Foodtour in Marrakech reiservaring Foodblog Foodinista

Foodtour in Marrakech je wilt alles proeven

Deel deze post

Vakantie in Marokko is een smaakbeleving. Marokko is een land van afwisseling en beleving en vooral een rijke culinaire achtergrond. Niet voor niks dat wij al een aantal van onze vakanties in Marokko doorbrachten. Een foodtour in Marrakech mag dan ook niet ontbreken. Tijdens een foodtour in Marrakech proef je alles maken die de Marokkaanse keuken je kan bieden of eigenlijk niet, want dit lukt nooit, maar je krijgt een mooie impressie en een mooi achtergrondverhaal.

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en volgt altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief voor up-dates.

Mooie excursies in Marokko

In twee weken tijd hebben we veel ondernomen in Marokko, zoals een in een luchtballon boven de Andes en met uitzicht over Marrakech. Na deze bijzondere ervaring in de vroege ochtend krijg je daarna al een heerlijk berbers ontbijt aangeboden. Alle pure smaken van Marokko staan dan al voor je. Je proeft, maar tijdens een foodtour in Marokko is het mooi dat de guide je meer vertelt over de achtergrond van de Marokkaanse smaken, kruiden en bereidingen.

Tijdens ons verblijf in Marrakech hadden wij ruim de tijd om deel te nemen aan leuke excursies en uitjes. wij verbleven in het RIU Tikida Palmaraie hotel en combineerde zo een zonvakantie met een stedentrip in Marrakech. Een ideale vakantie van relaxen in Marrakech met de omgeving verkennen. Verdiepen in de foodcultuur met een foodtour in Marrakech en de heerlijkheden proeven die Marrakech te bieden heeft. Nieuwsgierig of je dit ook wilt beleven? Ik neem je mee.

Beleef een foodtour in Marrakech

Tijdens ons verblijf in Marrakech hebben wij een foodtour beleefd in Marrakech. Het was al weer acht jaar terug dat wij het Djem El Fna zagen in het donker. Wij startten de tour op Djem El Fna, maar gingen eigenlijk direct de kleine straatjes van Marrakech (souk van Marrakech) in om op zoek te gaan naar bijzondere adresjes en de Marokkaanse keuken te proeven met alle kleuren en kruiden uit de Marokkaanse keuken. Op het hoekje stond al een prachtige kar met cactusvruchten voor een in prachtige kleuren geschilderde muren. De cactusvrucht heb ik niet geproefd. Na eerdere ervaringen leek mij dit geen goed idee.

Cactusvruchten Djem El Fna food tour Marrakech
Cactusfruit op Djem El Fna in Marrakech Foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista

Marokkaanse muntthee met lekkernijen

Nee geen thee met koekjes, die in Marokko echt heerlijk zijn, maar thee met Marokkaanse donuts en hartig donutbrood met een Marokkaanse paprikadip. (verse harissa) Zalig! We wisten dat er nog heel wat op de planning stond dus een beetje voorzichtig snoepten we ervan met natuurlijk hele zoete thee. Ondertussen vertelde onze tourguide meer over de achtergrond van de gerechten.

Overigens bevond ik mij samen met de Amerikaanse toeriste als enige vrouwen op het terras tussen alleen maar mannen en het blijft toch apart voor ons. In zoverre is de cultuur zeker nog niet ontwikkeld dat mannen en vrouwen zich mengen. Daarbij zijn de baksters wel vrouwen en daar is een reden voor.

Deze zoetigheden werden tot een aantal jaar terug alleen bij bakkers verkocht en door de dames zelf gemaakt en binnen de familie opgegeten. Waarom nu dan wel op een terras of als streetfood? Eigenlijk is het een trieste zaak. Een groot gedeelte van Marokko is niet tot laag opgeleid, vooral wanneer het vrouwen betreft. Alleen het aantal scheidingen, wat nog niet geaccepteerd is, neemt ook toe. De vrouwen emanciperen wel meer op dat gebied, maar regelingen zijn er totaal niet. Evenals voor weduwes en vrouwen met kind zonder relatie. Toch moeten ook zij zich onderhouden en de kinderen voorzien van benodigdheden, waardoor de vrouwen op het idee kwamen om een lekkernij van binnenshuis de straat op te brengen en zo in hun eigen inkomsten te voorzien. Hoe triest het ook allemaal is, wel heel slim en zo emanciperen de vrouwen ook steeds meer. Nog veel meer van deze feiten over gezondheidszorg in Marokko, het veranderende straatbeeld en hoe onze guide er zelf over denkt wordt verteld tijdens de tour. Alleen daarom al een aanrader.

