Asperges met beenham en krieltjes bereiden op de barbecue - Complete maaltijd op de barbecue - Foodblog Foodinista

Asperges met beenham en krieltjes bereiden op de barbecue – Complete maaltijd op de barbecue

Deel deze post

Op de barbecue kun je complete maaltijden bereiden. Het is wellicht afhankelijk wat voor barbecue je gebruikt, maar het kan zeker. Bij het bereiden van een complete maaltijd op de barbecue is het buiten eten een echte beleving. Zelf maken wij in dit geval gebruik van onze Bastard. Deze keer kreeg ik het idee om de favoriete asperge te bereiden op de barbecue, want hoe lang het aspergeseizoen ook duurt wij blijven er van houden, vooral wanneer je op diverse manieren de asperge kunt bereiden. De keuze ging deze keer naar de klassieke asperges met ham en aardappeltjes, maar dan een beetje anders. Het werden asperges met beenham en krieltjes bereid op de barbecue. Kortom grillen en langzaam garen. De asperges gingen op het grillijzer met een kruidenmarinade, de beenham werd gemarineerd in een honingmosterddressing en de aardappeltjes werden gegrild op de bakplaat met een beetje knoflook. Klinkt simpel en eigenlijk is het het ook. Het gaat om het hoe en wat. Met een aantal hulpmiddelen en de voorbereiding kom je namelijk heel erg ver voor deze asperges met ham van de barbecue. En misschien vraag je het je af: Worden asperges zacht op de barbecue? Ja! Asperges worden zacht op de barbecue het gaat om de bereiding en daarvoor krijg je dus de tips. Lees mee, maak het en eet smakelijk!

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Asperges met beenham en krieltjes bereiden op de barbecue - Complete maaltijd op de barbecue - Foodblog Foodinista
Ingrediënten voor Asperges, Honingmosterd beenham en krieltjes van de barbecue voor 4 personen

Ingrediënten voor Asperges, Honingmosterd beenham en krieltjes van de barbecue voor 4 personen

Ingrediënten voor asperges van de barbecue

 • 1 kilo asperges van de boer. Geschild en zonder kontjes. Kies niet de duurste echt niet nodig, zo name ik bijvoorbeeld A klasse met bruine puntjes. Asperges verkleuren toch op de barbecue en het scheelt de helft van de prijs.
 • Limoen of citroenrasp
 • Handje verse peterselie
 • Handje verse dille
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel witte wijn azijn
 • snufje zout

Ingrediënten voor Honingmosterd beenham van de barbecue

 • Beenham van ongeveer 600 gram
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 theelepel balsamico azijn
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel honing
 • 1 teentje knoflook
 • snufje peper en zout

Ingrediënten voor Krieltjes op de barbecue

 • 500 gram krieltjes
 • 1 handje verse peterselie
 • 1 teentje knoflook
 • snufje zout
 • 1 eetlepel olijfolie
Asperges met beenham en krieltjes bereiden op de barbecue - Complete maaltijd op de barbecue - Foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding van het barbecuerecept: Asperges met honingmosterd beenham en kruidenkrieltjes

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 20 minuten, Barbecue 60 minuten
Benodigdheden: Barbecue, 3 afsluitbare schalen, lepel, barbecuetang, barbecuethermometer voor binnen temperatuur, marinadespuit, scherp mes, barbecuerooster, barbecueplaat, knoflookpers, aluminiumfolie

Een goede barbecuetang heb je nodig:

Asperges met beenham en krieltjes bereiden op de barbecue - Complete maaltijd op de barbecue - Foodblog Foodinista

Barbecuerecept Asperges met honingmosterdbeenham en kruidenkrieltjes

Wanneer je begint met het barbecueën zorg dat de barbecue ongeveer een temperatuur heeft van 180 graden celcius.

Marinades maken voor de beenham, asperges en krieltjes

Marineren van de beenham in honingmosterdmarinade

Meng de mosterd, honing, balsamicoazijn, olijfolie en een snufje peper en zout door elkaar. Knijp het teentje knoflook uit in de marinade. Plaats de beenham in het midden. Schep de marinade een keer of tien met een lepel over de beenham, zodat de marinade goed is verdeeld over de beenham. Plaats de beenham minimaal twee uur in de koelkast, zodat deze goed kan marineren. Wanneer de beenham op de barbecue gaat spuit je de beenham met een marinadespuit in met de honingmosterdmarinade. Zo zal de beenham ook van binnenuit extra mals worden en proef je de heerlijke marinade nog meer.

Marinade voor de asperges

Snijd de peterselie en dille fijn. Meng in een bakje de olijfolie met de witte wijn azijn. Meng de kruiden door de olijfolie en de azijn. Rasp een beetje limoenschil, mag ook citroen zijn, door de marinade voor een zuurtje. Breng op smaak met een snufje zout en het zout ontrekt ook het vocht bij het grillen. Bewaar de marinade in de koelkast voor wanneer je gaat grillen.

Kruidenmarinade voor de aardappeltjes

Giet olijfolie in een bakje, snijd peterselie fijn en knijp een knoflookteentje uit. Breng op smaak met een snufje zout. Bewaar de kruidenolie in de koelkast voor wanneer je gaat grillen.

Grillen van de asperges met beenham en krieltjes op de barbecue

Verwarm de barbecue voor op 180 graden.

Bereiden van de beenham op de barbecue

Start met het roken van de beenham op de barbecue. Deze bereiding duur het langst. Voor een beenham van ongeveer 600 gram nam dit bij ons ongeveer 60 minuten in beslag. Je wilt een binnen temperatuur van 63 graden bereiken. Dit kun je het beste meten met een barbecuethermometer of vleesthermometer waar je ook de binnen temperatuur mee kunt meten. Laat de beenham garen tot op een grillplaat tot tot een binnentemparatuur van 63 graden. Plaats de beenham niet in het midden, want je moet ook de aardappeltjes nog bakken. Plaats de beenham vervolgens nog 10 minuten in folie dan verwarmt deze nog door naar een binnentemperatuur van 65 graden en die willen we bereiken.

Grillen van de asperges op de barbecue

Wanneer de beenham 25 minuten op de barbecue ligt kunt je de asperges gaan voorbereiden. Spoel de asperges af met water, zodat het zand eraf is. Verdeel de asperges over het barbecuerooster, meestal aan de zijkanten van de bakplaat. Smeer de asperges in met de barbecuemarinade. Laat de asperges rustig liggen en na 35 minuten zijn de asperges zacht en vol van smaak.

Krieltjes grillen

Liggen de asperges op de barbecue dan kunnen de krieltjes ook op de barbecue. Verdeel deze naast de beenham op de bakplaat. Verdeel de knoflookolie met peterselie over de aardappeltjes en spatel alles nog een keer door elkaar. Laat de aardappeltjes vervolgens grillen voor ongeveer 25 minuten.

Borden opmaken met beenham, asperges en krieltjes

Snijd de beenham in plakken en verdeel over de borden. De asperges en krieltjes mogen er naast. Eet smakelijk!

Meer aspergerecepten van Foodblog Foodinista?

Maak dan ook eens de frittata met groene aspergeswitte aspergeragout of de lasagne met asperges.

Recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie