reizen naar Oostenrijk en Italië autopech onderweg

Praktische tips voor reizen met een baby

Deel deze post

Wellicht heb je het al gezien op social media of het al gelezen in een blog dat wij ons tweede kindje verwachten. Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee! In juni verwachten we ons dochtertje en zal Florian grote broer worden. Spannend vind ik het ook wel, maar zoals we zijn maken we ook al weer plannen met ons gezin. Reizen is voor mij denk ik even belangrijk als goed eten. Dat we deze zomer thuis blijven is logisch, ook vinden we oktober te snel, Florian gaat tenslotte vanaf september naar school, maar in januari als ons meisje een half jaar is hopen we het reisvirus weer nieuw leven in te blazen met het gezin. In januari kunnen we het natuurlijk wel vergeten om van de zon in Europa te gaan genieten dus we denken ook aan een verre reis. Dat is spannend! Zowel voor Florian als ons meisje zal het de eerste verre reis worden. Daarom zoek ik ook naar tips op het internet van andere bloggers en forums. Al lezend word ik wijzer, maar ontdek ik zelf ook dat ik over diverse Praktische tips voor reizen met een baby beschik. Onze verste reis was naar Marokko met het gezin, maar uiteindelijk is de voorbereiding hetzelfde.

3 tips voor het reizen met een baby

Eerlijk deze tips zijn ook nog praktisch bij het reizen met een dreumes of peuter, want allemaal willen ze vermaakt worden onderweg. Het gaat om simpele reistips, maar ook om tips waar wij zelf enthousiast van worden. Toen Florian een half jaar was hadden we eigenlijk een reis gepland staan naar New York, maar door diverse omstandigheden ging deze niet door. Achteraf vind ik het niet erg, we hebben er heel veel voor teruggekregen. Wel waren de voorbereidingen al begonnen, gewoon omdat het spannend was en toch ook wel een lange vlucht. Dat is de eerste tip die ik je wil meegeven: het plannen van de reis.

Tip 1 Reizen met een baby: Plan de trip

Onze reis naar New York ging uiteindelijk niet door, maar kort daarna zijn we wel met de auto naar Italië gegaan. Iets compleet anders, maar de reisplanning kun je hetzelfde aanpakken. Volwassenen kunnen gewoon meer hebben dan kinderen en reizen ook makkelijker aan één stuk door. Voor de vlucht naar New York hadden we ook expres gekozen voor een tussenstop. Even het vliegtuig uit en een fijne ruimte om je kindje te verschonen en beweegruimte voor alle drie. Je hebt tenslotte geen eigen stoel voor de baby en een babybasket is niet gegarandeerd op drukke vluchten. Reis je met de auto dan is het eigenlijk hetzelfde. Met zijn tweetjes waren wij zeer waarschijnlijk in één keer naar Toscane gereden, maar nu kozen we expres voor een tussenstop in Oostenrijk. Een dagje citytrippen in Inssbruck en bewegingsruimte voor de baby, peuter of dreumes. Als reisfanaat is een tussenstop ook fijn, want zo ontdek je ook meer van de omgeving! Houd er sowieso maar rekening mee dat ook op locatie je tempo veel lager zal liggen. Sightseeing kan nog steeds, maar een halve dag is meestal wel voldoende.  Voor onze verre reis in januari denken we aan Thailand of Maleisie, maar zal er ook zeker een kindvriendelijke tussenstop in Dubai, Abu Dhabi of Qatar plaatsvinden.

Reizen met een baby naar Oostenrijk en Italië

Tip 2 Reizen met een baby: Eigen comfortabele Maxi Cosi of stoel

Hoe je ook reist, je kindje wil net als jij comfortabel reizen en dat het liefst in een veilige en comfortabele stoel. Voor een baby is een Maxi Cosi ideaal en veilig. In het vliegtuig kan je kindje ook zonder basket doorslapen in de Maxi Cosi, maar ook in de auto is de Maxi Cosi een veilig vervoermiddel. Daarbij is het ook niet nodig om de hele kinderwagen mee te nemen op reis, maar alleen het onderstel. De Maxi Cosi klik je er tenslotte simpel in. Dat scheelt veel bagage! Nog een tip: Huur je een huurauto op reis? Dan heb je direct een autostoeltje, want deze kun je ook niet in ieder land huren. Voor grotere kindjes vanaf ongeveer één jaar ben ik echt fan van de Monkey Go. Een opblaasbare stoel die past in de vliegtuigstoel, maar waar je kindje veel strakker in zit. Daarbij is het lekker zacht en valt onze peuter zo in slaap in het vliegtuig. Eventueel voor huiselijke geur neem je een stoelhoesje mee op een lange vlucht. Voor grotere kindjes zijn er ook autostoeltjes die mee mogen in het vliegtuig. Bij American Airlines en Iberia stelde de stewardess het zelf voor in plaats van in het ruim. Fijn als ze zo meedenken. De autostoel is toch een veilige omgeving. Bij Transavia werd er helaas heel moeilijk over gedaan. Check dit dan ook bij je luchtvaartmaatschappij, maar sowieso is het prettig voor de reiservaring, maar ook wanneer je een huurauto hebt gehuurd.

Tip 3 Reizen met een baby: Hoe verminder of voorkom je oorpijn in het vliegtuig

Natuurlijk zijn er kinderen en volwassenen die gewoon heel veel oorpijn hebben tijdens het vliegen. Helaas valt er dan ook weinig aan te doen. Wel kun je de oorpijn verminderen en bij lichte oorpijn voorkomen. Tot nu toe was Florian bij iedere vlucht verkouden. Bij kindjes iets dat veel voorkomt. En normaal gesproken doen we daar niet echt veel aan. Een hoestdrankje, gezond eten en drinken proberen en slapen met een ui! Want dan komt het goed los. Maar in het vliegtuig is dit anders. De druk van de verkoudheid kan doorzetten naar de oren en dan heb je een ellendige vlucht. Daarom geven wij voor het vliegen, bij verkoudheid, altijd een paracetamol. Ongeveer een half uur voordat we instappen, want dan doet deze zijn werk al. Op een snoepje zuigen is geen optie, maar bij het opstijgen geef ik een zakje knijpfruit. Van deze zakjes neem ik altijd een voorraadje mee, want ik heb ze nog nergens kunnen kopen op reis. Bij kleine kindjes is het ideaal om de fles te geven. Je mag zelf ook gewoon een thermoskannetjes meenemen als het voor je baby is dus wachten op een stewardess is dan bij het drukke instappen niet nodig. Daarmee hebben wij al veel ellende verkomen. Eigenlijk werd er altijd geslapen op twee horrorvluchten na.

Wat zijn jouw tips voor het reizen met een baby en grotere kinderen? Heb jij al veel gereisd met kleine kinderen? En misschien ook nog wel leuke reistips dan lees ik het heel graag!

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.2 Reactie's
 • Cissie
  Geplaatst op 15:01h, 09 augustus

  Heb jij misschien een Monkeygo stoel te huur/ te koop? Wil er zooo graag eentje hebben voor onze reis naar Mallorca volgende maand! Speciaal een britax Römer vliegtuig autostoel gekocht.. maar van Transavia mag deze maar mee tot 2 jaar. En zoontje is net 4 dagen 2 met vertrek… :’( Bedankt!

 • Daphne van Aken
  Geplaatst op 20:26h, 09 augustus

  Hi!

  Ja wat een gedoe he? Een 2-jarige is eigenlijk echt nog te klein met opstijgen zo los in de stoel en op schoot mag ook niet meer. Onze Monkeygo is helaas de laatste keer lek gegaan. Dus ik heb hem ook niet meer. Ook op zoek naar een nieuwe, want voor mijn meisje (nu net 3) zou het ook heel fijn zijn. Transavia vind ik sowieso geen prettig maatschappij met dit soort hulpmiddelen deze bij ons ook moeilijk met de MonkeyGo terwijl het echt veiliger is dan de kindjes heen en weer te schudden. De autostoel mocht bij ons wel mee mee bij Iberia (onderdeel van een Amerikaanse grote luchtvaartmaatschappij en ja daar is het normaal). Het is juist zo fijn want kindjes voelen zich daar ontspannen in en vallen zo in slaap.

  Ik wens je wel een hele fijn vakantie! Want Mallorca is zo leuk! Maar ik denk dat het sowieso wel goed komt. Knuffel, boekje en ipad mee.

  Liefs

Geef een reactie