meer na al die wijntjes van de dag er voor.

Citroen Merengue Pie, Sweetie Pies, Napa

Eigenlijk was Napa alles wat ik er zelf van verwacht had! Veel eten, veel Napa valley wijn en nog meer snoepen! Wat het vooral was te kort en het liefst zo snel mogelijk nog een keer.

PLAN JE TRIP NAAR NAPA VALLEY WIJN DISTRICT

De favoriete hotels van Foodinista in Napa Valley zijn: On a budget, maar is niks mee ga voor Motel6. Een homestay in de Spanish Villa Inn. Je eigen cabin waar je echt kunt genieten van de Napa Wine valley bij Aurora Park Cottages.

Napa valley is ongeveer 1,5 uur rijden vanaf San Francisco en is dan ook goed te combineren met een city trip naar San Franciso of een reis door California langs de Highway 1. Voor 500,00 Euro vlieg je al retour vanaf Amsterdam naar San Francisco met KLM, Lufthansa of British Airways.

De regio kun je het beste bezoeken met je eigen huurauto. Je Chevrolet huur je voor twee weken voor nog geen 30,00 Euro per dag. Tip huur de auto alleen als je San Francisco uit gaat, want in San Francisco zelf kun je het beste met het Openbaar Vervoer reizen.

Als eerste de nieuwste foodtravel foodblogs van Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

4 Reactie's
 • Persoonlijk Alfabet A Foodblog Foodinista
  Geplaatst op 15:02h, 09 maart

  […] geleden heb ik een rondreis gemaakt door Amerika van Louisiana, Texas, Nationale parken, Las Vegas, Napa Valley, San Francisco en wij zin geëindigd in Los Angeles. Eigenlijk stond Amerika niet echt op mijn reis […]

 • Foodnieuws lemon likeur, Frisse wijn en marktlokaal Breda
  Geplaatst op 15:35h, 17 april

  […] om de mooie wijnranken. Daar komt ook deze wijn vandaan. Meer weten over Napa Valley, lees dan mijn blog, want nu gaat het over de […]

 • Myrthe
  Geplaatst op 10:10h, 30 juni

  Ha Daphne,
  Dank voor de tip en leuk om je blog te lezen.
  Wat mij niet helemaal duidelijk wordt; hebben jullie vanaf je motel fietsen gehuurd naar het wijnhuis? Is dat te doen? Of gewoon met de auto? Hoe ver is het fietsen/rijden naar die wijnhuizen vanaf Napa zelf? Of ligt het allemaal in het dorp? Ik weet niet zo goed wat ik me moet voorstellen. Wij komen ‘savonds in Nappa aan vanuit Yosemithe. Slapen dan daar en gaan één volle dag wijn drinken en ‘savonds lekker uit eten in Napa. De volgende dag willen we rond de middag weer vertrekken naar San Fransisco. Is dat genoeg één volle dag? Groet! Myrthe

 • Foodinista
  Geplaatst op 13:57h, 30 juni

  Hi Myrthe!
  Ja leuk he een reis naar Amerika plannen. Wij zijn er ook al weer mee bezig, maar dan deze keer een heel ander gebied het zuiden. Nog wel echt in de toekomst. Wij overnachtten in Napa in het Double Tree by Hilton, best een oké en redelijk betaalbaar. Napa vonden wij duur, sowieso was onze ervaring hoe meer je aan de kust komt in Californië, hoe toeristischer, hoe duurder de hotels ook de motels. De afstanden zijn groot en vallen tegen je moet ook de heuvels in. Fietsen van wijngaard, naar wijngaard is niet te doen. Het moet met de auto, maar er zijn ook tours met bussen. Dit vonden wij niet zo leuk het zijn veel ouderen en we kozen uiteindelijk voor de auto. Je kunt bij een wijngaard zelf een fiets boeken de motels en hotels weten daar vaak meer over bij welke wijnhuizen je echt moet zijn. Wie het echt het beste weten; drink ’s avonds een wijntje aan de bar en de dame of heer achter de bar kan je veel vertellen. Ook zijn er vaak veel gasten met leuke ervaringen die graag alles delen. Het komt echt goed. In Nederland dacht ik ook veel uit te zoeken en het meeste kwam in de USA op ons pad.

Geef een reactie