Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing uit kookboek Bayrut en de Libanese keuken

Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing uit kookboek Bayrut en de Libanese keuken

Deel deze post

Er kwam bij mij een heel mooi kookboek binnen het nieuwe kookboek Bayrut met recepten uit de Libanese keuken met prachtige sfeerbeelden, de achtergrond over Bayrut en Libanon, de eetcultuur en recepten foto’s. Eigenlijk is het veel meer, ik vind dit boek meer een eetreis door Bayrut en de Libanese keuken. Ik moest wel aan het werk met dit Libanese kookboek. Niet alleen, omdat het kookboek zo mooi is, maar ook omdat ik zelf echt van de kruiden melanges houd van de keukens uit het Midden Oosten en Libanon is echt een culinair land met een geweldige keuken. Dan vooral ook de verse lokale producten en van weinig heel veel maken. Dit doe je met het recept Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing.

De smaak van Bayrut proeven

Heb je de aflevering in de culinaire serie Van de Kaart wel eens gezien waarin top chef Sergio Herman en acteur Axel Deselaeire naar Libanon reizen? Doen! De geuren, kleuren en smaken spatten van het scherm af, maar het is ook goed voor je lachspieren en daarna heb je honger en zin in reizen. Dan pak je voor je recepten het kookboek Bayrut. Reizen naar Libanon is nu misschien een beetje lastig. Laten we dan eens verder kijken naar dit mooie boek Bayrut en de simpele, maar zeer smaakvolle Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing. Dit recept wil je maken.

Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing uit kookboek Bayrut en de Libanese keuken

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing uit kookboek Bayrut en de Libanese keuken

Kookboek Bayrut – De ziel van de Libanese keuken

Uit het kookboek Bayrut kies ik voor een makkelijk en toegankelijk recept wat je voor het gezin snel op tafel kunt zetten op een doordeweekse dag of als geniet recept in het weekend. Daarbij zijn kip, frietjes en lekker veel knoflook altijd populair. Dit recept is onderdeel van de paragraaf hoofdgerechten, waarin je diverse inspiratie kunt vinden voor iedere dag van de week. De ingrediënten zijn makkelijk in huis te halen of heb je misschien al. Geen lange receptenlijsten met moeilijke ingrediënten. De basis voor de recepten is: vers, kruiden en soms een bezoekje aan de Turkse supermarkt brengen voor brood of een aantal specifieke ingrediënten.

Thema kookboek Bayrut

Andere categorieën zijn bijvoorbeeld streetfood, salades, zondag gerechten, desserts en feest buffetten of ook wel foodsharing. Deze laatste categorie samen met streetfood en zondag gerechten maakt het kookboek Bayrut ook leuk voor de feestdagen, wanneer je eens iets anders op tafel wilt zetten. Een recept ga ik op mijn manier met je delen, maar voor de uitgebreide details wil je dit kookboek in huis halen en het is een plaatje.

Ingrediënten Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing voor 6 personen

 • 2 kilo kippenbouten
 • 1 citroen
 • 250 ml citroensap
 • 1 theelepel witte peper
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • zout
 • 1,5 kilo vers gesneden oven frietjes met schil
 • 1 hele knoflook
 • bosje verse koriander, geen fan van? Gebruik dan platte peterselie
 • verse pitabroodjes (kun je zelf maken het recept staat ook in het kookboek Bayrut)
 • 250 ml olijfolie

Extra voor erbij:

Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing uit kookboek Bayrut en de Libanese keuken - Foodinista

Tips voor de bereiding van bakplaat kip met citroen, frietjes en knoflookdressing uit kookboek Bayrut

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: Voorbereiding 15 minuten en in de oven 50 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, schaaltje, lepel, braadslede of bakplaat, maatbeker, vork, staafmixer

Bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing uit kookboek Bayrut en de Libanese keuken - Foodinista

Nog een lekkere bakplaat maken met pompoen? Bekijk dan ook de bakplaat met pompoen en chorizo hier.

Recept bakplaat citroenkip met frietjes en knoflookdressing

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Citroenkip marineren

Snijd de citroen door de helft. Wrijf de kip in met de gehalveerde citroen helft, witte peper, nootmustkaat, 2 eetlepels zout en de helft van de olijfolie. Doe dit als volgt smeer de citroen eerst over de kip. Meng de helt van de olijfolie met de kruiden en smeer vervolgens in. Dit kan met je handen of met een bakkwast. Leg dit kip op de bakplaat en bak voor 20 minuten in de oven op 180 graden.

Knoflookdressing maken

Pureer met een staafmixer in de maatbeker de knoflookteentjes (ja, dit zijn er veel!) met de citroensap en olijfolie. Snijd de koriander door de knoflookdressing.

Citroen kip met frietjes bakken

Verdeel de frietjes rondom over de bakplaat dit mag ook onder de kip alles bakt en de olie van de kip bakt de friet lekker door. Verdeel de dressing over de kip en frietjes. Plaats de bakplaat voor 30 minuten in de oven. Bak ondertussen de pita’s af. Verdeel alles met de fijngesneden sla en eet kip met pita en salade. Eet smakelijk!

Dit is één van de pure recepten uit kookboek Bayrut.

Recepten van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie