WijnSpijs combinaties Foodblog Foodinista

Wat bij elkaar groeit, boeit

Deel deze post

Het is een veel gehoorde opvatting in de wereld van wijn en spijs ‘If it grows together it goes together’. Het gaat niet altijd op, maar het wordt wel vaak als vuistregel gebruikt wanneer het gaat om wijn-spijs combinaties.

Natuurlijk is het niet allemaal zo zwart-wit en zijn er tal van uitzonderingen, maar het klopt in veel gevallen ook wel. Denk aan een lekker bord zuurkool in Duitsland met een mooi fris glas riesling ernaast. De zuren in de wijn passen perfect bij het gerecht. Een gedroomde combinatie.

En wat dacht je van een heerlijk Frans geitenkaasje zoals Chavignol. Het is één van de vele Franse geitenkaasjes en komt uit de Loire. Laat de Loire nu ook een wijngebied zijn waar ze heerlijke wijnen van sauvignon blanc maken. Denk bijvoorbeeld aan Pouilly Fumé en Sancerre. Zet een stuk Chavignol naast deze wijnen en geniet.

Voor wat meer power reis je iets verder naar het zuiden, naar de Spaanse regio Rioja waar er mooie, krachtige wijnen van onder meer tempranillo worden gemaakt. Schenk zo’n rode wijn bij een lamsstoofschotel met lokale pepers en je hebt een top combinatie.

Coq au vin en Bourgogne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De inwoners van Bourgogne claimen het dan ook als regionale specialiteit. En wat past daar dan ook lekker bij? Precies, een glas mooie rode Bourgogne wijn. Coq au vin is kip gestoofd in rode wijn. Vroeger werd het gerecht niet met kip, maar met haantjes gemaakt. Maar vandaag de dag komt toch kip vaker terug in het gerecht. Je hebt ook een witte versie en dan heet het coq au vin blanc.

En bij Wenen gaan de gedachten al snel uit naar de wereldberoemde Wiener Schnitzel. En welke wijn kan er dan niet ontbreken? Juist, zo’n lekkere, frisse grüner veltliner. De druif is niet voor niets de nationale trots van Oostenrijk.

Meer favoriete musthaves en eet tips ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie