Kip Tandoori zonder pakjes en zakjes - Koken met de nieuwe pannenset van INSENVI en Soenil Bahadoer

Gezonder leven begint in de keuken

Deel deze post

Een gezonder leven, dat begint in de keuken. Althans, als je in de keuken een beetje gezond te werk weet te gaan. Je kunt namelijk ook stellen dat een ongezonde levensstijl niet zelden ook in de keuken begint. Maar hoe weet je nu of wat je bereidt op het gebied van maaltijden gezond is, of dat je juist wat minder verstandig bezig bent?

Minder vet is altijd goed

Een groot probleem, dat we vaak zelf niet in de gaten hebben, is dat we in de keuken te veel vet gebruiken. Dat kan op een heel basic manier het geval zijn, we gooien te veel olie of boter in de pan, maar we gebruiken ook vaak maaltijdcomponenten waar al veel vet in verwerkt zit.

Dat laatste kun je voorkomen door nog meer dan nu vers te gaan koken. Het zijn juist die onderdelen van de maaltijd die je al grotendeels voorbereid koopt waar veel vet, en niet zelden ook veel suiker of zout in zit. Door zelf vanaf de basis te gaan koken, heb je dit meer in de hand, en kun je gezondere keuzes maken.


Daarnaast is het slim om te kiezen voor keramische pannen. Ja, de pannen die je gebruikt kunnen een maaltijd ook gezonder maken. Een keramische koekenpan is voorzien van een zodanig goede antiaanbaklaag, dat je een stuk minder olie of boter hoeft te gebruiken dan wanneer je een traditionele koekenpan gebruikt. Minder olie of boter in de pan, betekent ook minder vet in je gerecht. Smaakverschil zal je nauwelijks opmerken, maar met deze kleine verandering in de keuken worden je gerechten wel echt een stuk gezonder.

Kip Tandoori zonder pakjes en zakjes - Koken met de nieuwe pannenset van INSENVI en Soenil Bahadoer

Probeer minder zout en suiker te gebruiken

Suiker, dat gebruik je haast nooit tijdens het koken, toch? Hoe kun je dat nu gaan minderen? We gaven het net al een beetje aan: door minder kant-en-klare componenten te gaan gebruiken. Veel fabrikanten voegen aan maaltijdcomponenten, en zeker aan kant-en-klare maaltijden, veel smaakstoffen zoals suiker toe. Zonde, want dat is echt helemaal niet nodig. Door zelf meer vers te koken kun je voorkomen dat je deze nutteloze suikers binnenkrijgt.

Ook minder zout gebruiken is zeker een aanrader. Dit kun je makkelijk doen, door simpelweg minder zout aan je gerechten toe te voegen, maar de gevolgen daarvan merk je vaak wel in de smaak, zeker als je gewend bent vrij veel zout te gebruiken. Je kunt dit vaak heel makkelijk opvangen door te kiezen voor andere verse kruiden of specerijen. Kies wel echt voor verse varianten, en niet voor kruidenmixen uit een potje. Hieraan is namelijk, je voelt hem al aankomen, niet zelden zout toegevoegd. En dat wil je nu net voorkomen!

Meer tips van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Geen reactie's

Geef een reactie