Je blog offline promoten Foodinista zakelijke beslissingen als foodblogger

Vijf zakelijke beslissingen als Foodblogger

Deel deze post

Op Foodinista blog ik al weer een aantal jaar. Je kunt wel zeggen dat Foodinista mijn derde kindje is geworden. En werk dat ik toevallig ook nog eens heel erg leuk vind! Door de jaren heen heb ik veel geleerd ook over zakelijke beslissingen als foodblogger nemen. En dat is misschien nog wel bescheiden. Maar binnen de foodwereld kwam ik meer uit de evenementen marketing en sales. Dat is toch iets heel anders dan het online delen wat ik interessant en leuk vind en de mogelijke samenwerkingen die daarbij komen kijken. Natuurlijk wist ik dat online promotie belangrijk is, maar de basis van de blog en het zzp-er zijn ligt bij mij. Daar komt veel bij kijken en het bijhouden van een blog valt niet te onderschatten. Denk daarbij aan websitebouw, onderhouden en bijhouden van de website en social media, nauwkeurigheid in recepten, fotografie, tekstschrijven, je eigen marketeer zijn binnen en buitenshuis en natuurlijk de zakelijke kant van het bloggen wat daarop volgt. Alle inspanningen geven mij voldoening, doordat ik steeds meer leer, maar ook doordat steeds meer van jullie mijn blog weten te vinden en de blog fanatiek volgen. Daar ben ik oprecht dankbaar voor. Langzaam aan werd de blog naast mijn hobby een bedrijf. Dat laaste; daar ben ik heel trots op! Eigenlijk groeide dit heel langzaam. Nee, helaas dat gebeurt niet zomaar. Maar al snel wisten leuke opdrachtgevers mij te vinden en dan moet je zakelijke beslissingen gaan nemen. Samenwerkingen waar ik achter sta, want dat is belangrijk wanneer je een overtuigend blog wilt schrijven, maar ook wanneer je eerlijk voor je zelf wilt zijn en als ondernemer je zaakjes op orde wilt hebben. In dit blog neem ik je mee in een persoonlijk blog, waarin ik vijf zakelijke beslissingen als foodblogger met je deel en waar ik nog steeds achter sta.

Mijn 5 Zakelijke beslissingen als foodblogger

Tip 1: Eigenwaarde

Blijf trouw achter je eigen waarde, bedenk met welke reden je je blog bent begonnen. Dat kan ook puur uit tijdvermaak zijn geweest, maar uiteindelijk deelde je daarop je favoriete belevingen en/of gevoelens. Mijn idee is altijd een foodlifestyleblog geweest. Dat betekent dat ik foodbeleving wil overbrengen aan mijn lezers met mijn horeca en hotelachtergrond neem ik de lezer graag mee in deze wereld. Een blog is naar mijn mening persoonlijk en naast food laat ik dan ook graag iets van mijzelf zien. Reizen, waar natuurlijk ook goed gegeten wordt, maar ook het gezinsleven, mijn zakelijke beslissingen en wat er bij ons thuis gebeurt. Op een foodblog mogen natuurlijk recepten niet ontbreken, maar ook daarbij deel ik altijd een persoonlijk onderwerp over eten of belevingen. Het is een onbewust kenmerk van mijn blog geworden. Uiteindelijk is het mijn eigen blog en bepaal ik wat er op komt en wat ik deel.

Tip 2: Planning

Plannen en tijdsbesteding. Als full-time zzp-er, waar Foodinista een groot deel van uitmaakt, ben je verantwooordelijk voor je eigen planning en tijdsindeling. Een zegen in combinatie met het gezinsleven, maar ook een valkuil. Blijf streng en eerlijk tegenover jezelf over wat wel en niet mogelijk is en gun jezelf ook al is het nog zo leuk ook rust en ontspanning. Een aantal dagen geen blog online? Dan is daar een goede reden voor. Zoals bij mij nu ik ben in verwachting en moet aan ‘ons’ denken. Wanneer ik mij niet fit voel gaat dat voor. Een belangrijk aspect is natuurlijk dat, daardoor inkomstenwijzigingen kunnen onstaan. Blijf dan ook bij je prioriteiten en check regelmatig je planning of alles nog wel van belang is.

Tip 3: Pensioen

Die inkomstenwijzigingen brengen mij dan ook bij het derde punt: zorg goed voor jezelf. In loopdienst heb ik bijvoorbeeld wel een klein pensioen opgebouwd, maar nu ben ik daar zelf verantwoordelijk voor. Ook als ik ouder mag worden wil ik ook genieten van mijn oude dag. Goede tips daarvoor geeft The Happy Financial.  

Tip 4: Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Niet alleen voor later, maar ook voor nu zijn er voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. In de tijd in loondienst waren veel zaken logisch. Arbeidsongeschiktheid, ziektekosten, vakantiegeld, zwangerschapsverlof en noem nog maar een aantal zaken. Dat is als zzp-er niet meer van toepassing. Waar ik de grootste angst voor heb is dat ik niet meer mobiel ben en mijn werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Dat betekent ook geen inkomen. Ik hoop dat het nooit gebeurt, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp met speciale diensten voor zzp-ers neemt deze onzekerheden weg.

Tip 5: Blijf creatief

Als zzp-er kun je niet stil zitten of je niet blijven ontwikkelen. Ondanks dat ik veel geleerd heb in de afgelopen jaren moet ik mij blijven ontwikkelen. Dit is niet alleen bij zzp-ers zo, maar naar mijn mening ook wanneer je in loondienst bent. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Een verschil er zijn geen studiepotjes, interne trainingen of andere voorzieningen. Gelukkig kom ik wel regelmatig bij evenementen waar we wederzijds veel kennis delen, maar echte kennis ontwikkel je door actief deel te blijven nemen aan trainingen. Welke meer gericht zijn op jou. Op mijn lijstje? Foodfotografie, mijn algemene fotografie ontwikkelen, YouTube starten en een vernieuwde SEO Training volgen, zodat nog meer van jullie mij weten te vinden. Naast trainingen en ontwikkelingen is het ook van belang om kritisch te zijn op je onderneming, wanneer deze een opfrisbeurt nodig heeft. Denk dan vervolgens ook weer aan tip 1, blijf dicht bij jezelf en ga je niet continue richten op de omgeving, maar ook op jouw visie. Daar word ik uiteindelijk gelukkiger van.

Jouw zakelijke beslissingen

Werk jij ook als zzp-er en welke keuzes heb jij gemaakt of juist niet om goed voor jezelf en je onderneming te zorgen? Ik ben nieuwsgierig naar jouw tips, ontwikkelingen en hoe jij het werken als zzp-er ervaart.

-Dit artikel is in samenwerking met Allianz-

Meer lezen? Lees dan ook mijn blog over het plannen en thuis werken en over mijn redenen voor een zakelijke bankrekening. Foodblog Foodinista werkt graag samen met partners die passen bij Foodblog Foodinista. Kijk vooral eens bij samenwerken met Foodblogger Foodinista.

Voor meer ervaringen volg Blog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie