03 feb Goed gevulde erwtensoep
Toen foodblog Foodinista eigenlijk nog maar net was gestart heb ik ook een blog geschreven over een erwtensoep, maar dan mijn slanke versie van de winterse soep, want laten we eerlijk zijn; erwtensoep is gezond door de peulvruchten en andere groente, maar niet bepaald mager, maar natuurlijk wel heel erg lekker! Geen probleem, want met een koude winter kunnen we wel wat vetjes gebruiken, maar die koude winters laten onze een beetje in de steek. Toch heb ik nu met de druilerige weer en al die griepjes ook gewoon trek in een goed gevulde erwtensoep en die eet ik dan eigenlijk het liefst als lunch en dan in de avond volgt een lichte maaltijd. Een goede basis voor de werkdag en dan kan ik de soep nog goed verbranden. Als avondeten vind ik het wel zwaar, maar na een koude en gure dag smaakt het heerlijk. Dit is namelijk wel een stevige maaltijd, alleen wel heel lekker! Als ik deze goed gevulde soep maak, dan maak ik ook altijd een grote soeppan vol en vries ik er een voorraad van in. Dit recept is dan ook voor een echte grote hoeveelheid erwtensoep, maar anders deel je het door de helft en maak je een normale familiepan. Alleen laten we gewoon beginnen met het maken van een stevige pan winterse erwtensoep.
Ook heel lekker is mijn zomerse erwtensoep recept met munt
Ingrediënten Goed gevulde erwtensoep voor 12 kommen
Erwtensoep kost veel tijd en geduld. Daarom maak ik ook een grote hoeveelheid, want erwtensoep kun je perfect invriezen! En wat is er lekkerder dan op een koude winterse dag een voorraadje verse goed gevulde erwtensoep in huis hebben om alleen nog maar op te warmen.
- 600 gram spliterwten (2 zakjes)
- 2 preien
- 3 uien
- 4 wortels
- 1 knolselderij
- 2 aardappels
- 2 rookworsten
- 250 gram speklapjes
- 4,5 liter water
- snuf zout
- snuf peper
- 2 laurierblaadjes
- handje peterselie
Tips voor de bereiding van de erwtensoep
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 3 uur (rustig laten koken)
Benodigdheden: grote soeppan, 2 snijplanken, 2 messen, spatel, schuimspaan
Recept voor mijn winterse erwtensoep
Start met het rustig koken van de spliterwten. Laat deze in 2 uur tijd rustig zacht koken met de 4,5 liter water en laat het laatste half uur de in stukjes gesneden speklapjes meekoken. Breng in het laatste half uur ook alvast op smaak met peper, zout en de laurier.
Snij terwijl alles kookt de prei in halve ringen, wortels in blokjes, uien in snippers, knolselderij in blokjes en aardappels in blokjes.
Roer de spliterwten puree met de speklapjes goed door. Dit is nu een zachte puree. De andere groente kan er nu bij met de peterselie. Laat deze nog 45 minuten pruttelen. Eigenlijk is de soep de volgende dag het lekkerst en meest op smaak, maar anders kun je de soep met de in plakjes gesneden rookworst nu opdienen en heb je een goed gevulde en stevige erwtensoep.
Winterse soeprecepten van Foodblog Foodinista
Meer winterse soeprecepten van Foodblog Foodinista? Deze deel ik graag met je!
– Maak bijvoorbeeld eens deze langzaam gestoofde bruinen bonen soep.
– Wat niet mag ontbreken is een heerlijke pompoensoep met kaneel.
– Ook lekker het recept voor pompoen zoete aardappelsoep.
Meer soep recepten en simpele recepten ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's