Kookboek SPIS recensie met recept voor bramenmuffins met witte chocolade

Kookboek tip SPIS en recept Bramenmuffins

Deel deze post

Wat een mooi en uniek kookboek is SPIS. Ik had eigenlijk niet anders verwacht, want het kookboek SPIS is van Mikkel Karstad, één van de chefs is bij nummer 1 restaurant van de wereld NOMA. Dit is nog maar een klein onderdeel van zijn cv, want Mikkel Karstad is de co-oprichter van Scandi-cool cuisine, adviseur van NOMA en ook nog een geweldige Deense chefkok dan zegt het misschien iets meer en krijg je ook verwachtingen van het boek van Mikkel Karstad. SPIS betekend letterlijk vertaald eet in het Deens en dat ga je ook doen met dit boek. Het doel van het kookboek, dat het kookboek voor iedereen is die graag goed en lekker eet. Weet wat je eet met ingrediënten uit ieder seizoen.

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

SPIS het kookboek

Eindelijk na veel recepten voor andere kookboeken te hebben geschreven heeft Mikkel Karstad zijn eigen kookboek mogen uitbrengen. Het kookboek is puur en presenteert producten uit de natuur rondom Scandinavië in de puurste vorm met mooie vormgegeven foto’s. Mijn angst is dan eigenlijk, wanneer je een kookboek ontvangt met de Scandinavische producten producten kun je deze dan wel krijgen in Nederland. Ja het kan, wellicht zijn er een aantal uitzonderingen voor het jachtseizoen, maar ook deze producten zijn bij een speciaal slagers wel te bestellen, denk bijvoorbeeld aan een wildslager.

Recepten van NOMA in SPIS

Wanneer je aan drie sterren restaurant NOMA denkt, waar Mikkel Karstadt nauw bij verbonden is dan is het volgende wat bij mij opkomt; high cuisine. Zijn de recepten voor mijn thuiskeuken wel toegankelijk? Oké het is geen huis, tuin en keuken boek met de meest simpele recepten, maar moeilijk is het zeker niet. Wat naar mijn idee het meeste afschrikt om de recepten te gaan koken zijn de prachtige foto’s in het boek en deze prachtige foto’s is juist een reden om het boek wel te willen hebben. Alle recepten zijn vervolgens heel duidelijk stap voor stap uitgelegd en je wordt aan de hand meegenomen in deze stappen voor de bereiding van ieder recept.

Foodstyling les bij ieder recept in kookboek SPIS

Wat maakt het kookboek SPIS net iets interessanter, naast dat de recepten duidelijk zijn omschreven, aan het einde van ieder recept is een foodstyling tip beschreven. Dit hoort natuurlijk helemaal bij Mikkel Karstad, maar ik vind het zelf echt geniaal en hier kan ik zelf ook veel van leren het zijn net die puntjes op de hoofdletter I van het kookboek. Uiteindelijk is het natuurlijk heel leuk, wanneer je een recept uit een kookboek kookt je de tips krijgt om het er ook het zelfde uit te laten zien, vooral wanneer je voor gasten kookt. Wat ook en beetje het doel is van de auteur.

Venkelrisotto recept kookboek SPIS

Bestel het kookboek SPIS hier

De opzet van SPIS

Wat ik al eerder heb geschreven is dat SPIS diverse producten een soort ode brengt. Het kookboek SPIS is opgedeeld in delen. Deze keer niet in hoofdstukken ontbijt, lunch, diner, drankjes en nog meer mogelijkheden. Het kookboek is anders ingedeeld. Onderdelen zijn Vuur, Venkel, Bessen, Kruiden en ook spruitjes. Met al deze en nog veel meer elementen zijn mooie gerechten gemaakt voor bij jou thuis.

Spruitjes van kookboek SPIS indeling foodblog ervaring
Recept in kookboek SPIS Mikkel Karstad foodblog foodinista

SPIS recept Bramenmuffins

De Bramenmuffins zien er zo lekker uit en met het rode voorjaarsfruit moet ik gewoon iets heel lekkers maken. Bij dit recept staat het element bessen centraal. De bessen worden in Scandinavië in de zomer geplukt en in dit jaar worden er voor het hele jaar recepten mee bereid.

Ingrediënten Bramenmuffins

  • 200 gram verse bramen
  • 2-3 eetl zoethoutpoeder
  • 100 gram roomboter
  • 200 gram rietsuiker
  • 3 eieren
  • 100 gram tarwebloem
  • 50 gram witte chocolade
  • 50 gram kokosmeel

Recept voor Bramenmuffins uit kookboek SPIS

Schud de bramen om met het zoethoutpoeder en zet ze apart terwijl je het muffinmengsel maakt.
Klop de boter met de rietsuiker tot een licht en luchtig geheel. Voeg dan de eieren één voor één toe. Wacht met het volgende ei tot het vorige geheel is opgenomen, omdat het mengsel anders kan gaan schiften.
Voeg de bloem, de gehakte witte chocola en het kokosmeel toe. Meng goed tot een gelijkmatig beslag. Voeg tot slot de bepoederende bramen toe.
Giet het beslag in papieren of silicone muffinvormpjes en bak ze 15 minuten in de oven op 180 graden., tot ze vanbuiten goudgeel en krokant zijn en vanbinnen gaar.

Bramenmuffins SPIS kookboek tip
Kookboek SPIS ervaring foodblog foodinista

In kookboek SPIS is het recept veel uitgebreider beschreven met leuke en lekkere tips, maar hiermee gaat het natuurlijk ook lukken.

Kookboek: SPIS
Auteur: Mikkel Karlstad
Fotografie: Anders Schonneman
Pagina’s: 235
Recepten: 162

Als eerste de nieuwste foodblogs en shoptips van Foodinista ontvangen? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie