Foodtour in Marrakech reiservaring Foodblog Foodinista

Op je bucketlist: Foodtour in Marrakech

Deel deze post

Dit najaar ging ik voor de derde keer op vakantie naaar Marokko. Klinkt wellicht ééntonig, maar Marokko is groot en biedt heel veel afwisseling. Zo hebben wij de eerste keer een rondreis gemaakt door Marokko. Van Casablanca naar Fez, van Fez naar Marrakech en van Marrakech naar Essaouira en uiteindelijk ook weer terug naar Marrakech. In twee weken hebben we toen veel ondernomen, zoals een ballonvaart boven de Andes, en beleefd. Sowieso vond deze hele reis plaats met het openbaar vervoer en ik kan je zeggen het kost tijd, maar is absoluut de moeite waard. Toen Florian was geboren en wij in het najaar op zoek waren naar vakantiebestemmingen met veel zon kwamen wij weer uit bij Marokko geen straf en er was nog zo veel te ontdekken. Het bracht ons op een zelf geplande rondreis door Marokko van Marrakech naar Essaouira, van Essaouira naar Agadir, van  Agadir naar Ouarzazate, waarna weer terug door het Atlas gebergte naar Marrakech. Een geweldige rondreis en de eerste keer rondreizen met onze peuter van twee jaar. Wel ideaal was dat we deze keer met een huurauto Marokko rond reden en niet met het Openbaar vervoer. De peuter vond het allemaal één grote ontdekking en wij hebben weer genoten. Vooral de combinatie resort, rondreizen en kneuterige riad hotelletjes beviel ons goed. Ook dit jaar kozen we in oktober weer voor Marokko, maar aangezien ik aan het prille begin van mijn zwangerschap was verbleven wij twee volle weken in Marrakech. Relaxen in een luxe resort, maar ook tijd om het één en ander van de bucketlist af te strepen! Verdiepen in de foodcultuur met een foodtour in Marrakech en de heerlijkheden proeven die Marrakech te bieden heeft. Nieuwsgierig of je dit ook wilt beleven? Ik neem je mee.

Beleef een foodtour in Marrakech

Tijdens ons verblijf in Marrakech hebben wij een foodtour beleefd in Marrakech georganiseerd door Get your Guide. Ik moest toegeven dat het een beetje rommelig begon, maar dat we aan het einde van de avond onze buik flink vol hadden met gerechten uit de Marokkaanse keuken. Eigenlijk had ik geen idee of we een privétour zouden krijgen of een groepstour dus toen de guide alleen met ons van start ging vonden wij dat natuurlijk perfect. Alleen na 10 minuten onderweg te zijn bleek de guide van een Amerikaans echtpaar de tour ‘vergeten’ te zijn. Uiteindelijk bleven wij even wachten, liepen we een klein stukje nog een keer. Eigenlijk was het verder misschien wel leuker om met een iets groter gezelschap te zijn. Sowieso meer shared food om te proeven. Dan zeg ik als je kunt kiezen groepstour is een aanrader en reken dan nooit meer op 8 deelnemers.

Start van de echte foodtour in Marrakech bij night

Cactusvruchten op Djem El Fna

Het was al weer acht jaar terug dat wij het Djem El Fna zagen in het donker. Met een peuter bezoek je Djem El Fna dan iets minder snel na 9 uur ’s avonds met deze tour kwamen wij er gelukkig niet onderuit. Wij startten de tour op Djem El Fna, maar gingen eigenlijk direct de kleine straatjes van Marrakech in om op zoek te gaan naar bijzondere adresjes en de Marokkaanse keuken te proeven. Op het hoekje stond al een prachtige kar met cactusvruchten voor een in prachtige kleuren geschilderde muren. De cactusvrucht heb ik niet geproefd. Na eerdere ervaringen leek mij dit geen goed idee.

Cactusvruchten Djem El Fna food tour Marrakech
Cactusfruit op Djem El Fna in Marrakech Foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista

Marokkaanse muntthee met lekkernijen

Nee geen thee met koekjes, die in Marokko echt heerlijk zijn, maar thee met Marokkaanse donuts en hartig donutbrood met een Marokkaanse paprikadip. Zalig! We wisten dat er nog heel wat op de planning stond dus een beetje voorzichtig snoepten we ervan met natuurlijk hele zoete thee. Ondertussen vertelde onze guide meer over de achtergrond van de gerechten. Overigens bevond ik mij samen met de Amerikaanse toeriste als enige vrouwen op het terras en dat blijft toch apart voor ons. In zoverre is de cultuur zeker nog niet ontwikkeld dat mannen en vrouwen zich mengen. Mij lijkt dat moeilijk, ik ben ook niet anders gewend. Maar deze zoetigheden werden tot een aantal jaar terug alleen bij bakkers verkocht en door de dames zelf gemaakt en binnen de familie opgegeten. Waarom nu dan wel op een terras of als streetfood? Eigenlijk is het een trieste zaak. Een groot gedeelte van Marokko is niet tot laag opgeleid, vooral wanneer het vrouwen betreft. Alleen het aantal scheidingen, wat nog niet geaccepteerd is, neemt ook toe. De vrouwen emanciperen wel meer op dat gebied, maar regelingen zijn er totaal niet. Evenals voor weduwes en vrouwen met kind zonder relatie. Toch moeten ook zij zich onderhouden en de kinderen voorzien van benodigdheden, waardoor de vrouwen op het idee kwamen om een lekkernij van binnenshuis de straat op te brengen en zo in hun eigen inkomsten te voorzien. Hoe triest het ook allemaal is, wel heel slim en zo emanciperen de vrouwen ook steeds meer. Nog veel meer van deze feiten over gezondheidszorg in Marokko, het veranderende straatbeeld en hoe onze guide er zelf over denkt wordt verteld tijdens de tour. Alleen daarom al een aanrader.

Theeceremonie Marokkaanse thee in Marrakech Foodblog Foodinista reisblog
Marokkaanse thee in Marrakech tijdens Foodtour in Marrakech Foodinista
Snacks met muntthee tijdens foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista
Marokkaanse zoetigheden en hartige pannenkoeken Foodtour Marrakech Foodblog Foodinista reisverhalen

Rondstruinen over de souk

Na best wel lang op het terras gezeten te hebben werd het tijd om verder de souk te ontdekken. Zo kwamen we bij wellicht één van de meest bekende koekjeskramen op de souk in Marrakech. Ben je er een keer geweest dan herken je deze kraam direct. Alleen het probleem is altijd wanneer kies ik voor de juiste koekjes en wat betekeken de koekjes? Ook zijn er voordelige en duurdere varianten. De guide zorgde er voor dat wij veel koekjes proeften en vertelde er het verhaal bij. De lekkerste koekjes? Ga voor de luxe pistachekoekjes die ook in een voordeliger amandelvariant wordt gemaakt. Van zoet ging het hartige gedeelte beginnen. Zo bezochten we ook een olijvenkraam waar ik normaal niet zou weten wat ik moet kiezen. De keuze is zo groot! Door een proeverij werd het wel duidelijk. Toch heeft iedereen een persoonlijke favoriet. Wat je vervolgens niet kunt overslaag? De authentieke Marokkaanse bakker. De broden worden nog onder de groot in een hete oven gebakken. En al krijgen wij op de toeristische locaties meestal wit brood, de locals kiezen toch zeker voor brood met meer vezels. Het witte brood is ‘safety bread’ voor als het brood helemaal op is en je niet zonder kunt. Leuke les geleerd! En je moet het gewoon een keer zelf zien.

Naast de foodtour in Marrakech beleefde ik ook een kookworkshop in Marrakech! Ook daar vertel ik je op de blog meer over.

Olijven foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista
Olijven Foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista
Marokkaanse koekjes foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista

Van proeverij naar het grote werk tijdens de Foodtour in Marrakech

Wellicht heb ik het meest zalige lamsvlees ooit gegeten in Marrakech. Wij konden het niet anders benoemen als zachte pulled lam. Dit lamsvlees gaat zeker 12 uur in stenen potten onder de grond om te garen en vervolgens zijn alleen wat kruiden en brood wat je erbij krijgt. Meer is ook nodig. De sfeer bij deze restaurants is onder nul, maar je gaat gewoon voor het eten! De guide vertelt nog veel meer over dit prachtige vlees. Om vervolgens voor de grote maaltijd te gaan, ja echt! Bij een restaurant vol met locals, waar ik wellicht anders iets minder snel binnen zou stappen bestelden we vier hoofdgerechten en deelden alles. Zoals de kip gesmoord in citrus, couscus salades en meer unieke gerechten waar het restaurant, wat er uit ziet als een snackbar, bekend om is geworden.

Mals lamsvlees foodtour Marrakech Foodblog Foodinista
Marokkaans stoofvlees restaurant Djem El Fna foodtour Marrakech Foodinista

Nog meer eten tijdens de foodtour in Marrakech

Oh jee we zijn nog helemaal klaar, hoe kun je een echte harrisa missen op Djem El Fna, alleen de sfeer moet je al een keer proeven. Een verse sinaasappelsap volstaat dan ook, zeker bij de peuter. Zorg er wel voor dat je de sinaasappelsap vers laat persen waar je bij staat. Zodat je geen verdunning krijgt, want daar kun je later spijt van krijgen. Om het af te sluiten dronken de heren nog een kruidenthee waarmee de avond werd afgesloten De kruidenthee zorgt voor een hoge spijsvertering, maar ook voor de prostaat en andere wensen.

Harissa op Djem el Fna tijdens de foodtour in Marrakech
Kruidenthee op Djem El Fna in Marrakech Foodblog Foodinista

Foodtour in Marrakech

Is het een aanrader? Zeker! Wij hebben voor tijdens onze reis en in de toekomst meer kennis gekregen over de Marokkaanse keuken. De plekjes, ingrediënten, het verhaal erachter en de 1001 bijzondere Marokkaanse smaken. Daarbij is de drempel verlaagd en ken ik nu heerlijke adresjes waar ik anders wellicht niet terecht gekomen zou zijn. Ben je in Marrakech ga dan zeker op stap met Urban Adventures, vooral wanneer je ook een lekkerbek bent.

Meer tips in Marokko? Bekijk dan ook de andere Marokkoblogs eens op Foodblog Foodinista

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

-De reis door Marokko was onze privévakantie. Wel werden we door Urban Adventures in de gelegenheid gebracht om deel te nemen aan deze Foodtour in Marrakech-

Geen reactie's

Geef een reactie