Kookboek SPIS recensie met recept voor bramenmuffins met witte chocolade

Kookboek tip SPIS en recept Bramenmuffins

Deel deze post

Bekend is dat ik dol ben op kookboeken en toen dit mooie plaatje van een kookboek binnen kwam, maakte ik weer een sprongetje. Mijn kookboek hart werd in ieder geval erg blij, het kookboek SPIS viel op de deurmat. Wat een mooi boek is SPIS! Ik had eigenlijk niet anders verwacht, want het kookboek SPIS is van Mikkel Karstad. Misschien zegt dit je niet direct heel veel, maar als ik er bij vertel dat Mikkel Karstad de co-oprichter is van Scandi-cool cuisine, adviseur van NOMA en ook nog een geweldige Deense chefkok dan zegt het misschien iets meer en krijg je ook verwachtingen van het boek van Mikkel Karstad. SPIS betekend letterlijk vertaald eet en dat ga je ook doen met dit boek. Het doel van het kookboek, dat het kookboek voor iedereen is die graag goed en lekker eet.

SPIS het kookboek

Eindelijk na veel recepten voor andere kookboeken te hebben geschreven heeft Mikkel Karstad zijn eigen kookboek mogen uitbrengen. Het kookboek is puur en presenteert producten uit de natuur rondom Scandinavië in de puurste vorm met mooie vormgegeven foto’s. Mijn angst is dan eigenlijk, wanneer je een kookboek ontvangt met de Scandinavische producten producten kun je deze dan wel krijgen in Nederland. Ja het kan, wellicht zijn er een aantal uitzonderingen voor het jachtseizoen, maar ook deze producten zijn bij een speciaal slager wel te kopen.

Wanneer je aan drie sterren restaurant NOMA denkt, waar Mikkel Karstadt nauw bij verbonden is dan is het volgende wat bij mij opkomt. High cuisine. Zijn de recepten voor mijn thuiskeuken wel toegankelijk? Oké het is geen huis, tuin en keuken boek met de meest simpele recepten, maar moeilijk is het zeker niet. Wat naar mijn idee het meeste afschrikt om de recepten te gaan koken zijn de prachtige foto’s in het boek en deze prachtige foto’s is juist een reden om het boek wel te willen hebben. Alle recepten zijn vervolgens heel duidelijk stap voor stap uitgelegd en je wordt aan de hand meegenomen in deze stappen voor de bereiding van ieder recept.

Foodstyling les bij ieder recept in kookboek SPIS

Wat maakt het kookboek SPIS net iets interessanter, naast dat de recepten duidelijk zijn omschreven, aan het einde van ieder recept is een foodstyling tip beschreven. Dit hoort natuurlijk helemaal bij Mikkel Karstad, maar ik vind het zelf echt geniaal en hier kan ik zelf ook veel van leren het zijn net die puntjes op de hoofdletter I van het kookboek. Uiteindelijk is het natuurlijk heel leuk, wanneer je een recept uit een kookboek kookt je de tips krijgt om het er ook het zelfde uit te laten zien, vooral wanneer je voor gasten kookt. Wat ook en beetje het doel is van de auteur.

Venkelrisotto recept kookboek SPIS

De opzet van SPIS

Wat ik al eerder heb geblogt is dat SPIS diverse producten een soort ode brengt. Het kookboek SPIS is opgedeeld in delen. Deze keer niet in hoofdstukken ontbijt, lunch, diner, drankjes en nog meer mogelijkheden. Het kookboek is anders ingedeeld. Onderdelen zijn Vuur, Venkel, Bessen, Kruiden en ook spruitjes. Met al deze en nog veel meer elementen zijn mooie gerechten gemaakt voor bij jou thuis.

Spruitjes van kookboek SPIS indeling foodblog ervaring
Recept in kookboek SPIS Mikkel Karstad foodblog foodinista

SPIS recept Bramenmuffins

Nee eigenlijk ben ik niet zo’n heel goede bakker, maar het maakte mij nog nieuwsgieriger. Ik moet mij zelf ook een uitdaging geven tenslotte en ik heb een nieuwe oven in onze nieuwe keuken. Wellicht zorgt dit ook voor veel meer succes! De Bramenmuffins zien er zo lekker uit en met het rode voorjaarsfruit moet ik gewoon iets heel lekkers maken. Bij dit recept staat het element bessen centraal.

Benodigdheden kookboek SPIS Bramenmuffins

200 gram verse bramen
2-3 eetl zoethoutpoeder
100 gram zachte boter
200 gram rietsuiker
3 eieren
100 gram tarwebloem
50 gram witte chocolade
50 gram kokosmeel

Recept voor Bramenmuffins uit kookboek SPIS

Schud de bramen om met het zoethoutpoeder en zet ze apart terwijl je het muffinmengsel maakt.
Klop de boter met de rietsuiker tot een licht en luchtig geheel. Voeg dan de eieren één voor één toe. Wacht met het volgende ei tot het vorige geheel is opgenomen, omdat het mengsel anders kan gaan schiften.
Voeg de bloem, de gehakte witte chocola en het kokosmeel toe. Meng goed tot een gelijkmatig beslag. Voeg tot slot de bepoederende bramen toe.
Giet het beslag in papieren of silicone muffinvormpjes en bak ze 15 minuten in de oven op 180 graden., tot ze vanbuiten goudgeel en krokant zijn en vanbinnen gaar.

Bramenmuffins SPIS kookboek tip
Kookboek SPIS ervaring foodblog foodinista

In kookboek SPIS is het recept veel uitgebreider beschreven met leuke en lekkere tips, maar hiermee gaat het natuurlijk ook lukken.

Kookboek: SPIS
Auteur: Mikkel Karlstad
Fotografie: Anders Schonneman
Pagina’s: 235
Recepten: 162

Als eerste de nieuwste foodblogs en shoptips van Foodinista ontvangen? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie