
15 mei Vijf zakelijke beslissingen als Foodblogger (die graag reist)
Op Foodinista blog ik al weer een aantal jaar. Foodinista is uitgegroeid tot een bedrijf met samenwerkingen. Toevallig vind ik dit werk ook nog eens heel erg leuk. Door de jaren heen heb ik veel geleerd ook over zakelijke beslissingen nemen als foodblogger, want die nemen wij wel zeker als blogger.
En dat is misschien nog wel bescheiden. Maar binnen de foodwereld kwam ik meer uit de evenementen marketing en sales. Dat is toch iets heel anders dan het online delen wat ik interessant en leuk vind en de mogelijke samenwerkingen die daarbij komen kijken. Natuurlijk wist ik dat online promotie belangrijk is, maar de basis van de blog en het zzp-er zijn ligt bij mij. Daar komt veel bij kijken en het bijhouden van een blog valt niet te onderschatten.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en volgt altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief voor up-dates.
Wat doe je dan zoal als blogger?
Denk bij een werkdag als blogger aan websitebouw, onderhouden en bijhouden van de website en social media, recepten ontwikkelen (wel of niet in opdracht of voor een recept samenwerking), food fotografie, tekstschrijven voor de website of voor opdrachtgevers, ik ben mijn eigen boekhouder, salesmanager en marketeer. Dit doe ik vanuit huis, maar ik ben ook vaak buiten de deur te vinden en onderweg. Alle inspanningen geven mij voldoening, doordat ik altijd bij blijf leren door SEO trainingen, social media ontwikkelingen en de website bouw. Ook blijft het mooi om te zien dat er steeds meer lezers en volgers bij komen op de website en social media. Daar ben ik oprecht dankbaar voor. Langzaam aan werd de blog naast mijn hobby een bedrijf en daar zijn we de afgelopen jaren aanbeland. Ik ben een ZZP-er. Freelance tekstschrijven en content creator voor de de reizenmarkt, horeca en food. Dit doe ik vanuit mijn website en social media en via diverse opdrachtgevers. Daarvoor moet je keuzes maken. Samenwerkingen waar ik achter sta, want dat is belangrijk wanneer je een overtuigend blog wilt schrijven, maar ook wanneer je eerlijk voor je zelf wilt zijn en als ondernemer je zaakjes op orde wilt hebben. In dit artikel neem ik je mee in een persoonlijk blog, waarin ik vijf zakelijke beslissingen als ondernemer met je deel en waar ik nog steeds achter sta.
Mijn 5 Zakelijke beslissingen als foodblogger en ondernemer
Tip 1: Eigenwaarde
Blijf trouw achter je eigen waarde. Bedenk met welke reden je je blog bent begonnen. Het kan uit tijdvermaak zijn geweest, maar uiteindelijk deelde je daarop je favoriete belevingen en/of gevoelens. Mijn idee is altijd een foodlifestyleblog geweest. Dit betekent dat ik foodbeleving wil overbrengen aan mijn lezers met mijn professionele horeca, reizen en hotelachtergrond neem ik de lezers graag mee in deze wereld. Een blog is naar mijn mening persoonlijk en naast eten en drinken laat ik dan ook graag iets van mezelf en mijn gezin zien.
Reizen, waar natuurlijk ook goed gegeten wordt, maar ook het gezinsleven, mijn zakelijke beslissingen en wat er bij ons thuis gebeurt. Op een foodlifestyleblog mogen recepten niet ontbreken, maar ook daarbij deel ik altijd een persoonlijk onderwerp over eten of belevingen. Het is een onbewust kenmerk van mijn blog geworden. Uiteindelijk is het mijn eigen blog en bepaal ik wat er op komt en wat ik deel.
Tip 2: Planning
Plannen en tijdsbesteding. Als full-time zzp-er, waar Foodinista een groot deel van uitmaakt, ben je verantwooordelijk voor je eigen planning en tijdsindeling. Een zegen in combinatie met het gezinsleven, maar ook een valkuil. Blijf streng en eerlijk tegenover jezelf over wat wel en niet mogelijk is en gun jezelf ook al is het nog zo leuk ook rust en ontspanning. Een aantal dagen geen artikel online? Dan is daar een goede reden voor. Op dit moment zijn wij ons huis aan het verbouwen en gaat niet altijd alles volgens het boekje. Blijf dan ook bij je prioriteiten en check regelmatig je planning of alles nog wel van belang is.
Tip 3: Pensioen
Die inkomstenwijzigingen brengen mij dan ook bij het derde punt: zorg goed voor jezelf. In loondienst heb ik bijvoorbeeld wel een klein pensioen opgebouwd, maar nu ben ik daar zelf verantwoordelijk voor. Ook als ik ouder mag worden wil ik ook genieten van mijn oude dag. Een zzp-pensioen opbouwen is wel belangrijk of bekijk ook eens de mogelijkheid voor crypto investeringen. Het laatste de crypto investeringen daar moet je wel zelf tijd insteken.
Tip 4: Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Niet alleen voor later, maar ook voor nu zijn er voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. In de tijd in loondienst waren veel zaken logisch. Arbeidsongeschiktheid, ziektekosten, vakantiegeld, zwangerschapsverlof (alleen minimumloon via het UWV) en noem nog maar een aantal zaken. Dat is als zzp-er niet meer van toepassing. Waar ik de grootste angst voor heb is dat ik niet meer mobiel ben en mijn werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Dat betekent ook geen inkomen. Ik hoop dat het nooit gebeurt, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp met speciale diensten voor zzp-ers neemt deze onzekerheden weg.
Tip 5: Blijf creatief
Als zzp-er kun je niet stil zitten of je niet blijven ontwikkelen. Ondanks dat ik veel geleerd heb in de afgelopen jaren moet ik mij blijven ontwikkelen. Dit is niet alleen bij zzp-ers zo, maar naar mijn mening ook wanneer je in loondienst bent. Eén van de redenen waardoor ik ZZP-er werd. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Een verschil er zijn geen studiepotjes, interne trainingen of andere voorzieningen. Gelukkig kom ik wel regelmatig bij evenementen waar we wederzijds veel kennis delen, maar echte kennis ontwikkel je door actief deel te blijven nemen aan trainingen en deze zijn er zeker ook voor een klein budget. Welke meer gericht zijn op jou.
Naast trainingen en ontwikkelingen is het ook van belang om kritisch te zijn op je onderneming, wanneer deze een opfrisbeurt nodig heeft. Denk dan vervolgens ook weer aan tip 1, blijf dicht bij jezelf en ga je niet continue richten op de omgeving, maar ook op jouw visie. Daar word ik uiteindelijk gelukkiger van.
Kun je dan direct dit artikel over boord gooien? NEE.
Jouw zakelijke beslissingen
Werk jij ook als zzp-er en welke keuzes heb jij gemaakt of welke keuzes heb jij laten liggen om goed voor jezelf en je onderneming te zorgen? Ik ben nieuwsgierig naar jouw tips, ontwikkelingen en hoe jij het werken als zzp-er ervaart.
Meer lezen? Lees dan ook mijn blog over het plannen en thuis werken en over mijn redenen voor een zakelijke bankrekening. Foodblog Foodinista werkt graag samen met partners die passen bij Foodblog Foodinista. Kijk vooral eens bij samenwerken met Foodblogger Foodinista.
Voor meer ervaringen volg Blog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's