Soto Ajam recept - Indonesische kippensoep - Foodblog Foodinista

Foodphotography: Hoe maak je de leukste foto’s van je gerechten?

Deel deze post

Bijna elk kookboek wat er is, staat vol met de meest mooie foto’s van eten. Foodphotography is dan ook al tijden een populaire categorie in de fotografie, en beperkt zich tegenwoordig niet alleen tot kookboeken. Ook op social media is het fotograferen van voedsel immens populair geworden. Wil jij ook beginnen met foodphotography, maar heb je nog niet echt een idee waar je dan zoal op moet letten? Dan heb ik hier een paar tips voor je.

Lente bokkenpootjes tiramisu met advocaat - Toetje recept voor Pasen -Foodblog Foodinista

Bij Foodinista houden wij van reizen. De meest recente tips delen wij continue of volg waar wij zijn. Volg Foodinista op: Facebook Instagram en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Stijl je eten

Dit is erg belangrijk. Als je een bord vol geschept met hutspot op de foto zet, zal dit er in negen van de tien gevallen niet aantrekkelijk uitzien. Een manier om je eten er aantrekkelijker uit te laten zien, is om het te ‘deconstructen’. Dit betekent dat je gerechten als het ware ontleedt en de onderdelen rangschikt op het bord. Zoek je inspiratie om je gerechten te stylen? Sla dan eens één van de kookboeken die je thuis hebt open. Zo kun je leren van de pro’s. Is het gelukt een mooi kiekje te maken? Dan kun je ervoor kiezen om deze op een kaart of canvas te laten drukken. Zo kun je je foto gebruiken als decoratie in huis, zoals bij ons hutspot met stoofvlees en een flesje bier uit de eigen brouwerij. Dit is een mooi voorbeeld voor een canvas in het bedrijf.

Sinterklaas stoofvlees recept met Hop, Hop, Hop Sinterklaas bier met hutspot - Foodblog Foodinista

Zorg voor de juiste belichting

Voor de doorgewinterde fotografen zal dit niet onverwacht komen; belichting is bij alle vormen erg belangrijk, en dus ook bij voedselfotografie. Als je je gerecht er zo natuurlijk mogelijk uit wil laten zien, is het handig om gebruik te maken van daglicht. Fotografeer je bord of schaal met eten daarom dicht bij een raam, zodat je gebruik kunt maken van het natuurlijke daglicht. Je kan eventueel een extra flitser gebruiken om de schaduwen aan de andere kant te verminderen en zo je voedselobject het beste te belichten.

Kies de juiste accessoires

Niet alleen je gerecht moet er goed uit zien, ook de andere voorwerpen die op de foto komen, zijn belangrijk. Denk hierbij aan het bord of de schaal waarin je het gerecht opdient. In dit artikel heb ik bijvoorbeeld gekozen voor kleine bordjes met een mooie groene print. Maak je een foto van een grotere afstand, dan kun je ook een mooi tafelkleed kiezen, en andere leuke accessoires op de tafel zetten, zoals kaarsen of een vaas met bloemen.

Biefstukspiesen met tutti frutti barbecuerecept Foodblog Foodinista

De bereiding voor foodphotography

Tot slot is het belangrijk dat je je gerechten bereidt met het idee om er een mooi plaatje van te maken. Een aangebrande hamburger of een bruine komkommer laat niemand het water in de mond lopen. Tijdens het koken of bakken houd je dus ook rekening met de presentatie; probeer vlees mooi te grillen, groenten in een aantrekkelijke vorm te snijden en denk erom dat het eten een goede kleur heeft.

Met deze tips ben je helemaal klaar om te starten met foodphotography. Wat wordt jouw eerste project?

Volg Blog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie