Leeuwarden hoofdstad van de smaak 2015

Leeuwarden stad van de smaak 2015

Deel deze post

In Leeuwarden is het dit jaar allemaal te doen of eigenlijk te proeven en op smaak te beleven. In de stad in het noorden in Leeuwarden is het dit jaar, namelijk de Stad van de Smaak. Yum! In Leeuwarden hebben ze daar zin in en in Leeuwarden mocht ik een dag komen voorproeven met een grote groep foodbloggers werden wij de hele dag door Leeuwarden heen gereden in een grote gele schoolbus. Voor mij was Leeuwarden compleet onbekend gebied dus ik heb mij compleet laten verrassen, ook niet zo gek, want het is zowel vanuit Haarlem als vanuit een een aardige trip naar de stad in Friesland. Dat er zoveel merken en leuke eet producten en dat er zo’n eetcultuur is in Leeuwarden wat leuk! Dat de Leeuwarden de Stad van de Smaak dit jaar nog wel eens kan gaan verrassen. Sowieso is restaurant SEMS in Leeuwarden een echt aanrader dat heb je al kunnen lezen, maar er is nog veel meer.

Tour door Leeuwarden de stad van de Smaak

Lost Animals

Lost Animals leeuwarden foodtour Stad van de Smaak

In Leeuwarden maakten wij kennis met stichting Lost Animals, een wat je eet stichting en ook gaan zij voedsel verspilling tegen. Een goed initiatief! Midden in het centrum van de stad is de Stichting gevestigd hier kun je onder andere vlees en worsten kopen van verloren dieren, waar anders eigenlijk niks meer mee gedaan gaat worden, maar ook organiseert de stichting trainingen in het uitbenen van dieren, zodat er minder vlees verloren gaat en het vlees met beleid behandeld kan worden.

Het echte oestermeisje van Leeuwarden

Leeuwarden oesters verse vis

Na de Lost Animals mochten wij het echte oestermeisje van Leeuwarden ontmoeten. Geen mooie jurkjes en kapjes en geen dienbladen vol met oesters, maar harde arbeid, oesters zoeken op de wadden en werken met wat je vinden kan. De visserij heeft het namelijk zwaar in Nederland, erg zwaar. Na lange dagen op zee in het donker en in de kou. Worden de oesters ook nog door de vissers zelf verkocht op de markt in Amsterdam en Utrecht, wanneer je alles gaat berekenen is er, maar een kleine marge en dan ook nog alles wat geregeld moet worden voor de kleine visserij die is goedgekeurd in Nederland. Ook hier zal een rede voor zijn, maar ik vind het vol moed en passie dat deze vissers nog steeds hun werk uitvoeren, al denken ze daar stiekem over.

Friese oesters Leeuwarden

Meet & Greet met trotse Friese merken

Friese bapao Leeuwarden foodtour

Friesen zijn trots dat is wel duidelijk, maar eigenlijk heb ik er nooit echt bij stil gestaan dat er diverse en heel veel Friese merken zijn die wij veel in huis en onze eigen keuken hebben, zoals Koopmans. Koopmans is een oer Fries merk. Voor de Stad van de Smaak hebben ze een Friese Bapao gemaakt met de Koopmans meergranen pannenkoeken. Heel smaakvol en creatief.

Vervolgens gingen wij opwarmen met een andere bekende Friese Beerenburg.

Lunchen bij restaurant Sems 

Na een drukke ochtend en tijdens deze ochtend mochten wij al het één en ander proeven werd het tijd om te gaan lunchen. Deze lunch was bij Restaurant Sems een tip in Leeuwarden.

Friesland proeven in de Stad van de Smaak

Heb jij ook zin gekregen om in 2015 De Stad van Smaak Leeuwarden te gaan proeven? Dat kan! Er zijn veel mogelijkheden, want de Friezen hebben er heel veel zin in! Er staan deze zomer veel evenementen op het programma, waarbij culinaire activiteiten de hoofdrol spelen.

WEEKENDJE LEEUWARDEN

Ga je deze zomer een weekendje proeven in de stad van de smaak? Kies dan voor een hotel of B&B midden in het centrum van de stad. Foodinista heeft er een aantal voor je uitgezocht. De favorieten hotels en B&B’s zijn. City Centre De Rozenboom, B&B Bij de Waagsburg en Oranje Hotel waar je ook naartoe moet voor een fantastisch souffle van Fries suikerbrood. Dit hotel is ideaal als je met de trein naar Leeuwarden gaat en direct tegenover het station.

Direct de nieuwste blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie