Witte wijn uit Aldeneik Foodie in de Maasvallei Limburg Foodblog Foodinista

Wijn en spijs combinaties die altijd raak zijn

Deel deze post

Wijn en spijs combineren kan een lastige opgave zijn. Zo zijn sommige wijnen te krachtig voor veel gerechten, denk bijvoorbeeld aan een Barolo, of zijn het juist de gerechten die over de wijn heen walsen.  In sommige gevallen, zoals bij Chardonnay, ligt het maar net aan de stijl van de wijn of het bij het ene of het andere gerecht past. Toch zijn er gelukkig wat combinaties die vrijwel altijd scoren.

Rosé wordt vrijwel alleen in de zomer gedronken, maar kan het hele jaar door opengetrokken worden. Zo’n lichtgekleurde, droge rosé uit de Franse Provence past bij enorm veel gerechten. Van vlees op de barbecue met (Provençaalse) kruiden tot sushi aan toe. Te hete gerechten zullen niet zo snel werken, omdat de rosé daar niet tegenop kan boksen. Bij gerechten met bijvoorbeeld chilipeper kan wel een rosé, maar pak dan een wat zoetere rosé uit bijvoorbeeld de Franse Anjou of de Verenigde Staten.

Italiaanse rode wijnen zijn over het algemeen perfect bij gerechten. Veel wijnen hebben goede zuren, zeker ook de rode wijnen, zodat ze enorm eetvriendelijk zijn. Veel Italiaanse wijnen, vooral uit Toscane, hebben de druif Sangiovese als basis. Daar past eigenlijk al het Italiaanse eten wel bij, zelfs bij vis. Bij een kabeljauwschotel met tomatensaus is een Chianti, die ook als basis Sangiovese heeft, een geweldige smaakmaker. Het is echt niet zo dat bij vis altijd wit gedronken moet worden en bij vlees rood. Zo past een Chardonnay over het algemeen goed bij kip en kalkoen en kan een Nieuw-Zeelandse Pinot Noir een top combinatie zijn met zalmtartaar.

WijnSpijs combinaties Foodblog Foodinista

Wanneer we gaan kijken naar een goede witte wijn voor bij het eten, dan kan Riesling niet ontbreken. Deze druif, die vooral in Duitsland staat aangeplant, heeft veel gezichten. Zo zijn er droge Riesling wijnen, maar ook vaak met een licht zoetje. Juist dat lichte zoetje zorgt ervoor dat zo’n Riesling goed past bij Aziatische gerechten die vaak lastig te combineren zijn met wijn. Door het lichte zoetje met de mooie zuren die een Riesling heeft, past de wijn ook goed bij vet vlees met fruit. Denk bijvoorbeeld aan varkensvlees met stukjes appel.  

In de Rhône vinden op wijngebied de beroemde GSM blend. Dat wil zeggen dat het een blend is van Grenache, Syrah en Mourvèdre. Past niet per se bij alles, maar wel bij veel vleesgerechten. Vooral gerechten met een mediterraans tintje of stoofschotel waarbij het vlees uren in de oven moet doorbrengen.

Meer musthaves en eettips ontvangen van Foodinista. Volg Blog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie