Wijn uit Brabant - Kies voor onze eigen tijdens de feestdagen

Hoe krijg je een rode wijnvlek uit je vloerkleed?

Deel deze post


Stoot jij of iemand anders per ongeluk een vol glas rode wijn van tafel en komt de inhoud op je vloerkleed terecht? Dan baal je hier goed van. Het lege glas deert je waarschijnlijk niet zo zeer, maar de vlek in het vloerkleed wel. Begrijpelijk, want een rode wijnvlek kan nogal hardnekkig zijn. Gelukkig zijn er manieren om zo’n vlek uit je vloerkleed te krijgen. In deze tekst zetten wij er een aantal op een rijtje.

Ren naar de keuken
Wacht niet af als er een glas Châteauneuf du Pape op je vloerkleed is gevallen, maar ren direct naar de keuken. Door snel te handelen vergroot je namelijk de kans dat je de vlek uit het kleed krijgt. Om zoveel mogelijk wijn te absorberen, gebruik je keukenrol of een droge doek. Veeg hier niet mee voer het kleed, maar dep alleen. Door te vegen wordt de vlek juist alleen maar groter.

Keukenrol of een droge doek absorbeert vrij veel wijn, maar helaas niet alles. Laat het er niet bij zitten, want dan blijft de vlek achter in je kleed. Als de meeste wijn geabsorbeerd is, giet je er een beetje koud water overheen. Hierdoor verdun je de wijn. Dep vervolgens opnieuw met een droge doek of keukenpapier op de vlek tot het meeste vocht geabsorbeerd is.

Leg een natte handdoek op de vlek
Heb je het merendeel van de wijn weggehaald met keukenpapier of een droge doek? Leg dan een natte handdoek op de vlek. Gebruik bij voorkeur een witte handdoek en maak deze nat onder de kraan. Leg hem niet zeiknat op de vlek neer, maar wring hem eerst goed uit. Duw hem goed aan, zodat hij in aanraking komt met de hele vlek. Doordat een handdoek vocht opneemt, kan hij ook de wijn uit het kleed ‘zuigen’. Haal de handdoek pas weg als deze helemaal droog is. Kijk in de tussentijd ook niet of je al resultaat ziet, hoe verleidelijk dit misschien ook is.

Gebruik een vlekverwijderaar
Een handdoek kan ervoor zorgen dat een rode wijnvlek uit je vloerkleed verdwijnt, maar helaas gebeurt dit niet altijd. Is er nog steeds een vlek zichtbaar? Denk dan niet dat je met de vlek moet leren leven, want dat is niet het geval. Je kunt namelijk nog proberen of je rode wijn met behulp van een vlekverwijderaar uit je vloerkleed krijgt. Omdat rode wijn nogal hardnekkig is, kies je voor een middel tegen hardnekkig vlekken.

Laat zout en azijn staan
Op sommige websites wordt beweerd dat je een rode wijnvlek uit een vloerkleed kan krijgen door zout of azijn te gebruiken. Wij raden je alleen niet aan om deze middeltjes te gebruiken als er een glas rode Tempranillo wijn is gevallen. Strooi je zout op de vlek? Dan trekt deze juist alleen maar verder in het kleed, want zout werkt fixerend. Azijn zet een rode wijnvlek ook vaak ‘vast’. Daarbij komt dat dit middel nogal agressief werkt. Hierdoor kan het je vloerkleed aantasten en dat maakt hem er niet mooier op.

Geen reactie's

Geef een reactie