Theeceremonie Marokkaanse thee in Marrakech Foodblog Foodinista reisblog
Marokkaanse thee in Marrakech tijdens Foodtour in Marrakech Foodinista
Snacks met muntthee tijdens foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista
Marokkaanse zoetigheden en hartige pannenkoeken Foodtour Marrakech Foodblog Foodinista reisverhalen

Rondstruinen over de souk

Na best wel lang op het terras gezeten te hebben werd het tijd om verder de souk te ontdekken. Zo kwamen we bij wellicht één van de meest bekende koekjeskramen op de souk in Marrakech. Ben je er een keer geweest dan herken je deze kraam direct. Alleen het probleem is altijd wanneer kies je voor de juiste koekjes en wat betekenen de koekjes? Een tip: er zijn voordelige en duurdere varianten. De guide zorgde er voor dat wij veel koekjes proefden en vertelde er het verhaal bij.

De lekkerste Marokkaanse koekjes? Ga voor de luxe pistachekoekjes die ook in een voordeliger amandelvariant wordt gemaakt. Van zoet ging het hartige gedeelte beginnen. Zo bezochten we ook een olijvenkraam waar ik normaal niet zou weten wat ik moet kiezen. De keuze is zo groot! Door een proeverij werd het wel duidelijk. Toch heeft iedereen een persoonlijke favoriet. Wat je vervolgens niet kunt overslaan? De authentieke Marokkaanse bakker. De broden worden nog onder de groot in een hete oven gebakken. En al krijgen wij op de toeristische locaties meestal wit brood, de locals kiezen toch zeker voor brood met meer vezels. Het witte brood is ‘safety bread’ voor als het brood helemaal op is en je niet zonder kunt. Leuke les geleerd! En je moet het gewoon een keer zelf zien.

Naast de foodtour in Marrakech beleefde ik ook een kookworkshop in Marrakech! Ook daar vertel ik je op de blog meer over.

Olijven foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista
Olijven Foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista
Marokkaanse koekjes foodtour in Marrakech Foodblog Foodinista

Van proeverij naar het grote werk tijdens de Foodtour in Marrakech

Wellicht heb ik het meest zalige lamsvlees ooit gegeten in Marrakech. Wij konden het niet anders benoemen als zachte pulled lam. Dit lamsvlees gaat zeker 12 uur in stenen potten onder de grond om te garen en vervolgens zijn alleen wat kruiden en brood wat je erbij krijgt. Meer is niet nodig. De sfeer bij deze restaurants is onder nul, maar je gaat gewoon voor het eten! De guide vertelt nog veel meer over dit prachtige vlees. Om vervolgens voor de grote maaltijd te gaan, ja echt! Bij een restaurant vol met locals, waar ik wellicht anders iets minder snel binnen zou stappen bestelden we vier hoofdgerechten en deelden alles. Zoals de kip gesmoord in citrus, couscous salades en meer unieke gerechten waar het restaurant, wat er uit ziet als een snackbar, bekend om is geworden.

Mals lamsvlees foodtour Marrakech Foodblog Foodinista
Marokkaans stoofvlees restaurant Djem El Fna foodtour Marrakech Foodinista

Nog meer eten tijdens de foodtour in Marrakech

We zijn nog niet uitgeproefd. Hoe kun je een echte harrisa missen op Djem El Fna. Alleen de sfeer moet je al een keer proeven. Een verse sinaasappelsap volstaat dan ook. Zorg er wel voor dat je de sinaasappelsap vers laat persen waar je bij staat. Zodat je geen verdunning krijgt, want daar kun je later spijt van krijgen. Om het af te sluiten dronken de heren nog een kruidenthee waarmee de avond werd afgesloten De kruidenthee zorgt voor een hoge spijsvertering, maar ook voor de prostaat en andere wensen.

Zelf recepten uit de Marokkaanse keuken bereiden? Bekijk hier de Marokkaanse boekentips van Foodinista

Harissa op Djem el Fna tijdens de foodtour in Marrakech
Kruidenthee op Djem El Fna in Marrakech Foodblog Foodinista

Foodtour in Marrakech

Is het een aanrader? Zeker! Wij hebben voor tijdens onze reis en in de toekomst meer kennis gekregen over de Marokkaanse keuken. De plekjes, ingrediënten, het verhaal erachter en de 1001 bijzondere Marokkaanse smaken. Daarbij is de drempel verlaagd en ken ik nu heerlijke adresjes waar ik anders wellicht niet terecht gekomen zou zijn.

Ben je in Marrakech ga dan zeker op stap met een foodguide en boek je foodtour in Marrakech hier.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie