24kitchen and cottages

24Kitchen and Cottages dagje kookworkshops

Deel deze post

Afgelopen weekend was het eindelijk zover het langverwachte kookweekend van 24kitchen! 24kitchen and cottages bij Center Parcs de Eemhof. Een lang weekend vol met kookworkshops, veel eten, foodmarkets, kookbattles, food truck festival en nog veel meer. Dit alles natuurlijk met de bekende chefs van 24Kitchen; Andy McDonald, Corria Houtheizen, Danny Jansen, Estée Strooker, Giovanni Caminita, John Gerdsen, Mounir Toub, Robert Magnier en voor mij toch mr. 24Kitchen Rudolph van Veen.  Ik had er zin in, want op zondag mocht ik de sfeer komen proeven bij 24Kitchen and Cottages en deel nemen aan de kookworkshops van een super enthousiaste Andy Mc Donald en een interessante en gepassioneerd wijnliefhebber Corria Houtheizen.

Dagje 24Kitchen and Cottages bij Center Parcs De Eemhof

Mijn dag begon vroeg en daar gingen we onderweg naar de Eemhof, wat mij eigenlijk best mee viel vanuit Brabant. Een uurtje met de auto. Echt een locatie midden in Nederland. Niet slecht uitgekozen! Wij hadden verwacht veel langer onderweg te zijn naar Center Parcs de Eemhof voor 24Kitchen and Cottages. Voor ons was het echt al heel lang geleden dat wij bij een Center Parcs park zijn geweest, maar heel herkenbaar. Direct weer even een goede kennismaking voor ons jonge gezin. Leuk! Eigenlijk best gezellig en gelukkig was het ook mooi weer. In het zonnetje bij een evenement als dit rondlopen, is niet verkeerd tenslotte. De locaties voor de kookworkshop waren soms een kleine afstand wandelen, maar met mooi weer natuurlijk geen probleem en het geeft ook net het gevoel alsof het een klein foodie dorp is.

24Kitchen and Cottages Foodmarket

Wij zijn als eerste de foodmarket gaan bezoeken bij 24Kitchen and Cottages. Heel leuk, want hier krijg je direct een idee van de producten waar de chefs bij 24Kitchen mee werken en wat hun favorieten zijn. De favorieten van de chefs van 24Kitchen kunnen ook wel eens heel snel mijn favorieten worden. Heel interessant vind ik de kruiden producten van Koppert Cress en de geweckte producten van D’n Ark uit Tilburg, wat bij mij uit de regio komt. Natuurlijk was Hands off my Chocolate ook aanwezig, sowieso een favoriet, want wat een smul chocolade is dat!

24kitchen and cottages super cress kruiden en groente smaakmakers

De mooie producten van Super Cress zou jij verwachten dat deze kruiden smaken naar Broccoli, honing, drop of hele andere groente? Ze zijn ook nog eens heel gezond. Je kunt hier natuurlijk ook heel creatief mee koken! Nu worden de producten van Super Cress gebruikt bij de Librije, maar binnenkort ook bij op jouw bord?

D'n Ark 24kitchen and cottages

Alles vers geweckt in Brabant in samenwerking met lokale boeren. Mijn favorieten? De gedroogde tomaatjes en de piccalilly. Terwijl ik piccalilly, normaal helemaal niet zo lekker vind is deze juist zo lekker zoet, zacht en fris van smaak. Het product van D’n Ark is ook een mooi concept om verspilling tegen te gaan.

Wijnproeven met Corria Houthuizen

Na de Foodmarket mocht ik om 12.00 uur door naar de wijnproeverij. Het zal ongetwijfeld ergens 5 uur zijn geweest? De wijn was goed besteed en het spuugbakje had volgens mij niemand nodig. Corria was sowieso heel enthousiast en doet volgens mij niet aan een vijf in de klok. Heel leuk om een live wijnproeverij van Corria mee te maken en om haar enthousiasme voor wijn echt mee te maken. Tijdens de proeverij hebben wij de Chileense wijnen geproefd van het huis Amaral. De proeverij was een smaakcombinatie met chocolade, kaas en pittige nootjes. Allemaal super lekker natuurlijk, maar niet in combinatie met elkaar, het was weer eens iets anders! Er zijn wijn en food combinaties die elkaar versterken en combinaties die niet zo goed samen gaan, maar dat het ook zo veel afbreuk kan doen aan je smaakpapillen? Erg jammer. Wist jij bijvoorbeeld dat pittige pinda’s bij rode wijn, nog heter worden en dat het daardoor lijkt alsof je mond bijna in brand staat? Chocolade kan bijvoorbeeld een hele mooie combinatie zijn met Chardonay, maar dat pure chocolade de chardonay ook heel bitter kan maken? En een laatste proeverij voor kaas, waarbij bijna altijd rode wijn wordt geschonken dat bij een zachte kaas een chardonay veel beter kan smaken, omdat de rode wijn de jonge kaas kan wegspoelen. Een leuke proeverij die je zelf ook een keer kunt doen.

Wijnproeven met Corria bij 24Kitchen and cottages

Laten we beginnen met het proeven van wijn!

Asperges met Andy McDonald

Zoals de enthousiaste Andy zelf al zei; asperges super Engels, maar helemaal in het seizoen en zo lekker dus ik moest er wel iets mee doen! Laten we beginnen. Nee geen typisch Engelse workshop van 24Kitchen chef Andy McDonald, maar wel een hele enthousiaste en ook leerzame workshop bij 24Kitchen and Cottages over het bereiden van de perfecte asperges volgens Andy McDonald. Ook ik heb ook weer iets geleerd, want sowieso is het een heel lekker en snel recept voor dit aspergeseizoen.

Andy's asperges 24Kitchen and cottages

Let’s get started met een enthousiaste Andy!

Benodigdheden asperges Andy McDonald 4 personen:

16 asperges
4 eieren
beetje foelie
4 liter water8 plakken ham
bos peterselie
snufje zout
100 gram roomboter

Andy's asperge kookworkshop recept 24kitchen and cottages

Recept Andy’s Perfecte Asperges:

Start met het koken van de eerste 1,5 liter water. Als het aan de kook is, dan mogen de eieren vijf minuten worden gekookt. (Zijn de eieren klaar, zet dan de volgende 2,5 liter water op voor de asperges)
Maak ondertussen de asperges schoon. Snij als de asperges schoon zijn de kontjes er voor 1/4 af en breek ze dan af, dan merk je direct of je nog haren hebt en deze pak je direct mee. Vervolgens zijn de asperges helemaal schoon. (tip van Andy). Houdt de kontjes en de resten wel.
De asperges kunnen in de pan. Op de asperges mag nu 3 vellen sterk keukenrol. Hier bovenop mogen voor meer smaak de aspergeresten, de foelie (3 stukjes ongeveer) en een snuf zout. Laat de asperges 8 minuten koken. Proef een klein stukje voor. Nog bitter? Let dan nu goed op, want het gaat heel snel. Max. nog een minuut erbij.
Tijdens het koken van de asperges: Snij de peterselie fijn, verwam de boter in een steelpannetje en deze mag niet bruin worden. De ham mag hier doorheen en samen met de perselie. Dit is je saus. De aspergeresten met foelie mogen weg, deze waren voor extra smaak.

De borden opmaken voor Andy’s asperges

Verdeel de asperges over de borden. De ham met de perselie in botersaus her bovenop en snij de eieren door de helft. Klaar is je heerlijke en simpele asperge smulrecept! Natuurlijk voor een iets completere maaltijd heerlijk met aardappeltjes.

24Kitchen and cottages tot volgend jaar

Vind jij het ook leuk om volgend jaar in de zon een weekend lang kookworkhops te volgen van de 24Kitchen Chefs? Ik wel in ieder geval. Volgend jaar komt er waarschijnlijk weer een lang weekend en dan ben ik heel benieuwd wat ze gaan doen en ondernemen. Er was tenslotte nog veel te doen op de Eemhof tijdens 24Kitchen and Cottages, zoals hartige macarons met Estée, Aziatisch koken met Danny en ook een feestavond met live muziek van Giovanni Caminita. Deze chef staat natuurlijk ook met Marco Borsato op het podium in het Gelredome en weet wel wat een feest is.

Meer weten over 24Kitchen and Cottages blijf Foodinista volgen. Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie