Witte thee met andijviestamppot Thee proeverij foodblog Foodinista oktober eetdagboek

10 Thee weetjes voor het zetten van perfecte thee

Deel deze post

De tien leukste thee weetjes en de mooiste thee items voor een perfect thee moment deel ik met je, want thee drinken is niet gewoon thee drinken, maar een geniet moment voor jezelf. Thee drinken is een hele ervaring en bijna een kunst. Tijdens een thee workshop ben ik veel thee weetjes rijker geworden die we graag met je delen. Van perfecte groene thee, tot de beste temperatuur voor thee tot de mooiste thee items voor de theeliefhebber.

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

cracker met makreel en cacaonibs en thee proeverij eetdagboek foodinista foodblog

Thee food combinatie: Sesam speld cracker met cacaonibs, makreelsalade recept en mini tomaatjes.
Een superfood snack momentje voor bij een perfect theemomentje.

  1. Gebruik geen thee-ei, thee blaadjes moeten kunnen uitbladeren. Een groot thee bakje of theezakje is het mooiste en het meest smaakvol, maar helemaal perfect zijn twee theepotten en deze overschenken. Dan kan de thee het beste werken. Schenk de thee bij het theezetten 2 tot 3 keer over dan komt de thee ook snel op de perfecte temperatuur afhankelijk van de type thee.
  2. Wist je dat er wel zes soorten thee zijn?
  3. Dat je thee bij iedere maaltijd kunt combineren, het is hetzelfde als de juiste wijn bij de juiste maaltijd. Zo kun je tegenwoordig bij luxere restaurants, zoals Restaurant Zheng in Den Haag waar thee een kunst is, ook een thee arrangement bij je diner bestellen.
  4. Theepotten van Bredemeijer zijn dubbelwandig, hier blijft het theewater wel 45 minuten tot 1 uur warm in. Een theepot van Bredemeijer is een investering, maar deze theepot zorgt ook voor een mooi theemoment.
  5. Met een theelicht blijft het water ook warm, maar het water blijft ook ‘stiekem’ koken, waardoor de smaak verloren gaat en de warmte is niet gelijk verdeeld in de theepot. Dit is dus eigenlijk een ‘no-go’.
  6. Gebruik altijd vers water. Bijvoorbeeld ook in de waterkoker, het is zo simpel om de waterkoker overnieuw op start te drukken, alleen de zuurstof is uit het water en dat maakt het theewater veel minder lekker.
  7. Echt lekkere thee zetten? Zet thee met mineraal water. Nu denk je heel snel aan luxe Evian water, maar dit gaat te ver. Gewoon SPA is perfect. Het gaat om de droog rest, deze is bij SPA 33 op 100 ml en bij Evian 350 op 100 ml, maar moet onder de 50 blijven. Wat is dan droog rest? Het zijn de mineraalkorrels die achterblijven in de waterkoker na het koken van je theewater en dit zijn er bij Evian te veel. Heerlijk water om zo te drinken, maar zonde voor de thee. Bekijk eens op je flesje water naar de mineralen. Ben je een echte theeliefhebber? Dan is zo’n smaaktest natuurlijk heel leuk om te doen. Deze droogrest blijft ook achter in je theepot of waterkoker.
  8. Misschien al een bekend, maar heel belangrijk thee weetje. Hoe heter het water, hoe bitterder de thee. Een reden waarom veel mensen groene thee niet lekker vinden. Drink groene thee niet heter dan 70 graden en begin ook pas met het trekken van groene thee bij 70 graden. Probeer dit ook eens bij zwarte thee als je deze bitter vind. Ga terug naar tip 1 en lees waarvoor overgieten ideaal is. Kook het water wel altijd door naar 100 graden en laat het theewater afkoelen.
  9. Van hengelen en heen en weer zwaaien met je thee krijg je weinig smaak en wel veel kleur, geen succes dus. Laat de thee rustig drie minuten trekken voor de perfecte smaak.
  10. Ben jij ook zo trots op je goed gevulde theedoos? Nou ik ook. Stom hoor, want dit is helemaal niet slim. Door alle smaken bij elkaar verliezen de theesoorten de eigen smaak, vooral met verse thee en open zakjes, zoals de pyramide zakjes is dit zonde. Je kunt deze het beste bewaren in een aparte blikjes of doosjes en dan is natuurlijk een theedoos nog steeds mooi. In deze blikjes mag er nog steeds niet te veel lucht zijn, want dan verliest ook de thee de smaak dus op tijd bijvullen.
Tony chocolonelly thee theeproeverij bredemeijer foodblog Foodinista

Thee met chocolade blijft altijd perfect! Alleen proef eens goed, veranderen de thee en chocolade niet van smaak?

Thee favorieten waarop je de thee tips kun toepassen

Perfecte thee zetten met behulp van de thee tips? Dan kun je met deze thee favorieten nu makkelijk jouw favoriete en perfecte thee zetten.

Stijlvolle Bredemeijer theepot

brons zwarte theepot bredemeijer favoriet musthave foodblogger Foodinista

Stijlvolle theepot van Bredemeijer bestellen

Het opgieten van losse thee in aparte theepotten is niet mogelijk in één theepot. Voor deze werkwijze giet je eerst het water uit de waterkoker in de theepot die je echt gaat gebruiken voor het opgieten. Dan is het praktisch om een praktische theepot te hebben. Hier verdeel je thee in hier giet je het water op. En de thee blijft drie minuten trekken. Vervolgens giet je de thee in de theepot die je echt gaat gebruiken. Hier hangt ook een reservoir in, zodat de thee wordt gezeefd.

Glazen praktische theepot thee musthave favoriet foodblogger Foodinista

Theesetje voor Japanse thee ceremonie en sushi- Perfect voor groene thee

Wel vind ik dan een normaal theeglas een beetje saai en niet zo mooi staan op tafel, deze Japanse theekopjes staan veel mooier op tafel en zo heeft Bredemeijer nog veel meer mogelijkheden voor stijlvol theedrinken.

Japanse theekopjes thee bij het diner

Hoe en welke thee drink jij zelf het liefst? Ik drink bijvoorbeeld graag Japanse thee bij sushi of ‘s avonds na het eten witte of groene thee.

Op de hoogte blijven van Foodblog Foodinista en thee weetjes ontvangen? Volg Foodblog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

1Reactie
  • Monique
    Geplaatst op 16:28h, 02 mei

    Ik kwam toevallig op je blog terecht. Gave website en leuk artikel!

Geef een reactie