Kookworkshop in de Ardèche groentetuintje bereiden Foodblog Foodinista

Kookworkshop in de Ardèche – Groentetuintje bij l’oustalou

Deel deze post

Er zijn van die gerechten die er prachtig uitzien en waarbij je denkt ik wil het niet aanraken, want het is toch echt wel heel veel werk geweest om bordje eten te maken. Een andere vraag je die denkt is: Hoe maak ik dit zelf en dit wil ik ook leren. Dat denk ik altijd bij kruidentuintje en groentetuintjes wanneer ik deze geserveerd krijg in de mooiste restaurants. Er zijn er die denken soms weer een kruidentuintje of groentetuintje, maar we kunnen toch allemaal niet ontkennen dat de smaken heel bijzonder zijn en de composities oogverblindend. Er gaat uren werk in en de handelingen zijn ontelbaar. Tijdens een kookworkshop in de Ardèche kreeg ik de kans om zelf zo’n groentetuintje op een bord te maken. Dit gingen wij doen in de keuken van de Chambre d’hotes van de l’oustalou dit kleine hotel is gelegen in de heuvels van de Ardèche met een professionele keuken waar dagelijks wordt gekookt voor ongeveer tien gasten en in het hotel kunnen ongeveer zestien gasten verblijven. Dagelijks wordt er gekookt voor de gasten op niveau met zo veel mogelijk pure producten uit de eigen tuin. De l’oustalou beschikt over een grote moestuin, waar ook restaurant Brioude wel eens een boodschap komt halen. Over deze Michelin ervaring in de Ardèche kun je hier lezen. Als je verblijft bij l’oustalou kun je ook genieten van het zwembad in de tuin en er lopen zelfs geiten rond voor de heerlijke lokale geitenkaas de Picodon. Maar wij kwamen natuurlijk op bezoek voor de kookworkshop met lokale streekproducten uit de Ardèche en voor het leren maken van een groentetuintje. Tijd voor de arbeid!

L’Oustalou draait in 2023 het laatste seizoen..

Kersen in de tuin bij l'oustalou in de Ardeche in Frankrijk reis tips van Foodblog Foodinista
Kruiden plukken in de tuin voor de kookworkshop in de Ardèche bij l'oustalou in Frankrijk reis tips van Foodinista

Plukken in de moestuin

Een echte kookworkshop beleef je van het begin tot het einde. Bij de l’oustalou kun je een kookworkshop volgen van een dag tot aan een week. Deze informatie is allemaal op aanvraag als je deel zou willen nemen. Of je nu een middag of een week mee kookt je zal veel leren over de lokale producten uit de Ardèche en dus de Franse cuisine. Wij kookten vegetarisch voor het groentetuintje, maar bij l’oustalou wordt ook vlees en vis bereid, wnt het hoofdgerecht wat wij nuttigde, maar niet zelfde bereiden was vis. Wij startten met een wandeling in de groentetuin en kruidentuin. Alles gingen we vers plukken van courgettes, paprika’s tot artichoke. Mijn eerste keer artichoke bereiden en het werd de parel van het gerecht, niet dankzij mijn bereiding hoor, want het is best wel even een handeling zo’n artichoke pellen. Ik ben wel blij met de handleiding en nu weet ik wat ik er thuis mee aan moet. Daarna naar de kruiden. Daarmee maak je het gerecht bijzonder. Diverse kruiden kwamen voorbij, maar ook chocolademunt. Een favoriet die we om te snoepen direct in ons mond staken. Zo lekker! Dat een kruid zo puur kan smaken. Dit zegt wel iets over de bijzondere kruiden in de kruidentuin. Tijd om de keuken in te gaan en helaas uit de zon.

