Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis

Vijf redenen voor betoverend Essaouira

Deel deze post

Een roadtrip naar Marokko in de planning of twijfel je nog? Als je denkt dat Marokko alleen uit de hoofdstad Marrakech bestaat, wat een aanrader is. Of als je denk dat je alleen kunt genieten in het kustgebied van Agadir, wat ook aanrader is. Dan heb je het mis! Marokko is zoveel meer. Misschien heb je al wel eens van de koningssteden gehoord. Ja dat is ook een aanrader, maar als je naar de kust wilt van Marokko en een meer authentieke ervaring wilt meemaken ga dan naar betoverend Essaouira en deze keer geef ik je vijf redenen waarom.

Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis

Vijf redenen voor betoverend Essaouira

Geen toeristische badplaats

Ja ook Essaouira is toeristisch, dat is logisch, Essaouira heeft een geschiedenis. Daar komen reizigers op af uit heel de wereld, maar je voelt je wel een buitenlander tussen de locals. Wat Essaouira niet is, is een toeristische badplaats met de standaard fastfoodketens, strandwinkeltjes en wat daar bij past. Essaouira proberen ze authentiek te houden. De riads worden mooier, restaurants worden beter, maar dat is denk ik wel prettig. Daarbij wandel je door een prachtige souk, omrand met stadsmuren, stranden en meer van de vijf redenen waarom Essaouira betoverend is.

Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis

Sfeervolle Riads

In Essaouira kun je overnachten in kleine en grote riads, Riads in de souk en Riads buiten de stad met alle gemakken en van alle prijsklassen. Wij verbleven in een prachtig Riad buiten Essaouira waar de eigenaren je graag naar het centrum brengen en waar wij zelf met onze auto naartoe reden. Bij Riad l’Eucalyptus verzorgen de eigenaren ook voor het ontbijt, lunch en diner op verzoek. Ideaal met onze peuter als het soms even niet verloopt als je wenst. En tenslotte is het diner in Marrakech ook laat. Bij het Riad is een zwembad en zo konden we cultuur en plezier mooi verdelen. Sowieso zijn het aanraders voor het Marokko gevoel en wat past bij een riad bij locatie aan de kust? Je combineer je verblijf met gemak en kiest voor riad met een mooi zwembad. Daar kozen wij ook voor met onze peuter om de reis ook kidsproof te maken.

Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis
Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis
Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis

Authentieke Souk

Uren kan ik rondlopen in een souk, maar ik moet mij er wel prettig voelen. Heel eerlijk. Ik vind Marrakech een prachtige stad, maar mijn lievelings souk is het niet. Nergens kun je rustig rond kijken zonder bijna de winkeltjes in gesleurd te worden. In Essaouira is dit wel anders daar heerst nog rustig, kijken mag. Natuurlijk helpen de winkeliers je graag, maar is het er niet bij? Jammer dan! Dat geeft rust. Daarnaast lopen de locals ook nog volop rond in de souk en zijn er ook nog heel veel winkeltjes met lokale producten. De souk dient in Essaouira nog als een lokale plek, waar ook een gedeelte is met mooie gallerieën, schoenenwinkels, tassenwinkels dus voor iedereen zijn er winkeltjes naar wens en shop till you drop is zeker een aanrader. Een andere tip: Essaouira is zeker voordeliger dan Marrakech.

Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis
Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis

Wandelen over de burchtwal

In Essaouira is ontzettend veel te ontdekken. Ga niet alleen wandelen door de souk, maar beklim ook de burchtwal waarmee Essaouira zich vroeger beschermde als stad aan de kust. Je ontdekt en ziet meer, zoals de kanonnen, grote pleinen en ziet dat de kuststad meer te bieden heeft. Wist je ook dat Essaouira vroeger een geliefde hippiestad was in Marokko?

Genieten in betoverend Essaouira foodblog Foodinista op reis

Strandwandelingen in Essaouira en vistajines

In Essaouira kun je er niet omheen dat het een stad is aan de kust. In de ochtend is de stad gedompeld in een ochtend mist ook hangt er een zilte lucht. De vissers varen uit en overal zijn visrestaurants. De keuken is er afwijkend van de overige Marokkaanse steden. Geen visliefhebber? Dat is geen probleem, maar je kunt in Essaouira interessante kookworkshops volgen, vistajines eten en bij visrestaurants genieten van de catc van de day. Uiteindelijk sluit je dit af met een wandeling langs de kust. Houd er rekening mee dat de lokale bevolking wel gesluierd is en dat op het strand liggen in bikini minder gewaardeerd zal worden. Bewaar dit voor bij je riad. Een tip is om daar ook in de straten van Essaouira aan te denken bij het bekleden van de schouders en knieën.

Ook genieten van betoverend Essaouira? Zo reis je naar Essaouira

Overtuigd dat je tijdens je reis in Marokko een bezoek moet brengen aan Essaouira? Dat kan natuurlijk met een dagexcursie naar Essaouira vanuit Marrakech, maar het meest geniet je van je verblijf als je blijft overnachten. Ik zou adviseren twee tot drie nachten en dan doorreizen naar de volgende bestemming. Ook is Essouira goed te combineren met een verblijf in Agadir of Marrakech dan combineer je Essaouira met de grote stad of een meer toeristische strandbestemming waar alles iets vrijer is. Vanuit Marrakech en Agadir kun je voor ongeveer veertig Euro met een taxi naar Essaouira worden gebracht. De kosten voor de bus met Supratours zijn veel lager en daar maken de meesten toeristen gebruik van deze kosten bedragen rond de 6 Euro per persoon. Vijf jaar terug reisden wij ook met de bus en trein door Marokko. Dit zijn speciale bussen voor toeristen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een huurauto, zoals wij nu hebben gedaan. Voor een verblijf adviseer ik je Riad l’Eucalyptus iets buiten Essaouira. Een prachtig groot Riad met zwembad, tuin en dakterras en van alle gemakken voorzien. Ook ideaal met kinderen. Als de kinderen slapen kun je zelf nog buiten zitten. Sowieso kosten de kamers maar 35 Euro en zou je ook een kamer voor je kinderen en één voor je zelf kunnen reserveren. Er zijn kamers aan het zwembad, maar er is ook een apart appartementen gedeelte met een koele binnentuin. Daar hebben wij voor gekozen aangezien er verder geen gasten waren. Als onze peuter al aan het slapen was zaten wij daar nog heerlijk buiten. Sowieso is de Riad compleet afgesloten dus heel veel vrijheid met kinderen. Zalig en een mooie herinnering!

Vervelende verrassing: Verzekering die je zeker niet nodig hebt

Tips over rondreizen door Marokko

Lees dan nog meer! Zo mocht ik gaan koken bij een Riad in Marrakech en gingen wij op een echte foodtour in Marrakech, maar combineerde wij ook een zonvakantie met rondreizen in Marrakech en verbleven we in een luxehotel in Marrakech. Naast Essaouira verbleven we ook in de regio van Agadir. Ontdek Marokko met Foodinista en ontdek nog veel meer van dit veelzijdige land.

Meer Marokko reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie