Smaakmeesters in Antwerpen culinair Festival Foodblog Foodinista

Proeven bij Smaakmeesters in Antwerpen

Deel deze post

In het najaar ging ik naar één van de leukste culinaire festivals die er zijn in Antwerpen. Smaakmeesters in Antwerpen. Eigenlijk had ik diverse redenen, waarom ik het zo leuk vind. Mijn eerste stage heb ik op de marketing en sales afdeling gelopen bij een hotel in Antwerpen. Daarbij woonde ik een half jaar in deze gemoedelijke stad. Een ware ontdekking! Vooral aangezien ik toen, nog maar, negentien jaar was. De eerste keer op kamers en direct in het diepe. Een tijd waarin ik veel geleerd heb en natuurlijk van de stad Antwerpen heb genoten. Nu is het al weer ruim 12 jaar later en ga ik nog regelmatig naar Antwerpen. Alleen mis ik na een tijdje natuurlijk wel de insider tips en was mijn horecakennis niet meer zo groot op een aantal bekende klassiekers na. Antwerpen is gegroeid, heeft veel culinaire ontwikkelingen meegemaakt en blijft een stad om te beleven. Deze kans werd geboden toen ik voor het culinaire festival Smaakmeesters in Antwerpen werd uitgenodigd. Veel nieuwe horeca ontdekkingen, mooie gerechten en pareltjes in Antwerpen leverde het op. Daarvoor hadden we een heel weekend de tijd! We bleven overnachten bij Boutiekhotel Les Nuits In Antwerpen en gingen Antwerpen Proeven. De ins en outs ga ik met je delen. Natuurlijk vertel ik je ook nog hoe alles verloopt bij Smaakmeesters in Antwerpen.

Culinair Antwerpen ontdekken met Smaakmeesters

Al die jaar staat culinair Antwerpen in het teken van Smaakmeesters en dan in de maand oktober. Smaakmeesters is een culinair evenement waarbij horeca ondernemers in de stadsdelen Centrum, Eilandje en ’t Zuid zich verenigen. Daarbij is Smaakmeesters ook al onderscheidend, het festival verzamelt zich niet op één plan met standjes en trucks, maar je gaat echt op bezoek bij de restaurants, cafés en winkels zelf, zodat je de culinaire stad echt beleefd. Natuurlijk kun je niet alles aflopen in één of twee dagen, zoals wij, maar vanaf de grote markt rijdt er een SmaakMeesters Express. Een leuke informatieve route en bij de gewenste horeca kun je uitstappen, zo ontdek je ook nog meer van Antwerpen. Met de Express of lopend is het niet direct duidelijk waar je naartoe moet, maar daarvoor kun je vantevoren de Smaakmeesters website raadplegen of haal je op de Groenplaats een informatieboekje. Daarin staan alle deelnemende horecazaken en wat zij het weekend van Smaakmeesters serveren. Daarbij is voor een weekend een Antwerpen Card aan te raden. Je reist inclusief met het OV en tijdens het proeven van de heerlijkheden van Antwerpen kun je je ook nog cultureel onderdompelen.

Proevertjes en Smaakmeesters suggesties

Is het dan de bedoeling dat je bij alle deelnemers uitgebreid gaat lunch of dineren? Nee. Het aantal deelnemers is zeer divers. Zo nemen culinaire restaurants, eetcafés, koffiezaakjes, speciaalzaken en de beste friethuizen mee aan Smaakmesters in antwerpen. Dat maakt het evenement ook zo divers en bijzonder om naartoe te gaan. Je kunt met de diversiteit in deelnemers al een dagplanning maken. Daarbij serveren de restaurants een proevertje en een Smaakmeesters suggestie. Proevertjes kun je voor een keine prijs bestellen en zo maak je kennis met het signature van het restaurant en wat zij te bieden hebben. Ook of de sfeer je natuurlijk aanspreekt. Vervolgens is er een Smaakmeesters suggestie dit is een groter gerechtje, wat een onderdeel van bijvoorbeeld een 3-gangendiner kan zijn, koffie met taart of een luxe doos bonbons. Deze Proevertjes en Smaakmeesters suggesties kun je proeven tijdens het eerste weekend van oktober en zo kun je je favoriete locaties kiezen waar je wellicht in de Smaakmeesters maand voor een gereduceerd tarief terugkeert voor een uitgebreid diner. Bij elkaar kun je dit foodfestival een maand lang beleven. Daarbij kun je in het openingsweekend stempels sparen en vervolgens dinercheques winnen die je kunt besteden bij de deelnemende restaurants. Een all-round culinaire ervaring vind ik het.

Onze gerechten tijdens Smaakmeesters in Antwerpen

Frites Atelier bij Sergio Herman in Antwerpen

Toen we aankwamen na een autorit, waren ingechecked in ons hotel en alle informatie voor Smaakmeesters hadden opgehaald was er één gedachte: honger! In Antwerpen moet je aan de frites en leuk dat Frites Atelier ook mee deed aan de Smaakmeesters met een speciaal samengesteld menu. Een kleine bodem gelegd voor het ontdekken van de stad en een aantal drankjes die we wilden gaan nuttigen. Desalnietemin was het speciaal voor Smaakmeesters gemaakte frietje Papas Catalan een heerlijk en de daarbij ook frisse hibiscus icetea.

Frites Atelier Sergio Herman Smaakmeesters in Antwerpen Foodblog Foodinista

El Mercado Antwerpen

Als Antwerpen liefhebber ben je wellicht al lang bekend met de Mercado. Een heerlijk foodwalhallo in het centrum van Antwerpen bij de Groenplaats. Wij starten hier de avond met een gin tonic, van de gin tonic bar en in stijl met daarbij oesters en heerlijk in knoflookolie bereidde scheermesjes. Hier gaan we vaker naartoe en dan proeven we weer exact hetzelfde.

Gin Tonic Bar Mercado Antwerpen Smaakmeesters Ervaring Foodblog Foodinista
Scheermesjes Fish Mercado Antwerpen Smaakmeesters Ervaring Foodblog Foodinista
Gin Tonic en oesters Bar Mercado Antwerpen Smaakmeesters Ervaring Foodblog Foodinista

Würst Antwerpen bij Jeroen Meus

Ook Würst deed mee met Smaakmeesters in Antwerpen! Leuk daar moest dus geproefd worden na een licht hapje bij de Mercado en eigenlijk meer drankjes gingen wij een haute hot dog proeven van Jeroen Meus, over de kookboeken van Jeroen Meus schreef ik al regelmatig en ik deel ook recepten zoals Mexicaanse bruine bonensoep met konijn stoofpotje in bier met je. Ik was er al een keer geweest in Leuven, maar mijn partner in crime niet. Op naar de signature hot dog voor Smaakmeesters een klassieke Ruben vol smaken. Pittig, zoet en natuurlijk een goede hot dog! Inclusief het menu was ook nog een zoet ijsje om de smaken af te blussen.

P.s. Ondertussen zijn de Haute hot dog restaurants van Jeroen Meus helaas gesloten.

Wel heb ik zelf nog leuke kookboeken tips voor je om zelf de keuken in te duiken!

Na het Smaakmeesters weekend zijn wij nog gaan eten bij Restaurant Le Zoute Zoen in Antwerpen ook weten hoe dat was?

Wurst Antwerpen Smaakmeesters foodblog Foodinista

De 7 Schaken 

Om het af te leren op dag één stonden de mosselkroketjes van de 7 Schaken nog op het programma. Helaas was het restaurant van De 7 Schaken helemaal volgeboekt. Jammer! Niet geproefd dus. Wij besloten om er wel een drankje te nuttigen en om vervolgens nog een café op te zoeken. Zo zonder kind op stap kun je het een keer laat maken en ervan genieten.

Biertjes in Antwerpen tidjens Smaakmeesters Foodblog Foodinista

De volgende ochtend was het rustig wakker worden en kregen wij in ons hotel al een uitgebreid ontbijt om van te genieten. Eigenlijk gingen we al goed gevuld de deur uit voor dag 2 van Smaakmeesters. Reden genoeg om eerst een stukje te wandelen en een rondje te gaan rijden met de Smaakmeesters Express. Zo kwamen wij ook uit op het Eilandje. Een prachtig gebied met een mooie jachthaven, prachtig museum, maar ook veel restaurants.

De Vagant

De avond hebben we afgesloten met een slaapmutsje bij De Vagant. Een café gespecialiseerd in jenevers en zij serveren er wel 200! Wij proefden de Smaakmeesters Herfst Jenever vol kruidige tonen. Sowieso gaan we een keer terug, voor meer smaken en ervaringen.

Lokale jenevers De Vagant Antwerpen Foodblog Foodinista

U Eat & Sleep Antwerpen

Op de kop van het eilandje en bij de haven is het diverse concept U Eat & Sleep Antwerpen nog niet zo lang geleden geopend. Een concept waar je kunt overnachten maar ook modern en fris kunt lunchen en dineren. Wij proefden de gerookte paling met soja, sisho en rode biet met daarbij cruncy quinoa. Inderdaad fris en met mooie Aziatische tonen. Sowieso een plaatje om te zien door alle kleuren

U eat and Sleep Antwerpen Smaakmeesters Foodblog Foodinista

Volef’s

Volef's Antwerpen Smaakmeesters proeven Foodblog Foodinista

Bij Volef’s proefden wij het proevertje bestaande uit coquilles met zwarte kleefrijst en chili galangasaus. Wow! Wat een smaakexplosief kwam er los. De zachte coquille, met een zoete en spicysaus en de zoetige rijst met veel structuur. Bij Volef’s is, wat ik niet had verwacht, de keuken geïnspireerd op de Aziatische smaken. Een verrassing en sowieso op het lijstje om nog een keer uitgebreid te gaan lunchen of dineren.

Tijdens Smaakmeesters hebben wij overnacht in Boutiquehotel Les Nuits

De Groote witte Arend

Wellicht niet de meest culinaire keuken, maar wel waar je Antwerps kun eten en de Vlaamse gerechten. Sowieso verdient de Groote witte Arend een Wow! Want wat een locatie wij hadden op zondag even geluk met het weer en konden buiten zitten, waar je je op een binnenplaats van een klooster bevind. In de zomer één van de meest bijzondere plekken van Antwerpen als je het mij vraagt en ik zou nu al bijna een biertjesmiddag Antwerpen inplannen. Daarbij proefden wij de Varkenswangetjes met Liefsmans Oud Bruin die zalig en zacht waren.

Varkenswangetjes in Liefmans Oud Bruin bij De groote witte Arend Foodblog Foodinista in Antwerpen

Tartoer Vespabar

Cheesecake bij Tartoer in Antwerpen Smaakmeesters Foodblog Foodinista

Onze Antwerpse proeverijen sloten wij af bij Tartoer met een heerlijke cheesecake. Helaas was het gerechtje voor de Smaakmeesters volledig uitverkocht. Een Speculoos cheesecake met krieken. Jammer, want dat is Antwerps, maar ook de reguliere cheesecake was heerlijk! Nu die andere cheesecake gewoon op het menu zetten graag!

Sjokolat

Bonbons en souvenirs bij Sjokolat Smaakmeesters in Antwerpen Foodinista

Daarna hebben we het weekend afgesloten met een heerlijk souvenir. Chocolade, want dat kan niet missen in Antwerpen. Voor prachtige handgemaakte bonons en chocolade moet je een keer naar Sjokolat!

Meer over Smaakmeesters in Antwerpen

Heb je ook trek gekregen en wil je het niet missen? In 2018 zal het openingsweekend van Smaakmeesters plaats vinden in het eerste weekend van oktober en kun je daarna weer heerlijk genieten van al het heerlijks wat Antwerpen te bieden heeft. Haal een boekje met informatie op de Groenplaats, volg de tips en bij de restaurants staan ballonnen, waaraan je de culinaire deelnemers kunt herkennen.

Overnachten in Antwerpen tijdens Smaakmeesters

Voor het overnachten tijdens Smaakmeesters in Antwerpen of een weekendje Antwerpen zijn er diverse mogelijkheden. Wij verbleven bij het boutiekhotel Les Nuits midden in het centrum van Antwerpen een absolute aanrader en waar ik je ook nog meer over ga vertellen.

Meer over Antwerpen? Lees dan ook over overnachten bij Boutiekhotel Les Nuits en dineren bij restaurant Le Zoute Zoen.

Meer reistips in ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie