10 jul Klassieke steak tartare van Foodinista
Een klassieke steak tartare, je kunt mij er voor wakker waken. Het is echt één van mijn lievelingsgerechten. Als ik heel eerlijk ben dan zou het op het menu komen op de trouwdag. Maar ja we weten heel goed dat je daar op lange na niet iedereen blij mee maakt. Zelfs mijn verloofd kon je er heel lang niet blij mee maken, totdat wij het een keer kregen bij een vastgesteld menu bij restaurant Bij Kees in Zierikzee. Meneer was om, want was de Steak Tartare heerlijk! Daar staat het ook niet voor niks op het menu als één van de favorieten van de gasten. Het blijft voor mij ook één van de allerbeste steak tartare gerechten ooit! Ik zou er voor om rijden. Maar met de kindjes doe ik dat helaas niet zo spontaan en er valt zo veel te proeven. Ook heb ik regelmatig een hele slechte steak tartare gegeten. In Budapest ging er eentje regelrecht terug naar de keuken. Ik dacht dat er een blik van het één of ander was opengetrokken en aangezien steak tartaar toch echt een kwaliteitsproduct is durfde ik er geen hap van te nemen. Onlangs at ik in Tilburg een steak tartare van oké kwaliteit, maar erg saai het eitje was bijvoorbeeld een gekookt eitje. Ik was even van slag. Nou ja oké. Maar wat mij nogal verbaasde is dat er al best wel lang een zalm tartare recept op de blog staat welke je hier kunt vinden, maar geen recept voor mijn eigen klassieke steak tartare met een hele kleine, maar hele lekkere twist! Het is dus tijd voor mijn klassieke steak tartare recept.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Klassieke steak tartare voor 2 personen
- 200 gram ossenhaas vers van de slager
- 2 eieren
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- handje verse peterselie
- sjalotje
- 1 theelepel balsamico azijn
- 4 kleine augurken
- paar druppeltjes tobasco
- 1 theelepel kappertjes
- snufje peper en zout
Bij de steak tartare eten we natuurlijk frietjes. Het recept voor de frietjes kun je hier vinden. Dit zijn verse frieten uit de airfryer.
Tips voor de bereiding van de steak tartare
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten
Benodigdheden: snijplank, scherp koksmes, 2 mengschalen, garde, kleine koekenpan, lepel, garneerringen
Recept klassieke steak tartare
Start met het snijden van het vlees. Snijd de ossenhaas als eerste in plakjes van 1 cm dik en snijd de ossenhaas vervolgens fijner in dobbelsteentjes. Bewaar de ossenhaas in een schaal in de koelkaas, zodat de ossenhaas voor de steak tartare goed gekoeld blijft.
Frietjes bereiden bij de steak tartare
Wanneer je de frietjes maakt bij de steak tartare maakt dan adviseer ik om deze nu te maken. Als deze éénmaal in de airfryer frituren ga dan verder met het bereiden van de klassieke steak tartare.
Steak tartare bereiden
Scheid het eigeel van van het eiwit. We hebben voor de steak tartare alleen de eidooiers nodig. Het eiwit mag je weggooien of bewaren voor een ander recept, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke lange vingers. Eten weggooien is tenslotte zonde. Klop de eierdooiers los met de olijfolie, peper en zout. Klop vervolgens de mosterd en balsamico azijn door het eimengsel en een aantal druppeltjes tobasco. Ja aan de klassieke steak tartare van Foodinista is een lekkere twist! De Worcester saus is vervangen door balsamico azijn. Lekker, maar ook iets wat we meestal wel in huis hebben. Zet de dressing voor de steak tartare in de koelkast. Snipper vervolgens het sjalotje, de augurkjes en de peterselie.
Garneren van de steak tartare
Meng in een schaal de ossenhaas, het sjalotje, de augurkjes en de peterselie. Meng door de ossenhaas met de ingrediënten twee eetlepels dressing. Pak de borden erbij en vul per bord een garneerring met de klassieke steak tartare. Verhit een kleine koekenpan en verwarm daarin kort de kappertjes, zo komen er meer zouten los. Maak de steak tartare af met de dressing en de kappertjes. Eventueel met extra peterselie en natuurlijk de frietjes. Eet smakelijk!
Meer recepten maken met steak of biefstuk?
Maak dan ook eens één van de volgende recepten:
- Wat dacht je bijvoorbeeld van de Aziatische biefstuksalade?
- Of de biefstuk met ansjovisboter?
- Ook heel lekker zijn de biefstukspiesjes van de barbecue met garnalenboter.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's