Gevulde mand met groente en kruiden kookworkshop in de Ardèche bij l'oustalou in Frankrijk reis tips van Foodinista
Chocolade munt uit de kruidentuin in de Ardèche kookworkshop in Frankrijk

Koken in kookworkshop in de Ardèche

Koken is leuk, maar wanneer het professioneel koken is kan het ook hard werken zijn. We gingen niet alleen koken voor onszelf, maar ook voor de zes hotelgasten die die avond aan gaan schuiven. De opdracht het voorgerecht de groentetuin maken voor tien personen en het hoofdgerecht voor tien personen. Aan het werk dus. Het was al drie uur en om 8 uur gaan we aan tafel. Artichokes pellen, courgettes in linten snijden, groentebouillon maken, want alles moet op smaken, wortelen snijden, uien ringen snijden en chefs huilen niet, aardappelpuree maken en op smaak brengen, een brandnetelsaus maken voor bij de vis bij het hoofdgerecht. We deden het allemaal. Alleen de vis bereiden zat er niet meer in dit deed de chef even zelf. Konden wij met de beentjes omhoog in de zon. Vervolgens kwam er een prachtig resultaat wat werden beloond!

Artichoke bereiden kookworkshop in de Ardèche tips in Frankrijk foodblog Foodinista
Groente stoofpotje bereiden kookworkshop in de Ardèche tips in Frankrijk foodblog Foodinista
Resultaat kookworkshop in de Ardèche groentetuintje bereiden hoe doe je dag? Frankrijk Franse cuisine bereiden Foodblog Foodinista

P.s. Normaal gesproken zou je het makkelijk redden, maar ik was on tour in de Ardèche deze dag en mijn programma liep nogal uit. Ik zou starten rond half 2 met koken. Oeps! En een normale kookworkshop is altijd de gehele dag. Dan ga je ook lekker lunchen.

Resultaat kookworkshop in de Ardèche groentetuintje bereiden hoe doe je dag? Frankrijk Franse cuisine bereiden Foodblog Foodinista

Lees al mijn reiservaringen in Frankrijk

Aan tafel bij l’oustalou in de Ardèche

Geen diner in Frankrijk wordt gestart zonder een aperitief. Je kunt de diners ook reserveren zonder een kookworkshop en dat is eventueel ook een aanrader, want je wilt, wat ik mij kan voorstellen, ook gewoon de Ardèche ontdekken. Wanneer je bij de l’oustalou overnacht dan is het fijn om niet in het donker de bergweggetjes uit te rijden die overdag prachtig uitzicht bieden, maar om vervolgens daar te dineren, waarbij ook een kindermenu te reserveren is en er zijn appartementen en kamers voor kinderen. Je start het diner altijd met een apertief. Een glaasje bubbels en eventueel gemengd met een heerlijke huigemaakte siroop met fruit uit de tuin, wat je natuurlijk moet proeven. De eigenaren spreken goed Engels dus je hebt altijd een babbeltje en zij brengen de gasten met elkaar in contact. Vervolgens ga je samen dineren en volgt er een gezellige avond. Bij ons werd natuurlijk de groentetuin geserveerd als voorgerecht. De spanning was groot, maar de gasten vonden het heerlijk. Vervolgens kwam het warme gerecht de aardappelpuree met vis en de brandnetelsaus die eerder smaakte als een groentebouillon achtige jus, maar juist vol vitamines is. Als afsluiter kun je niet zonder de kaasplank en als zoetdessert een taartje met aardbeien uit de tuin. Waarna wij wel het donkere bergweggetje afzakte en ik terug ging naar Eric en de kinderen op onze camping in de Ardèche, Les Coudoulets, waar wij heel de week verbleven.

Resultaat kookworkshop in de Ardèche groentetuintje bereiden hoe doe je dag? Frankrijk Franse cuisine bereiden Foodblog Foodinista
Resultaat kookworkshop in de Ardèche groentetuintje bereiden hoe doe je dag? Frankrijk Franse cuisine bereiden Foodblog Foodinista

Meer reis tips in Frankrijk en de Ardèche?

Meer culinaire reis tips in Frankrijk? Lees dan ook mijn culinaire wintersport ervaring in Frankrijk. of lees verder over ervaringen in de Ardèche en lees meer over mijn Michelin ervaring in de Ardèche, waarvoor je geen honderden Euro’s kwijt bent, maar wel ervaringen rijker.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie